Tuesday, February 4, 2014

Brutaalia värähtelyä

Nyt on tämä vaihe kun minä olen aivan voimattomana tästä että eksoskeletonin alla ollaan ja mullistellaan seiniä. Menen yläkertaan ja katson puuttuvia seiniä ja alan voida vähän pahoin. Tulee korkean paikan kammoa muistuttava tunne. Joudun istahtamaan portaikkoon ja orientoitumaan. Ihoa kihelmöi. Ajattelen talon historiaa ja kaikkea seinien kokemaa. Sinne rakenteisiin on värinänä uponnut rakastelevien voihkiminen ja riidat ja ihmisten surut ja ilot. Kuolema. Tähän taloon on kuoltu.

Tulipalon jäljet näkyvät kattopalkissa. Millaista oli kun yläkerrassa paloi 30-luvulla? Ei ollut moderneja sammutusvälineitä. Tuliko pelko kaiken menettämisestä, vai oliko se arkea että kaiken saattoi menettää koska tahansa? Että heitetään nyt vettä tähänkin palkkiin sitten.

Kaikki talossa eläneet ihmiset kuiskivat minulle sieltä punapuupalkeista. Heitä on paljon, monta kymmentä, heillä on paljon asiaa. Heitä ei ole pitkään aikaan kukaan kuunnellut. Soitan heille Gotan Projectia ja otan lasin brandya. Musica Brutal.

Taloissa värähtelee kaikki niissä eletty elämä, ja kun seiniä mennään availemaan, ne värähtelyt tulevat sieltä kaikki huoneilmaan.

Minä pakahdun kohta tähän värähtelyyn.

Ethan ja hänen huoneensa. 
Yläkerran toinen makuuhuone, jossa nukuimme vuoden. 
Värähtelevät palkit. 
Tuonne takaseinään tulee lisää ikkunoita.

4 comments:

 1. Niin,

  Suomen timpurit sanoisivatkin että väliseinien puupalkit värähtelevät tuolla tavoin koolattuna. Jänniä poikittaisia tukipuita hieman vinossa, jotta pystypuut on saatu kiristettyä suoraksi.

  Suomessa lovetaan lauta vinoon alhaalta ylös ja koolinkien väli on yleensä 80 cm. Maassa maan tavalla ja kaikille tyyleille on syynsä.

  ReplyDelete
 2. Täällä seudulla on ollut paljon suomalaisia timpureita, varsinkin San Franciscon suuren maanjäristyksen jälkeen heitä muutti tänne seudulle töihin sadoittain. Mutta luulen että meidän talomme ei ole suomalaista työtä, juuri siitä syystä että työtavat ovat vieraan näköisiä. Vieläkin täällä toimii ainakin yksi suomalaisten rakennusfirma, en nyt vaan millään saa sen nimeä päähäni.

  ReplyDelete
 3. Minunkin huomioni kiinnittyi noihin hauskoihin ja omaan silmään hyvin epätavallisiin rakenteisiin. Löytyikö seinien sisältä mitään konkreettista muistoa menneiltä ajoilta?

  ReplyDelete
 4. Blogisi on kyllä hauskaa luettavaa ja nyt huomasin myös tuon kirjailijapostauksen. Onnea, aika mahtavaa!

  ReplyDelete

Hei, kerro nimesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...