Tuesday, November 5, 2013

Kirkuvat seinät

San Francisco on kovasti kuuluisa seinämaalauksistaan. Meksikolainen muraalikulttuuri juontaa jo olmeekkien aikakaudelta, sai myöhemmin kristillisen sävyn, ja koki 20-luvulla poliittissävyisen renessanssin keulahahmoinaan Alfaro SiqueirosJosé Clemente Orozco ja Diego Rivera

Missionin kaupunginosa San Franciscossa on ollut kauan valtaosin meksikolaisten asuttama. (Siis jo ennen amerikkalaisia, Kaliforniahan kuului ensin Espanjaan ja sitten Meksikoon 1840-luvulle asti.) Chicanoaktivismin leimahtaminen 60-luvulla johti San Franciscossakin voimakkaan poliittisen seinämaalauskulttuurin syntymiseen - varsinkin kun juuri samaan aikaan yleistyivät säänkestävät akryylimaalit. Muraaleilla kannustetaan poliittiseen toimintaan, muistutetaan ihmisiä heidän kulttuuriperinnöstään, ylistetään erilaisia johtohahmoja ja sankareita, ja ilmaistaan maahanmuuttajaidentiteettiin liittyviä tunteita ja kokemuksia.

San Francisco täyttyy teknologiaväestä, ja Missionista alkaa tulla yhä keskiluokkaisempi ja valkoihoisempi paikka. Taiteilijoita ja maahanmuuttaja-aktivisteja surettaa että heillä ei ole enää varaa asua kaupunginosassa, josta he tekivät värikkään, kiinnostavan ja kutsuvan. Tilalle tulee ihmisiä joilla ei ole välttämättä mitään yhtymäkohtaa tai edes halua tutustua kulttuuriin, joka on sykkinyt samoilla kulmilla jo satoja vuosia - tai tuhansia, jos ajatellaan seinämaalauskulttuurin vahvoja yhteyksiä alkuperäiskansoihin.

Jos San Franciscossa ollesaan ei käy Missionissa muraalikierroksella, voi minusta koko matkan katsoa menneen vähän hukkaan. Precita Eyes Mural Arts Center järjestää asiantuntevasti vedettyjä kierroksia, joilla kerrotaan niin seinämaalaustaiteesta kuin alueen historiasta. Suosittelen!

Löysin vanhoja arkistoja kaivellessani tällaisia Missionissa ottamiani kuvia, ja innostuin sen takia kirjoittamaan postauksen.

Edit: Isäni lähetti avuliaasti kuvia, joita hän otti San Franciscossa käydessään, lisään ne tähän alle. Ne erottaa siitä, että ne ovat vähän parempia kuvia, ja asteriskista.


Äiti San Francisco. 
Suuren maatyöläisten oikeustaistelijan ja heidän ammattiliittonsa perustajan
Cesar Chavezin mukaan nimetty yläkoulu.
Siinä Cesar valvoo lasten peliä välitunnilla.*
Barack Obama lainasi voittoisan presidentinvaalikampanjansa iskulauseen
Cesarilta ja maatyöläisiltä, jotka eivät pelänneet voittamattomia esteitä. Si se puede!* 
Muraaleistaan kuuluisa Clarion Alley.
Missionin Mäkkärikin tilasi taiteilijan koristelemaan ulkoseinät.
Jarrut kuntoon ja kannat kattoon!
Katolinen kirkko. 
Tämä maalaus kertoo siitä, millaista on olla maahanmuuttaja.
Meksikolaisille tärkeä Guadalupen neitsyt. 
Monen tyylisiä muraaleja rivissä.* 
Upea Naisten talo. Siellä pidetään monenlaisia kursseja ja ryhmiä.*
Toinen Naisten talon sisäänkäynneistä. 
Naisten talon fasadi kuvaa Pachamamaa.
Poliittista seinämaalausta puhtaimmillaan.
Saman maalauksen toinen pää.
Maatyöläiset rikkovat kahleensa.*
Pachamama synnyttää.
Kubistiset työläiset. 
Muraalikierroksella pääsee syömään tosi autenttisia meksikolaisia herkkuja.

*Kuva: Pertti Lockberg


2 comments:

  1. Oi! Varsinkin naistentalo, oi!

    ReplyDelete
  2. Tuo Naistentalon kuva ja "Maatyöläiset rikkovat kahleensa", aiheuttavat outoa kutinaa mielessä. Jonkinsortin flashbackeja pyrkii pinnalle vaan ei ihan tule. Ilmeisesti liittyvät lapsuuden onnellisiin sunnuntai-iltapäiviin ja upouuteen isoon tussipakettiin. (Olin tussien suurkuluttaja!)

    ReplyDelete

Hei, kerro nimesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...