Sunday, June 1, 2014

Miksi en huoraa

Tulin tänään sattuneesta syystä miettineeksi, miksi minulle on niin itsestään selvää että en halua mainoksia enkä "yhteistyökumppaneita" tähän blogiin.

Kaikki blogit, joissa sellaisia on, ovat huonompia kuin ne voisivat olla. "Yhteistyökumppanisuhteet" myrkyttävät blogin ilmaisun, ja pilaavat sen mikä on parasta internetissä. Ihmisten aito itseilmaisu, ajattelu ja sanomisen tarve muuttuvat halvaksi, henkisesti ahtaaksi miellyttämiseksi.

Lukijat vähenevät, koska blogilla ei ole enää mitään oikeasti mielenkiintoista sanottavaa. Se on vain mainostajien vakoilurobottien syömäalusta, jossa kerätään tietoa ihmisten toiminnasta ja mielipiteistä. Näiden blogien sanottava kutistuu ja mitätöityy turhanpäiväiseksi, harmittomaksi diibadaabaksi. Niiden kirjoittajat pilaavat omat aivonsa verkkomediayhtiöistä valuvien pennosten toivossa. On ihan oikein, että he vähitellen menettävät lukijansa.

On turha itkeä vapaan internetin puolesta tietojenkalastelua ja suuryhtiöitä vastaan, jos itse yrittää lypsää kanssaihmisiltään suuryhtiöille rahaa ja arvokasta markkinointitietoa.

Suhtaudun hyväksyvämmin pienyrittäjien, kirjailijoiden ja taiteilijoiden blogeihin, joilla on rooli kirjoittajansa töiden mainostamisessa. Hyvin toteutettuna ne tarjoavat lisäarvoa eivätkä tahraa tekijänsä integriteettiä - usein jopa päinvastoin.

Mutta "tuotetestauksia" ja mainoslinkkejä tarjoilevat blogit ovat ihan turhia. Kannattaa lukea mieluumin oikeita lehtiä. Naistenlehtien sisällöstä on ehkä puolet maksettua mukajournalismia jolla mainostetaan maskaraa, mutta ainakin se tulee L'Orealille ihan perkeleen kalliiksi, ja niillä rahoilla maksetaan muutamalle ammatti-ihmiselle palkkaa. (Jos maksetaan. Nimimerkillä Uhkaamalla ja kerjäämällä juttupalkkion naistenlehdestä monta kuukautta myöhässä perinyt. Mutta vakkaritoimittajat nyt ainakin saa palkkansa, ja taittajat ja painotyöntekijät.)

Tavarantyrkytys-paskahuttua on tässä maailmassa jo ihan riittävästi. Ei nyt enää harrastuspohjalta tuoteta sitä lisää.

4 comments:

 1. Sama vika. On tarjottu jos mitä, mutta eippi kiinnosta.

  ReplyDelete
 2. Minuun otettiin kerran yhteyttä jostain netin pelisivuyritykseltä ja tarjottiin diiliä, en muista oliko mistään tarkoista summista kyse. Kieltäydyin kunniasta. Pariin kertaan joku on pyytänyt lupaa linkittää mm. eräs ravitsemuslaitos Saariselältä, olen antanut luvan, mutta mitään rahaa en ole siitä saanut. Muutama bisnesorientoitunut ihminen on ihmetellyt miksen ota mainostajia blogiini. Ei kiinnosta, jonkun lehden bloggaajaksi menokin muuttaisi blogia melkoisesti. Ei kyllä ole kysyttykään, en osaa sanoa miten reagoisin. Toisaalta on helppo sanoa näin, koska elanto tulee muualta kuin kirjoittamisesta, eikä lukijoita ole kuitenkaan kovin paljon.

  ReplyDelete
 3. Samoilla aatoksilla. Olen jopa oppinut jo olemaan lukematta niitä ex-lempiblogejani, jotka ovat nykyisin vain noloja mainostauluja. Mutta ilmeisesti mainostauluillakin on faninsa.

  ReplyDelete
 4. Sitoutumattomia bloggaajia on nykyisin ainakin ruokablogimaailmassa yhä vähemmän ja vähemmän, siksi luenkin nykyisin enemmän ulkosuomalaisblogeja, joissa kirjoitetaan itsenäisesti ja omia ajatuksia.

  ReplyDelete

Hei, kerro nimesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...