Saturday, September 21, 2013

Kymmenen asiaa, joita rakastan Suomessa

Iso-iso-iso-isoisäni Seksmiilarin Niittyluodon kallioon
kaivertama aurinkokello.
Olen ollut tässä Suomessa käymässä, maadoitusmatkalla. Syys! Juurekset! Marjat! Sen kunniaksi tässä tällainen lista lempiasioistani kotimaassa.

1. Höpinä

Suomalaisilla on vaitonainen maine, johon he uskovat itsekin, mutta tosiasiassa kukaan ei puhu niin paljon kuin suomalainen siitä, miten vähän hän puhuu. Suomalaiset ovat maailman innokkaimpia avautujia, joilla ei ole mitään smalltalk-rajaa vaan he kertovat heti paikalla oikeasti, mitä heille kuuluu, jos sitä menee kysymään. Olen tällä kahden viikon reissulla oppinut vaikka MITÄ kaiken maailman ihmisten yksityiselämästä. Se on ihanaa! Maailman avoin porukka! Usein myös selvin päin!

2. Reiluus

Suomalaiset ovat pohjimmiltaan reilua sakkia, vaikka esimerkiksi puoluepolitiikka peittää sitä ominaisuutta tehokkaasti. Jos suomalaiselle perustelee jonkun asian reiluudella, niin hän saa siitä ajatuksesta yleensä heti kiinni.

3. Perkele ja vittu

Suomalaiset kirosanat ovat maailmanluokkaa, ja niitä osataan myös käyttää niin että se tuntuu jossain. Olkoon vaan klisee, mutta siinä on todellista alkuvoimaa kun suomalainen karjaisee että perkele. Sitä on nautinto kuunnella.

4. Leipä

Suomessa on maailman paras leipä. Piste. Kaikenmaailman italialaisista rapeakuorisista vehnäleivistä voi aina yrittää rutista, mutta hörönlörö. Vaaleassa vehnäleivässä ei ole edes mitään terveysvaikutuksia. Pitäkööt pullansa.

5. Musiikki

Suomalaiset rakastavat musiikkia, myös siihen osallistumista. Täällä on tolkuttoman korkeatasoinen musiikkiskene maan kokoon nähden, ja suomalainen alkaa aina heti laulaa kun on pienikin tekosyy. Riemullista.

6. Naiset

Suomessa on ihanat, urheilulliset, reippaat, aloitekykyiset naiset. Kaikki jotka jotain ymmärtävät naisten päälle, sanovat näin. Suomalainen nainen on kuin ihana metsämarja, joka hehkuu ja tervehdyttää. Palvokaa kaikki suomalaisia naisia. (Miehetkin ovat Suomessa ihan OK, mutta pikemmin keskisarjaa.)

7. Fysioterapia ja hieronta

Sitä ei tajua yhtään ennen kuin täältä lähtee, miten taitavaa on kehonhuolto maassamme. Kaikkien kannattaisi koko ajan käydä hieronnassa ja fysioterapiassa Suomessa siltä varalta, että joutuu muuttamaan ulkomaille, eikä sitten saa ikinä enää kroppaansa samalla tavalla kuntoon. Alan koulutus on varmaan perusteellisempaa kuin muualla?

8. Kahvilat

Minua ei samalla lailla kiinnosta Suomen luonto kuin Suomen kahvilat. Kahvilakulttuuri on tärkeää ja sivistyttävää ja tuo keveyttä elämään. Suomalaisissa kahviloissa on ihanat leivonnaiset, herttainen palvelu ja miellyttäviä kosmopoliittisia rupatteluhetkiä, mutta myös rehellinen ruisleipämeininki. Täällä on aivan omintakeinen, ihastuttava tsufee-osasto. Ah!

9. Ruotsi ja suomenruotsalaiset

Minä rakastan suomenruotsia, ja haluaisin että pakkoruotsia lisättäisiin. Ruotsin kieli on Suomen napanuora sivistykseen ja laajempaan kulttuuripiiriin, johon voi kuulua ja josta voi ammentaa, mutta johon voi myös antaa jotakin täysin omintakeista ja arvokasta. Suomalaisten pitäisi perehtyä kunnolla ruotsalaiseen kulttuuriin, ja perehdyttää ruotsalaiset meihin. Heja Sverige!

