Friday, May 10, 2013

Uhkeaa Film Noiria lumoavassa Art Deco -palatsissa, kera Wurlitzerin huminoinnin


Tänään kävimme koko perheen voimin kokemassa elokuvaelämyksen Oaklandin historiallisessa Paramount-elokuvateatterissa. Se on vuonna 1931 rakennettu, kerrassaan uskomaton Art Deco -helmi, joka pelastettiin tuholta ja hävitykseltä 70-luvulla ja restauroitiin alkuperäiseen loistoonsa. Se on harvoja Yhdysvalloissa jäljellä olevia, kunnostettuja Art Deco -elokuvapalatseja. Siellä esiintyvät nykyään mm. kaupungin sinfoniaorkesteri ja baletti, ja kerran kuussa siellä järjestetään historiallisia elokuvanäytöksiä.

Klassikkoleffanäytös alkaa aulassa drinksuilla ja iloisella juhlatunnelmalla. Alkuperäinen, restauroitu Wurlitzer-urku nousee orkesterimontusta maagiseen tapaan, ja joku sinfoniaorkesterin muusikoista soittaa sillä ihanaa leffamusiikkia. 

Itse elokuvaesityksen alussa esitetään 30-luvun uutisfilmejä. Sitten nähdään vanhoja Disney-piirrettyjä, ihan niinkuin silloin kun Oaklandin Paramount eli loistovuosiaan. Yleisö on innokkaasti mukana, viheltäen ja buuaten uutisfilmien nuorelle Richard Nixonille ja hurraten Väiski Vemmelsäärelle. Piirrettyjen jälkeen on arvonta, jossa iltapukuun pukeutunut onnetar pyörittää hienoa vanhanajan onnenpyörää, ja onnelliset voittajat pääsevät esimerkiksi lähiravintoloihin syömään. 

Sitten alkaa illan pitkä elokuva; tänään näimme Otto Premingerin upean Lauran, elokuvan joka oikeastaan aloitti koko Film Noir -tyylisuunnan. Oli aivan huumaavaa kokea suurklassikko arvoisessaan ympäristössä!

Paramountin klassikkoilta on ihana, maailmanluokan elämys, jota voi varauksetta suositella niin turisteille kuin paikallisille. Menkää ihmeessä!
5 comments:

 1. Huoh & oijoi. Only in America ja kaukana Espoosta! Uniikki elämys varmasti.

  ReplyDelete
 2. Makeen näköinen leffateatteri. Saisipa sen pöytälampun kotiinsa... :)

  ReplyDelete
 3. Joo, mun pitää oikein alkaa perehtyä tohon länsirannikon Art Decoon. Los Angelesin vanhassa keskustassa on kanssa paljon aivan mykistäviä Art Deco -rakennuksia. Niihin on joku kiertokävely, pitää tsekata se ensi kerralla. Se on jotenkin niin suurenmoista arkkitehtuuria, on tosi vaikea yrittää kuvitella miltä se tuntui ja näytti uutena ja ennennäkemättömänä.

  Tuolla Paramountissa järjestetään myös esittelykierroksia, pitää ehdottomasti mennä. Otan lisää kuvia paremmalla kameralla ja valossa.

  ReplyDelete
 4. Sulle on pieni viesti ;) http://saaristohuvila.wordpress.com/2013/05/19/i-love-blogs/

  ReplyDelete

Hei, kerro nimesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...