Sunday, November 3, 2013

Dia de los Kekriween

Muksu oli tänä vuonna Halloweenin toisessa kodissaan, ja meillä aikuisillakaan ei nyt ollut inspiraatiota pukukemuihin, joten Halloweenin sijasta vietimme Pyhäinpäivä/Kekri-tyyppistä juhlaa keskenämme kotona. Luin Wikipediasta että Kekrinä syötiin perinteisesti lammasta ja katettiin pöytään paikka edesmenneille esi-isille, joten toimimme sitten niin. Meksikolaisen Dia de los Muertos -juhlan alttariperinteestä lainasimme idean laittaa kukkia ja kynttilöitä ruokahuoneen sivupöydälle minun mummujeni kuvan ympärille. Koristekurpitsat saavat olla esillä nyt Kiitospäivään asti, taidanpa hankkia niitä muutaman lisääkin ensi viikolla.

Tänä viikonloppuna sytytellään kynttilöitä ja lyhtyjä myös hindu- ja sikhikodeissa, kun heillä on valon juhla ja uusivuosi Diwali. Kovasti on tuikuille tarvetta näinä aikoina.

Laitan tuonne alle myös muutaman kuvan San Franciscon Dia de Los Muertos -juhlasta parin vuoden takaa. Lattarikaupungissa Missionissa on vainajien yönä satoja kadunvarsialttareita, ja luurangoiksi pukeutuneet ihmiset tanssivat ja vaeltavat kaduilla läpi yön, muistaen vainajiaan ja valmistautuen väistämättömään omalla kohdallaan.

Valmistimme lampaankyljykset tällaisella, hirveän hyvällä reseptillä. Niiden kanssa söimme salaattia naapurin tomaateista ja tuoretorin kurkuista, lehtikaalia fetajuuston, mustien oliivien ja pinjansiemenien kanssa, ja valkosipuliperunoita (joissa oli pelkkää öljyä ja valkosipulia kun en jaksanut lähteä hakemaan hylakermaa). Jälkiruoaksi nautimme lampaan- ja vuohenjuustoa tuoretorilta ostettujen viinirypäleiden kanssa. Ruokajuomana oli Bolinasin puolihullun viinintekijän Sean Thackreyn Pleiades vuodelta 2012.

Sivupöydän asetelmat. 
Tarjosin mummoille pikkukupin votkaa. Kupin olen
saanut aikoinaan toiselta mummoltani.
Esi-isien paikka on siinä pöydän päässä. 
Sapuskat.
Jälkiruoka.
Siinä on käytetty portaita kekseliäästi alttarin teossa.
Kuva KQED-radioaseman sivuilta.
Remezcla-portaalin hieno alttari. Kehäkukat kuuluvat aitoon meksikolaiseen
Dia de Los Muertos-perinteeseen. Niitä pidetään kuolleiden kukkina, ja
kuoleman symbolina.
Nuorempi ja vanhempi rumpali.
Sambaorkesterikin oli mukana, vaikka Brasiliassa ei samaa juhlaa vietetäkään.
Tällä herralla oli kuollut morsian pyörän tarakalla.
No comments:

Post a Comment

Hei, kerro nimesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...