Sunday, August 4, 2013

Bloggaria kusetetaan mukayhteisössä

Yksi lempiblogeistani, Converting Vegetarians, siirtyi hiljattain Pallontallaajat.nettiin kaupalliseksi blogiksi, ja poistinkin sen tuolta omista linkeistäni kun ajattelin että en itse viitsi harrastuspohjalta mainostaa kaupallisia sivustoja.

Bloginpitäjä itse kuvaili Pallontallaajia "blogiyhteisöksi", ja sanoi tämän kirjoituksen kommenteissa kesäkuussa, että hänen ehtonsa yhteisöön liittymiselle oli se, että mainoksia ei hänen blogissaan esitetä.

Tässä näkyvä kuvakaappaus on otettu tänään. Joko bloginpitäjän ehdot ovat muuttuneet, tai sitten hänelle ei ole kerrottu näistä mainoksista.

Esimerkiksi täällä Pallontallaajat.netin infosivulla ei lue mitään siitä, että sivuston omistaa Rantapallo Oy, joka tuotti viime vuonna ihan mukavasti voittoa. Sivuston mainoshinnat selviävät täältä. Rantapallo kertoo mediakortissaan, että kun heitä käyttää mainosmediana, tavoittaa pääasiassa naisia, joiden keski-ikä on 43 vuotta, jotka harrastavat matkailua, liikuntaa, ruoanlaittoa ja sisustusta. Huvittavaa kyllä, minäkin Converting Vegetarians -blogin lukijana osun tuohon profiiliin ihan täsmälleen. Minun laisteni kuluttajien silmämunista kiinnostuneiden mainostajien kannattaa siis ehdottomasti ostaa mainostilaa Heidin blogista. Se on jopa hieman kalliimpaa mainostusta kuin itse Rantapallon pääsivuilla. Mediaseksiä löytyy!

Itseni on kyllä vaikea kuvitella, että luettuani rahattoman reppumatkaajan valaistumiskokemuksista kodittomien kiinalaisten keskellä, seuraavaksi tulisi mieleeni että ei hitsi, täytyypä ottaa tuo Business Eurocard kun siinä on niin edullinen vuosimaksukin.

Ja Heidin blogi ja Heidi itse taas vaikuttavat mainosten takia jotenkin vähän epäilyttäviltä.

Synergiaedusta ei minusta voida puhua, kun mainostaja ja mainosmedia eivät ole missään suhteessa toisiinsa. Rahattoman reppumatkaajan reissupäiväkirjan mainostila myydään kuin minkä tahansa aikakauslehden vastaava. Ei siinä silloin vahvistu Heidin eikä Eurocardin brändi. Lähinnä mainoksista hyötyvät Rantapallo Oy ja Verkossa Media.

Jos Heidi puhuu totta, niin hän ei saa itse edes mitään korvausta siitä, että kansainväliset luottokortti- ja vakuutusyhtiöt mainostavat tuotteitaan hänen sivuillaan.

Vaikka mainoksia ei julkaistaisi edes juuri tässä blogissa, Heidi on silti ilmaiseksi töissä verkkomediayhtiössä, jolle hän tuottaa sisältöä, jonka avulla yhtiö myy mainostilaa muualla omilla sivuillaan.

Converting Vegetarians on ihan mielettömän hieno blogi, jota pitää asiastaan ilmeisen innostunut nuori ihminen jolla on uskomattoman mielenkiintoinen elämä ja tarinat. Hän voisi halutessaan itse "monetisoida" tarinansa varmaan ihan hyvääkin korvausta vastaan, ja kerätä itse itselleen blogistaan mainostuloja.

Hän sanoo, että ei halua tehdä niin.

Sen sijaan hän tuottaa ilmaiseksi haluttavaa ja kiinnostavaa ja mainospaikkoja myyvää sisältöä verkkomediayhtiölle, joka kerää siitä fyffet itselleen.

Niin tekee ilmeisesti moni muukin vertaistukea ja vertaishuomiota kaipaava maailmanmatkaaja.

