Saturday, February 23, 2013

Hieno homma ulkosuomalaisille, ja kaikille aivojen omistajille
Oletan että monelle muullekin ulkosuomalaiselle ovat tuttuja valinnanvaikeus paniikinomaisilla kirjaostosretkillä Suomen matkoilla, ja kiroileminen sen äärellä miten kirjat painavat ja vievät tilaa matkalaukussa. Ja niiden lainailu ja lahjoittelu muille tutuille suomalaisille sitten siellä toisessa kotimaassa. Muutkin kuin minä ovat varmasti myös tilailleet luettavaa kotimaasta ja makselleet karmeita postimaksuja. Moniko on harmitellut, miksi suomeksi on niin vähän elektronisia kirjoja, käsi pystyyn?

Arvatkaa mitä, nyt tilanne on korjaantumassa!

Olen pari päivää testaillut Readberry-palvelua. Se on suomalainen elektroninen kirjapalvelu, josta voi ostaa luettavaa tietokoneeseen, tablettiin ja muihin vastaaviin laitteisiin. Kindle Firessä en saanut lukunäkymää pelittämään, mutta se nyt ei ole ihmekään. Minulla on se vanhempi, selaimeton versio jossa netin käyttö on ihan onnetonta. iPhonessa ja tietokoneessa toimi hienosti, varmasti iPadissa myös. Minulla on Android-tabletti hankintalistalla, ja sen Chrome-selaimessa Readberry epäilemättä toimii myös, kun se kerran tietokoneenkin Chromessa toimii loistavasti. 

Aivan ihanaa Readberryssä on se, että siellä voi keskustella kirjoista fiksujen ihmisten kanssa. Lukunäkymässä on avautuva kommenttikenttä, johon voi kirjoittaa menossa olevaan sivuun liittyviä kysymyksiä ja tekstistä heränneitä ajatuksia näkyviin muille lukijoille. Jokaisen kirjan keskustelut ovat luettavissa myös selkeänä, kirjakohtaisena kokonaisuutena.

Readberry tarjoaa kirjojen lisäksi tasokkaan suomalaisen LongPlay-palvelun artikkeleita, kuten Anu Silfverbergin ja Johanna Vehkoon tutkivan jutun Pekka Himasen tulevaisuustutkimuksen taustoista - sen joka käynnisti koko hiljattaisen keskustelun aiheesta ja johti asian uuteen tutkimiseen. 

Odotan Long Playlta paljon. Sen taustavoimiin kuuluu mahtavia tekijöitä, joita ainakin minä fanitan suorastaan lapsellisen innokkaasti: äsken mainitut Silfverberg ja Vehkoo (oikeesti jos tulisivat kadulla vastaan, saisin jonkun tökerön täpinäkohtauksen ja vaatisin nimmaria otsaani), Riku Siivonen, Reetta Nousiainen ja muita. Ihmisiä jotka kirjoittavat suomeksi tekstejä joiden taso on ihan kevyesti jonkun New York Timesin tai Guardianin tai muun maailmanlehden luokkaa. Ihanaa!

Readberryn käyttöliittymä on miellyttävä, intuitiivinen ja hyvin suunniteltu. Tekstit ovat siis arvoisessaan ympäristössä. Palveluun kirjautuminen on ilmaista, kirjoista ja artikkeleista maksetaan kappalehinta.

Nyt kaikki sinne lukemaan mun kanssa Riikka Pulkkisen hienoa Vieras-romaania! Laitoin juuri ensimmäisestä luvusta kysymyksen, kohdasta jota en oikein tajunnut. Tulkaa joku muukin pähkäilemään sitä!

8 comments:

 1. Mitä, mitä, mitä!!!! Täähän on Uuden Lomatalon jälkeen heti viikon tokaks paras uutinen! Munhan täytyy heti ladata tää Padiin! Kiitos vinkistä :)

  ReplyDelete
 2. Ihana idea varsinkin näin ulkosuomalaiselle, mutta 20 euroa kirjasta, jolla ei ole painokustannuksia, kuljetus, ja jakelukustannuksia juuri ollenkaan, on aivan liikaa. On järjetöntä että rajattomasti kopioitavissa oleva digitaalinen tiedosto maksaa enemmän kuin pokkari. Muutaman euron vähemmän kuin pokkaristavoisin hyvin maksaakin, tai vaikka jotain kuukausimaksua jotta voisi lukea rajattomasti. Ei voi digikirjaa-ala kasvaa jos ei tule jotain järkeä hinnotteluun.

  ReplyDelete
 3. Ihan samoin ajattelen minä. Yleensä luen ulkomaista kaunokirjallisuutta, ja jos kirja suomenkielisenä digi- tai peperiversiona maksaa yli 20e ja englanninkielisenä pokkarina amazonissa muutaman punnan niin valitettavasti hintaero on niin suuri että vaikka mielelläni suomeksi lukisinkin niin en näillä ehdoilla. Äitini on ollut kustantamossa töissä ja selitti joskus digikirjojen korkean hinnan logiikan kustantamon kannalta. Niin kauan kun kyseinen malli on vallalla niin myös digikirjat maksavat saman mitä painettu missä ei ole järjen häivää.

  ReplyDelete
 4. Mä en oikeestaan juurikaan välitä siitä, maksaako elektroninen kirja enemmän vai vähemmän kuin paperikirja, ne on mulle ihan samanarvoisia. Tai oikeastaan elektroninen kirja on arvokkaampi kuin paperikirja, kun musta se paperi on siinä ihan turhaa. Sisältö kiinnostaa, kirjojen omistaminen esineenä ei.

  ReplyDelete
 5. Vautsi, kiitos vinkistä, Sussu!

  ReplyDelete
 6. Digikirjan ja pokkarin hinnat eroavat, koska
  a) niillä on eri alv-verokanta. Valtio verottaa digikirjaa paljon kovemmin kuin pokkaria
  b) pokkarista kirjailija saa merkittävästi pienemmän tulon kuin kovakantisesta. Jos kirjat julkaistaisiin pelkillä pokkarisopimuksilla, Suomessa olisi marginaalimäärä niistä kirjailijoista, joita on nyt, koska pokkarituloilla ei eläisi.
  c) Kirjojen kirjoittaminen Suomessa on taidelajeista varmaan merkittävimmin niin sanotun yksityisen rahoituksen varassa. Apurahat tulevat pääosin säätiöiltä (ei yhteiskunnan). Kirjastot ovat hyvä markkinointikanava ja toki ostavat kirjoja lainattavaksi, mutta omalla tavallaan sekin syö ns. ostajapotentiaalia. Lainauskorvaukset ovat minimaalisen pienet.
  d) Ok. Nyt joku voi sanoa, että sitten kannattaa kirjoittaa vain kirjoja, jotka kannattavat. Selvä, mutta sen jälkeen on turha itkeä ns. laatukirjallisuuden perään. Ja kyllä, satunnaisesti sekin myy.
  Suomalaisesta hyvästä romaanista kannattaa oikeasti maksaa 30 e.
  Lukuiloa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tästä ollaan samaa mieltä - kiinnostaa kyllä että mikä osa digikirjasta tuloutuu kirjailijalle verrattuna vaikka kovakantiseen.

   Minähän ostan kirjat uusina juuri sen takia, että kirjailija ei saa muuten rahaa. Käytettyjä kirjoja vain hätätilassa, jos painokset on kertakaikkiaan loppu,

   Delete

Hei, kerro nimesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...