Wednesday, February 13, 2013

Amerikkalaisten fantasia-Suomi – maa, jossa en ole koskaan käynyt


Minä tunnen monta amerikkalaista, mielestään edistyksellistä ja sivistynyttä ihmistä, jotka uskovat Suomesta mm. seuraavaa:

- Suomessa ei ole rikollisuutta eikä väkivaltaa.
- Suomessa ihmiset ovat kaikki onnellisia ja voivat hyvin.
- Suomalaiset opettajat ansaitsevat saman verran kuin amerikkalaiset lääkärit, eli 100 000 - 400 000 euroa vuodessa.
- Suomalaisissa kouluissa ei jaeta todistuksia eikä arvioida oppilaita numeroarvosteluilla. 
- Kaikki suomalaiset kirjoittavat ylioppilaaksi (suomalaista koulujärjestelmää mainostettaessa unohdetaan aina mainita, että puolet porukasta ei edes mene lukioon eli high schooliin - Yhdysvalloissa sinne menevät kaikki).
- 70% suomalaisista hankkii korkeakoulututkinnon (tilastoharha, joka johtuu siitä että kuvitellaan kaikkien suomalaisten olevan ylioppilaita).
- Suomalaisissa kouluissa ei ole kokeita eikä läksyjä ollenkaan.
- Suomalaisilla opettajilla on vapaus päättää kokonaan itse, mitä oppilaille opettavat, eikä kukaan valvo heidän työskentelyään millään tavalla.

Amerikkalaisen koulujärjestelmän surkeudesta jotain kertoo se, että näitä juttuja levittelevät lähinnä täkäläiset opettajat. Suomesta on tullut työuupuneiden ja turhautuneiden opettajien eskapistinen taivasfantasia, johon he liittävät kaikki mielikuvansa siitä, millaista elämän pitäisi olla. Ja sitten väittävät saaneensa nämä kaikki "faktat" suoraan Suomesta. Varsinkin silloin kun käyttävät niitä ammattiliittonsa propaganda-aseena.

Tavallaan on tietysti imartelevaa kun pidetään näin nerokkaan ja täydellisen kansan jäsenenä. Mutta on myös vähän tylsää lähes päivittäin joutua oikomaan näitä käsityksiä. "Ei, kyllä Suomi on itse asiassa väkivaltaisin teollisuusmaa Yhdysvaltojen jälkeen." "Suomessa käytetään melko paljon alkoholia ja sairastetaan masennusta. Jostain syystä monet suomalaiset voivat huonosti, vaikka yhteiskunta tarjoaa heille paljon enemmän tukea kuin amerikkalainen yhteiskunta amerikkalaisille. Ei, emme yhtään tiedä, miksi." "Suomalaisen opettajan keskipalkka on itseasiassa alle puolet vastavalmistuneen amerikkalaisen lääkärin palkasta, ja hiukan pienempi kuin amerikkalaisen opettajan palkka." "Suomalaisista 16% ei saa mitään koulutusta middle schoolin jälkeen, ja vain reilu puolet edes menee high schooliin." "Suomessa koko high school tähtää yhteen maanlaajuiseen tutkintoon, jonka perusteella voi määräytyä ihmisen loppuelämä. Se johtuu siitä että jatkokoulutukseen pääseminen on Suomessa kovan kilpailun takana, onhan se kaikille ilmaista. Opiskelu suomalaisessa high schoolissa ei siis missään tapauksessa ole rentoa, läksytöntä, kokeista vapaata oleilua." "Kyllä ainakin minun kouluaikanani oli läksyjä, usein mielestäni aika paljonkin. Ei sitä kukaan Suomessa pitänyt mitenkään kauheana asiana, että koululaisella on läksyjä." "Suomalaiset opettajat noudattavat opetussuunnitelmaa, jonka tuntijako määrätään laissa, ja jonka pääkohdista päättää kansallinen opetushallitus. Jos suomalainen opettaja alkaa opettaa ihan mitä hän itse haluaa, niin hän rikkoo maan lakia."

Yleensä selityksiin vastataan epäluuloisella päänpudistuksella. Keskivertohumanisti ei täällä hevillä usko, että Suomessa on opetuslaki.

Minulla on sellainen tunne, että hyväätarkoittavat suomalaiset eivät aina välttämättä maamme kouluista kertoessaan osaa riittävän yksityiskohtaisesti suhteuttaa niitä ulkomaisiin koulujärjestelmiin. Näin syntyy väärinkäsityksiä, joita julkaistaan täällä jenkeissäkin ihan vakavalla naamalla valtalehdistössä. Suomalaiset eivät ehkä lue niitä valmiita artikkeleita ja oikaise niitä  tai sitten meistä on niin kivaa kun kehutaan, että samapa tuo jos ei mennyt ihan oikein.