Ei ole ihme että perinteisellä medialla menee päin persausta ja toimittajat ovat työttöminä, kun nuoriso ekstreemimatkailee omaan laskuun henkensä kaupalla pitkin pusikoita uiguurien kanssa, tuottaa reissuistaan mielenkiintoisempia matkailunarratiiveja kuin kukaan suomalainen sitten Mannerheimin, ja pitää sen jälkeen kunnia-asianaan että Visa-luottokorttiyhtiön tästä sisällöstä maksamat mainoseurot menevät kokonaisuudessaan jonnekin muualle kuin heille itselleen.

En tajua yhtään.

Miksi hitossa minulla ei ole verkkomediayhtiötä?

12 comments:

 1. Katos mokomaa. Meinasin sanoa ettei mulla näy mitään mainoksia, mutta mulla olikin liian kapea ikkuna. Kun levitin oikein, esiin pullahti Verkkokauppa.comin mainos. Ois kiva tietää, tietääkö Heidi näistä. Luen silti, hieno blogi. Ja pidän ikkunan kapoisella :-)

  ReplyDelete
 2. Aika törkeää kyllä, jos mainokset pyörivät edelleen ilman, että kirjoittaja niitä sinne on halunnut. Mä en niitä nähnyt, kun selaimessa on adblock, mutta se adblockin käyttöhän tässä ei tietenkään ole pointti, vaan se, että joku ilmeisesti käärii rahaa toisen teksteistä toisen tietämättä?

  Sinällään en vastusta rahan tekemistä itselle omalla blogilla, varsinkaan jos blogi ei sitä myöten kuivu pelkäksi mainosalustaksi. Pelkkiä mainospostauksia harva jaksaa lukea, en minä ainakaan. Munkaan on vaikea kuvitella itseäni kirjoittamassa pelkkiä mainoksia nykyiseen blogiini. Suosituksia, joista ei makseta rahaa, sen sijaan kirjoitan mielelläni. Mutta toisaalta kirjoittaisin hyvin mielelläni blogia jossain kaupallisella alustalla, kunhan siitä maksettaisiin - eivätkä mainokset olisi liian häiritseviä kokonsa tai sisältönsä puolesta. Että vinkvink vaan kaikille lehtitaloille ja vastaaville. ;D Mutta palkatta en ala sisältöä millekään kaupalliselle yritykselle tuottamaan. Itse asiassa sain joskus sellaisen tarjouksen: blogeja sivustollaan voittoa tavoitellen julkaiseva taho otti yhteyttä ja ehdotti, että kirjoittelisin heille ilmaiseksi. En suostunut, varsinkin kun tiettävästi maksavat ainakin joillekin bloggaajille. Minusta ehdotus oli jopa vähän loukkaava.

  ReplyDelete
 3. Mainio postaus! Täysin peppulista on tuollainen touhu.

  ReplyDelete
 4. Mulle on tullut vastaavia yhteydenottoja. En tietenkään suostu tekemään käytännössä toimittajan työtä ilmaiseksi. Nuoria on helpompi vedättää, hehän tekevät jo nykyään muutenkin kaikki työt ilmaisena työharjoitteluna.

  ReplyDelete
 5. Hyvin mielenkiintoinen postaus. Ihmettelinkin vähän, miksi hän päätyi siirtymään Pallontallaajiin (en huomannut mitään muutosta blogissa sen myötä - en edes niitä mainoksia, koska käytän AdBlockia) ja nyt ihmettelen vielä enemmän. Minusta on ihan mukavaa vaihtelua, etteivät kaikki kirjoittele blogeja tienausmielessä, mutta silloin se tosiaan kannattaisi tehdä ilman että siitä mikään muukaan taho käärii masseja. Tässä tapauksessa on paljon ristiriitaisuuksia. Hienoa että nostit ne esiin!

