Sunday, November 10, 2013

Herkkuviikonloppu

Oletteko koskaan syöneet ostereita Rockefeller? Minä en ollut kuin kuullut sellaisista joskus puhuttavan, kunnes eilen sain maistaa, ja olin aivan myyty. Kaverimme Jessi on muuttanut uuteen kotiin ja piti sen kunniaksi kämppiksensä kanssa juhlat. Siellä oli paikalla mies jolla oli aivan mahtava oma Oysters Rockefeller -resepti. Ostereiden päällä oli piparjuurella ja sinapilla maustettua majoneesia, voita, juustoa, rucola-salaattia, ja jotain salaisia aineksia joita ei paljastettu, ja ne grillattiin isolla pihagrillillä. Auta armias että ne olivat taivaallisia. Paikalla oli myös kaveri jonka teepaidassa luki että hän on "kalakuiskaaja", joka valmisti omalla reseptillään taskurapuja - ihana Kalifornian taskurapukausi on taas alkanut - ja nekin olivat ihan kaamean hyviä.

Yhtään kuvaa en muistanut herkuista ottaa, pahoittelen. Punaviinillä oli varmaan osuutta siihen asiaan.

Tänään innostuin jostakin käsittämättömästä syystä leipomaan. Ehkä osterien sivuvaikutusta? Nyt on persimoniaika, ja se tarkoittaa sitä, että joka työpaikalla on siellä täällä persimonikulhoja joista saa ottaa ilmaiseksi niin paljon kuin haluaa. Persimonipuut ovat kovin tuotteliaita. Kaikki, joilla on sellainen pihallaan, ovat yleensä ihan liemessä persimoniensa kanssa.

Tai kaki-hedelmien. Tai kakiluumujen. Tai sharon-hedelmien. Jotka ovat kaikki minusta persimonia tyhmempiä nimiä tälle kauniille ja herkulliselle hedelmälle. Sitä paitsi eikö sitä nyt voisi mitenkään ratkaista kerralla, mikä jonkun hedelmän nimi on? Ei appelsiinillakaan ole kahdeksaa eri nimeä. Ajatelkaa nyt jos kukaan ei tietäisi, pitäisikö sanoa mansikka, punamustikka, pyöröpunake, vai fragaria-hedelmä?

Työkavereiden tyrkyttämänä meillekin on alkanut kerääntyä kasa persimoneja, ja minä leivoin niistä tänään tuollaista leipää. Tai kakkua se taitaa paremminkin suomalaisen mielestä olla, mutta persimmon breadiksi sitä täällä sanotaan. Yleensä leivotaan käytetään hachiya-persimoneja, jotka kypsyvät ihan semmoiseksi veteläksi hyytelöksi. Minulla nyt sattuu olemaan noita kovempia ja tiiviimpiä fuyu-persimoneja, mutta kyllä niistäkin pyreetä saa kun Vitamixillä töräyttää.

Oikein tuli maukasta, vein yhden leivän naapuriinkin. Ei sitä tiedä millainen kätevä emäntä minusta vielä tässä kehkeytyy.Hunajaa ja voita päälle, aijai.


3 comments:

  1. Ha! Otan käyttöön punamustikan, pyöröpunakkeen ja fragaria-hedelmän. Ja väitän että ihan käytössä olevia korrekteja termejä. Tyyliin "laitoskeittiöissä ja marttojen opintopiireissä on aina puhuttu punapyörykkeistä, etkö tuota tienny?"
    (Super, Top ja Mastercheffit ja huippukondiittorit puhuvat aina Fragaria-hedelmistä eivätkä mansikoista)
    Kiitos muuten taas!

    ReplyDelete
  2. Ymmärtääkseni nuo eri nimet tulevat hedelmän alkuperämaan mukaan - ja ovathan ne kaikki aika erilaisia lajikkeinakin. Vähän niin kuin mandariini, klementiini, satsuma... Oli miten oli, herkkuja ovat, millä nimellä tahansa :)

    ReplyDelete

Hei, kerro nimesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...