Amerikkalaiset ovat tunnetusti melko herkkäuskoista porukkaa. He toistavat hanakasti ihan mitä tahansa "faktoja" kunhan ne pönkittävät heidän etukäteen päättämäänsä oikeaa loppupäätelmää ja maailmankuvaa, olipa se oikeistolainen tai vasemmistolainen. Suomesta on päässyt kehkeytymään vähän sellainen Berkeleyn progressiivin unelmien Kontu, jossa härmähobitit hommailevat herttaisissa hellanduudelis-oloissa.

Tämä on minusta vähän huolestuttavaa. Mitäs sitten, jos joku jossain vaiheessa oikeasti selvittää millaista vaikka Suomen kouluissa on? Ei niin että siellä olisi mitenkään kamalaa, hyviä koulujahan Suomessa on. Siellä ei vaan ole yhtään sellaista kuin mitä koko Yhdysvaltain kansalle on vuosikaupalla tolkutettu. Siinä sitä sitten ollaan Jon Stewartin hampaissa maailman pahimpina pedagogian alan valehtelijoina ja ketkuina. Snopes-artikkelia odotellessa meillä on jo tämä

Onko siitä sitä paitsi amerikkalaisille koululaisille mitään hyötyä, jos täkäläiset opettajat yrittävät uudistaa koulutusta "suomalaisen mallin mukaan" niin että lopettavat kokeiden pitämisen, opetussuunnitelmien noudattamisen, läksyjen ja numeroiden antamisen, ja vaativat siitä hyvästä itselleen nelinkertaista palkkaa suomalaiseen opettajaan verrattuna?

Ei meidän suomalaisten minusta kuulu suostua tällaiseen vedätykseen, että meidän oloistamme levitellään imartelevia hörönlöröjuttuja siksi että amerikkalaisilla opettajilla on oma lehmä ojassa.

Oikaisu: Kuten kommenteista alta voi lukea, olen tullut valehdelleeksi aika monelle amerikkalaiselle Suomen väkivaltarikostilastoista. Onneksi amerikkalaisten käsitys muun maailman asioista tuppaa olemaan jo muutenkin niin hatara, että ei ole tullut isoa lisävahinkoa.

19 comments:

 1. Kiitos ja aamen Sussu! Tää on NIIIIIIIN totta ja tätä mä yritän tuoda esiin aina kun joku täällä lätkäisee feissariinsa taas jonkun artikkelin siitä miten upee suomalainen koululaitos onkaan. Onhan se hyvä, mutta ei kaikki koulut ole hyviä. Ei kaikkialla ole huikeita oppimistuloksia. Entäs ne sosiaaliset taidot? Koulukiusaaminen? Opettajien kiusaaminen?

  Yleisen mielikuvan vastaisesti esimerkiksi täällä meidän nurkilla on oikein hyvä ja pätevä ja ihan julkinen koululaitos. Sellaisessa ihan julkisessa koulussa oma lapseni aloittaa syksyllä koulun, eiku sehän käy sellaista koulua jo toista vuotta ksoka on erityislapsi ja saa siksi ihan erityisen hyvää ja erityistä opetusta, verorahoilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meidän muksu käy kanssa erinomaista julkista koulua - tosin ei West Oaklandissa, jossa koulut on ihan kauheita. Rikkaiden asuinalueilla on hyvät koulut, köyhien alueilla paskat koulut joissa ammuskellaan.

   Ei siinä mitään koulutusmalleja Suomesta tarvita kun tuloerojen tasausta ja sitä että lakataan inhoamasta ja vihaamasta köyhiä ihmisiä ja kohtelemasta heitä sen mukaisesti.

   Delete
 2. Huh. Aika usein meillä on lehdissä artikkeleita siitä, miten Yhdysvalloista tai Saksasta tai mistä nyt vaan on jälleen tullut delegaatio tutustumaan suomalaiseen huipputason koulujärjestelmään. Aika arvattavaa, että melko valikoiden asioita takuulla heille esitellään ja lopputulos on sitten tuo, mitä kuvasit.

  Joskus tuntuu, että sinun pitäisi kirjoittaa myös englanninkielistä blogia amerikkalaisille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On se kyllä aika karua, että niissä jutuissa ei ole edes siteeksi totta mitä täällä puhutaan. NPR:llä, julkisella radiokanavalla, oli kerran haastattelussa joku opettajien ammattiliittoihminen joka oli käynyt Suomessa ja puhui haastattelussa IHAN puuta heinää miten siellä koulutusta hoidetaan. Mä huusin autossa radiolle ääneen.