10. Isä ja äiti


Isäni on Pelle Peloton ja äitini Bianca Castafiore. Mitä vanhemmaksi tulen, sen paremmin ymmärrän miten originellin ja boheemin kasvatuksen olen saanut. Suomi-boheemi on hieno boheemi, jotenkin paremmin maadotettu kuin joku Islanninhörhö joka tölttää ihan omissa maisemissaan. Suomiboheemilla on järki päässä ja maailmankuva sillä lailla tömäkästi viisto mutta selkeä. Sellaiset vanhemmat minulla on. Ne ovat kyllä aivan mahtavan hienot.

19 comments:

 1. Heja prkl! Huippuja havaintoja, jälleen kerran :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meille opetetaan väärää ruotsia. Kouluruotsilla pystyy ymmärtämään korkeintaan suomenruotsalaisia. Kävin juuri Tukholmassa toteamassa, että ihan sama miten paljon puhun itse, mitään väliä koska en ymmärrä mitä stockholmssvedukka tahtoo mulle sanoa. Jä mä sentään katson olevani ns. kieli-ihminen.

   Delete
  2. Mä pärjäsin kouluruotsilla ihan OK työpaikassa, jossa työkielenä oli riikinruotsi. Opin siellä sitten riikinruotsin, enkä nykyään enää osaa oikein puhua ruotsia suomenruotsalaisella aksentilla, kun en ole ikinä saanut harjoitella. Se on kyllä harmi, suomenruotsi on kaunista!

   Murre vaatii vähän totuttelua, mutta ei se sen kummempaa ole kuin jos menee Australiaan tai Irlantiin kouluenglannilla.

   Suomenruotsi on omalla tavallaan mielettömän vivahteikasta, ja antanut suomenkielelle paljon. Musta se on todella suuri rikkaus, ja mua harmittaa että kaikki suomalaiset eivät ole kunnolla kaksikielisiä. Se ei riipu opetuksesta, vaan harjoittelemisesta ja asenteesta.

   Pohjoismaissa on erityisen upeaa se, että naapureina on neljä kieltä, tanska, norja, riikinruotsi ja suomenruotsi, joilla voi ymmärtää toisiaan kun vähän pinnistelee. Norjalaisten, tanskalaisten ja ruotsalaistenkin keskinäinen kielenymmärtäminen on kuulemma nykyään huonontunut englannin kielen vaikutuksen takia, ja se on minusta erittäin traagista.

   Meillä on pienet maat joilla on syvä, yhteinen historia ja mahdollisuus vaikuttaa maailman tasolla paljon voimakkaammin, jos toimimme yhdessä. Meillä on myös mahdollisuus oppia toistemme saavutuksista ja virheistä.

   Mä olen vähän tällainen Pohjola-Norden tyyppi, mä tiedän että se on ihan vanhanaikaista nykyään :)

   Delete
  3. (Mähän siis äänestelenkin RKP:tä koska musta suomenruotsi on niin ässää. Nää on näitä juttuja joista saisi jossain Hervannassa turpaan, onneksi en asu siellä.)

   Delete
  4. Ei Hervannassa turpaan sais, siellä on suomenkielinen vähemmistö nykyään:) Olikohan siellä nyt jotain 70 kansallisuutta, missä mm. venäjä ja muut baltian kielet ovat yhtä kuultuja kuin turkki, arabia ja afrikkalaisperäiset kielet. Minä rakastan Hervantaa. Siellä on todella paljon rennompaa kuin oikeastaan missään muualla. Siellä voi kulkea lenkkareissa ja leopardimekossa, eikä kukaan tuijota. Siellä ei koko omakotitaloalue säpise, miten kerrostalon rakentaminen pilaa lapset ja alueen maineen kuten mm. monessa uudessa perhelähiössä. Lämpimät terveiset sinne!

   Delete
  5. Helsingin Kalliossa voi kulkea jopa kakspuoleisessa takissa - näin tänään; kaksi eri takkia oli yhdistetty yhdeksi takiksi siten, että edestä katsottuna vasen ja oikea puoli olivat eri takit.
   Takinkantajan olemus oli hyvin hipsterimäinen, mutta myös Kalliossa voi kulkea lenkkareissa ja piikkareissa ja - missä vaan!