  ReplyDelete
 6. Mielenkiintoista lukea tästä. Sain itseasiassa itse kutsun liittymään pallontallaajat-sivustolle pari pari kuukautta sitten. Pohdin asiaa aika pitkään, ja koska pääasiassa kirjottelen blogia omaksi (perheeni ja kavereideni) iloksi, päätin olla lähtemättä mukaan. Googlasin myös tietoa pallontallaajat sivun käyttämästä wordpressista (koska en sitä bloggerin käyttäjänä tunne) ja minut pysäytti nimenomaan se, että wordpressin ilmaisblogissa mainoksia ei voi bloggaaja estää. Käytän chromessa adblockia, joten itse en mainoksia nykyään näe, mutta ne ärsyttävät kyllä missä tahansa blogissa.
  Uskaltaisin siis väittää, ettei kyseisen blogin kirjoittaja välttämättä tiedä mainoksista, saati sitten hyödy niistä itse. Pallontallaajat tarjosi minulle heidän "blogiyhteisöään" vakuuttaen suurempaa blogisuosiota ja näkyvyyttä. Sitä en varsinaisesti hae, ihan mielelläni jatkan blogin kirjoittelua muutamalle hassulle lukijalle, joten senkin takia jäin bloggeriin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. Mullekaan suuret lukijamäärät eivät todellakaan ole mikään itseisarvo. Suuret massat tuovat sitä paitsi usein mukanaan kaikenlaisia lieveilmiöitä. Mieluummin kirjoitan sitten pientä blogia, niin että keskustelu kommenttiosiossa säilyy suht järkevänä ja positiivisena, eikä kaikenmaailman keskustelupalstoilla jakseta ruotia blogia tai sen kirjoittajaa. ;)

   Delete
  3. Olen samaa mieltä! ja siinä vaiheessa jos oma blogia mainostettaisiin reppureissaajien sivustolla, tulisi varmaan paineita rajata kirjoitusaiheita ja henk. koht. asioista kirjoittamista.

   Delete
  4. Minä olen siinä mielessä vanhan liiton naisia, että jos jossain hommassa liikkuu raha niin silloin maksetaan työn tekijöille palkkaa, ellei muusta ole erikseen sovittu.

   Mainokset ovat sinänsä ihan OK, jos on selvä peli että miksi niitä on ja kuka niistä hyötyy.

   Vapaaehtoistoiminnan ja yritystoiminnan sekoittelua toisiinsa jonkun epämääräisen mukareilumeininki-vertaistuki-maastovärin alla en hyväksy yhtään. Yritystoiminnassa ei sinänsä pitäisi olla mitään niin pahaa että sitä tarvitsisi piilotella. Googlekin rahoittaa tämän Bloggerin mainostuloillaan, mutta jos minä laitan mainoksia omaan blogiini niin saan siitä korvauksen. Se on reilua.

   Delete
 7. Minäkään en ole huomannut noita mainoksia adblockin takia mutta kusetukselta kuulostaa. Itse olen ihmetellyt lähinnä vain sitä, että saan jatkuvasti varoituksia siitä, että sivustolta on suuri riski saada virus koneelle.

  Mainoksia vastaan minulla ei sinäänsä ole. Toivoisin vain, että ne liittyvät selkeästi aiheeseen ja tuottavat pätäkkää myös kirjoittajalle.

  ReplyDelete
 8. mielenkiintoinen postaus, semminkin kun itse olen persaukisena maailmalla ja jostain pitäis ihan kohtsillään ruveta jotain tulojakin saamaan, että tää porsastelu tropiikissa voi jatkua. Kynnys on itelläkin kova siirtää ploki johonkin, missä ei mulle mitään makseta mutta lukijamäärien kasvamisella houkutellaan. Se taas ei sinänsä ole mulle mikään tavote, mun horinoita lukee ne jotka tykkää ja jotka ns.viidakkorummulla sivuille löytää. Mainokset vituttaa itteä ihan kaikilla sivuilla, mutta rahapulassa joutunee miettimään sielunsa hintaa. Onneks ihan vielä se hetki ei ole mulla, on aikaa miettiä millä ittesä elättelis. Kiitos muuten hyvästä plokista, tykkään kovasti.

  ReplyDelete

Hei, kerro nimesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...