   Delete
 3. Itsekin olen törmännyt täällä Amerikassa tuohon koulutusmyyttiin. Yksi college-opettaja sitä mulle hehkutti ja mietin vain, että on tainnut koulu muuttua paljon sen jälkeen, kun itse olin koulussa... Hän puhui kanssa tosi korkeasta korkeasti koulutettujen prosentista ja yritin uteliaisuudesta oikein etsiä tilastoista vahvistustakin sille, mutta valitettavasti löytämäni prosentit olivat paljon pienempiä ;). Valtion tavoitteenahan oli jossain välissä saada 50 % nuorista ikäluokista korkeakoulutetuksi ja vaikka tuokin kunnianhimoinen tavoite onnistuisi, niin silti menisi kauan, ennen kuin koko väestön koulutus saataisiin tuolle tasolle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä olen niin kerettiläinen että en edes usko että se on joku onni ja autuus, että kaikilla on korkeakoulututkinto. Koulutus on ihan yliarvostettua. Töitä pitäis ihmisille olla, eikä koulutusta.

   Delete
  2. Sanoisin jopa niin kärjistäen että koulutuksesta metelin pitäminen on hyvä tapa siirtää huomiopiste muualle siitä, että suomalaisessa työelämässä voidaan ihan helvetin huonosti. Mitä väliä sillä on miten hienot paperit on ja että PISAssa on menestytty, jos siitä seuraa 40 vuoden pahoinvointi pätkätöissä ja työpaikkakiusattuna?

   Delete
 4. Sanot että Suomi on Yhdysvaltojen jälkeen väkivaltaisin teollisuusmaa. Mitä tarkoitat tässä yhteydessä teollisuusmaalla? Jos katsotaan UNDOC:n tilastoja esim. henkirikoksista, Suomi on suurinpiirtein Kanadan tai Belgian tasolla. Toisaalta saman tilaston mukaan Somalia on huomattavasti turvallisempi kuin Suomi joten se ehkä siitä YK:n tilastojen luotettavuudesta. Mutta periaatteessa, ei Suomessa ole sen vaarallisempaa kuin muuallakaan euroopassa. Väittäisin, itse asiassa, että se on melkein toisinpäin. Suomalainen perushenkirikoshan on, että pekka ja jukka ottaa soppaa ja jossain vaiheessa tulee riitaa ja sitten tapellaan. Meidän suurin ongelma on suhtautuminen viinanjuontiin kuin pyhään lehmään ja ikiaikaiseen oikeuteen, johon ei sovi kajota tai edes keskustella. Mutta jos juot ns. normaalilla tavalla niin todennäköisyys joutua väkivallan uhriksi on varsin minimaalinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olin jostain lukevinani että Suomessa tehdään henkirikoksia hirveästi väkilukuun nähden, mutta ehkä tilanne on muuttunut tai se tilasto oli huonosti tehty. Otin sen lukemani ihan totuutena, mutta ei se nyt niin tärkeää ole tämän kirjoituksen kannalta. Ihan hyvin voin ottaa sen poiskin. Ihan hyvä tarkistaa asia, kiitos.

   Anekdoottipohjalta - mulla on itsellä tullut väkivallan uhriksi joutumisen uhkatilanteita vain Suomessa ja Englannissa, jossa asuin puolitoista vuotta. Ei koskaan täällä jenkeissä. Se ei siis todista mitään tietenkään, selittää vaan sitä että otin sen lukemani tiedon herkästi todesta.

   Delete
 5. Hyvä kirjoitus
  Samaa ylistystä olen kuullut yhdysvaltalaisilta eteläkalifornialaistutuiltani. Suomen koulujärjestelmän ihannoinnin pohjalla ovat kuitenkin suomalaislähteet, jotka pelkäävät valinnanvapauden ja monimuotoisuuden lisääntymistä kuin ruttoa eli kunnan koulu on ainoa mahdollinen koulu. Korkeat Pisa-sijoitukset perustuvat tilastoharhaan, jossa ei ole otettu huomioon, että äidinkieleltään vierasmaalaisten osuus Suomessa on 2-3%, mutta Irlannissa, joka on tilastossa seuraava, 9%. Lisäksi suomen ääntämis- ja kirjoitusasu ovat samanlaiset eli siihen ei tarvitse tuhlata voimavaroja. Heikki

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mua kiinnostais tietää, miten koulumenestys ylipäätään korreloi sen kanssa, että ihmisestä tulee onnellinen ja elämässään hyvin voiva ihminen. Se on kuitenkin varmaan ainoa tulos millä on merkitystä?