   Delete
 2. allekirjoitan kaiken! varsinkin perkeleen! terveiset Malesiasta ja tällä hetkellä kaipaan Suomen syksyä

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi, en osaa kuvitella millainen sää siellä on...

   Delete
 3. Allekirjoitan melkein kaiken!

  Tosin suomalaisten alttius laverrella oikeat kuulumisensa on hyvin alueellista. Tänne itärajalle muutettuani olen saanut vasta oppia sen, miten mahtavaa on, kun kuka vaan voi puhua mitä vaan. Eräskin tuikituntematon kertoo auliisti, miten kehitysvammainen lapsensa katosi päiväkodista vuonna 70jotain ja löytyi vahingossa varuskunnan metsästä, kun törmäsi sotapoikaan, jolle sanoi: isi?

  Hieronta ja fysioterapia? Olen kohdannut elämässäni yhden hyvän hierojan ja yhden hyvän fysioterapeutin, mutta kaikki muut ovat olleet onnettomia silittelijöitä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mun otsassa on sellanen "Avaudu minulle" -teksti, kirjoitettu näkymättömällä musteella jonka pystyvät näkemään vaan kaikki sellaiset, joilla on tarve avautua. Mulle on aina Suomessa avauduttu pidäkkeettömästi, mutta Amerikassa ei koskaan. Amerikkalaiset pitää välimatkaa rupattelemalla. Suomalainen etsii kommunikoimalla läheisyyttä. Se on ihan tosi selvä se ero.

   Delete
  2. No, kyllä mulle avaudutaan Amerikassakin helpommin kuin monille tuntemilleni ihmisille, mutta siis tää kulttuuriero pätee silti. Italiassakin mulle avauduttiin kesällä, kaupan jonossa esimerkiksi yksi vanhempi rouva kertoi oikein pitkät pätkät jostain asiasta joka selvästi harmitti häntä, jota en ymmärtänyt kun en puhu italiaa. Se ei häirinnyt rouvaa ollenkaan, hän puhui vaan vähän kovempaa.

   Delete
 4. Hiton hyvä juttu, kiitos siitä! Ainoa huonopuoli on, että suomalaiset eivät arvosta itseään. Suomalainen sanoo, että suomalaiset jurottavat junissa ja linja-autoissa. Kim Wilde - Merry Christmas videolla metrossa on vain myrstejä ihmisiä. Suomalainen sanoo, että suomalaiset kyselevät ihmisiltä mitä he ovat mieltä suomalaisista. Samalla tavalla ne muissakin maissa kyselevät. Suomi on hieno maa jossa asuu upeita ihmisiä. Mahtavaa kun tuot sen julki vähän kauempaa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suomalaiset jurottaa naama vinossa kunnes joku kysyy heiltä, mitä kuuluu, ja on oikeast kiinnostunut. Johan alkaa tulla tarinaa!

   Delete
 5. Tuo fysioterapia-juttu on kyllä osuva: täällä Kiinassa missä hierontoja on joka korttelissa puolenkymmentä vaihtoehtoa tarjolla, ei tosiaan tule ensimmäisenä mieleen, että Suomeen sitä pitää käsittelyyn päästä. Mutta niinpä vain kun niska sanoi keväällä "naks" niin suomalainen fysioterapeutti sai sen 30 minuutin käsittelyllä ja ohjeistuksella loistavaan kuntoon kun taas täällä muut ovat saaneet vaivoihinsa juurikin silittelyä. Monta ihmeellistä asiaa Suomessa on hyvin :-)
  Olen kyllä samaa mieltä myös kahviloista ja kiroilusta ;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, silloin kun on joku vinksahdus mikä pitää laittaa paikalleen, Suomessa se vaan laitetaan asiallisesti kuntoon. Kaliforniassa aletaan sepitellä jotain hölmöyksiä jostain chakroista tai kaupitellaan jotain käärmeöljyä joka ei liity asiaan mutta kun sitä nyt sattuu olemaan kaupan. Ja diagnosoidaan jotain jonka varjolla voi pidentää hoitosuhdetta. Suomessa hoidetaan ihminen terveeksi mahdollisimman nopeasti.

   Delete
 6. Pitää lähteä kauas, että näkee lähelle! Tai miten se menikään :) Terkkuja Englannista!

  ReplyDelete

Hei, kerro nimesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...