   Delete
 6. Jos teollisuusmaa on sama kun OECD-jäsenmaa niin esikymppi per murder rate olisi:

  1-Meksiko
  2-USA
  3-Chile
  4-Viro
  5-Israel
  6-Suomi
  7-Luksemburg
  8-Kanada
  9-Belgia
  10-Kreikka

  lähde: http://www.quandl.com/society/oecd-murder-rates

  ReplyDelete
  Replies
  1. Noniin, johan alkoi tulla faktatietoa! Kiitos! Mikähän luettelo se olisi ollut, mistä olisi pudotettu Meksiko, Chile, Viro ja Israel pois?

   Mikäli OECD-maa = teollisuusmaa, niin sitten on tullut valehdeltua aika monelle amerikkalaiselle. Oh well.

   Toisaalta joskus kun amerikkalaiset esittää näitä eri käsityksiään Suomesta, kuten että siellähän on paljon vuonoja, ja suomenkieli ei ole sukua millekään muulle maailman kielelle, niin mä oon vaan että joojoo. On vuonoja ja suomenkieli ei ole sukua edes itselleen. Mikä amerikkalaisten sivistysprojekti minä olen. Lukekoot internetistä.

   Delete
  2. Täytyy myös sanoa että Kanada ja Luksemburg yllättää tolla listalla. Belgia jostain syystä ei yllätä.

   Delete
 7. Terveisia Lontoosta: taallakin on hallitus kadet pystyssa kilpaa esittamassa uudistuksiaan koulusysteemin reformoimiseksi - kun eihan taalla onnettomat kaikki osaa edes lukea peruskoulun jalkeen, vaikka sita kaydaan kyseenalaisen tehokkaasti kaksi vuotta pidempaa kuin Suomessa. Mutta taalla ei tosin PISA pisteet ole houkutellut fantasioimaan suomalaisesta koulusta (sanoiko joku ILMAISTA kouluruokaa?), mallina ovatkin ruotsalaiset vapaa koulut ja - tadaa - USA:n charter schools. Mutta kirjoituksesi viittasi, ja yksi kommenteistasi osuikin naluan kantaan - tuloerojen vain kasvaessa ja osan vaesta asuessa kehitysmaatasolla tassakin sivistysmaassa on saman tekevaa minkalaisia monivalintatehtiavia tama nouseva sukupolvi tekee. Kohtuullisemmat tuloerot todistetusti korreloivat positiivisesti ei vain koulu- vaan muidenkin sosiaalisten tulosten kanssa. Mutta taalla mieluummin siirrellaan Titanicin kansituolien paikkoja kuin hairitaan luokkayhteiskuntaa.

  Olen muuten jo muutaman viikon nautiskellut blogistasi, hyvista aiheista ja osuvista ja viihdyttavista kirjoituksista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa kuulla että olet jaksanut lukea sepustuksiani :)

   Titanic-pohjalta mennään vähän joka paikassa tätä nykyä. Mikä kriisi? Kaikkihan on hyvin. Kato, orava!

   Delete
 8. Suomi pärjää noissa kansainvälisissä testeissä paljon Italiaa paremmin, vaikka italialaisessa koulussa on enemmän opetustunteja, enemmän opettajia ja taatusti enemmän läksyjä. Opettajankoulutus nyt ainakin on Suomessa parempaa.

  Kyllähän nuo suomalaiset fantasioivat pääkaupunkiseudun koulujen white flightista ja muista ison maailman ongelmista, ja sekä koulu- että työpaikkakiusaajat saavat näköjään rauhassa mellastaa. Ja kasvatus on hyvä ulkoistaa koululaitokselle, koska EK. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, uskoisin että opettajien koulutus on maassamme maailman huippuluokkaa. Nyt jos luotaisiin vielä maailmassa ainutlaatuinen vanhempien koulutusjärjestelmä, jossa lastentekolisenssiä ei saa ellei läpäise peruskurssia, ja lasten vanhetessa pitää kouluttautua lisää, niin alkaisi kakaroilla olla todella hyvät oltavat.

   Delete
 9. Monasti rinnastetaan yhdysvaltalainen highschool ja suomalainen lukio mutta unohdetaan etteivät ole suoraan verrannollisia keskenään - kuten eivät ole ruotsalainen lukio ja suomalainen lukio.

  Suomalaiset opintosuunitelmat (ala-, yläkoulu ja lukio) ovat helposti löydettävissä ja paremmin vertailtavissa yhdysvaltalaisiin vastaaviib. Ja sitten pitää objektiivisesti ottaa selvää miten ne toteutuvat ja mitkä ovat kustannukset....

  ReplyDelete

Hei, kerro nimesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...