Thursday, January 3, 2013

Suo, kuokka ja poispilattu kermaperse

Kuvituksen tekstiin lähetti Lahden muotoilu-
instituutin opiskelija Veera Arstio.
Päivitys 5.1. 2013: Kommentteja on tullut niin paljon, että kommenttien admin-toiminnot ovat hidastuneet ja tuppaavat jumittumaan. Laitoin yhteiskiitoksen kaikille tänne. Uudessa postauksessa varmaan kommenttitoiminnotkin futaavat, että sinne voi kommentoida jos haluaa.

(Alkuun pieni poleemisuusvaroitus. Tämä on pakinatyyliin kirjoitettu teksti, joka on tarkoituksella kärkevä. Tässä on tällainen näkökanta, mutta Suomen ja suomalaisuuden voi nähdä monella tavalla. Uskon että meistä jokainen näkee sen monella tavalla jopa saman päivän aikana. Tämänhetkinen näkökulmani on reaktiota viimeaikaiseen, Umaaya Abu-Hannaan liittyvään mediakirjoitteluun.)

Meillä suomalaisilla on tunnetusti melko huono kritiikinsietokyky, jonka usein tulkitaan johtuvan huonosta kansallisesta itsetunnosta. Vähän tässä nyt jännittää, minkälaista palautetta tulee jos kirjoitan jotain Suomi-kriittistä, ja tulkitaanko minua niin että uskon olevani jotenkin parempi kuin muut. Korostankin nyt heti alkuun, että en luule olevani parempi kuin kukaan muu, en sen takia että asun ulkomailla, enkä mistään muustakaan syystä. Minulla on ihan nämä samat ennakkoluulot ja käsitykset kuin muillakin suomalaisilla. Välillä katson asioita ulkopuolisen silmin, koska tällä hetkellä olen ulkopuolinen (täällä Amerikassakin) mutta ei se tarkoita että ajatukseni eivät yhtä lailla koskisi minua itseäni suomalaisena tai Yhdysvaltojen asukkaana.

Että siltä pohjalta. Toivottavasti tuli nyt pyydeltyä riittävästi etukäteen anteeksi.

Minulta kun joskus kysellään millaisia suomalaiset ovat, niin viljelen vitsinä stereotypioita ja sanon että me suomalaiset olemme niinkuin otettaisiin oikein erityisen juoppo ja sentimentaalinen venäläinen, ja risteytettäisiin se oikein poikkeuksellisen pedantin ja paremmin asiat tietävän saksalaisen kanssa. Saadaan ihminen joka on aina oikeassa, aina kännissä, ja säälii itseään siitä miten on niin vaikeaa olla aina niin oikeassa ja niin kännissä.

Joskus oikein pahalla päällä ollessani sanon että suomalainen on sellainen köyhän miehen venäläinen: muuten ihan niinkuin itänaapuri, mutta ilman sitä kirjallisuutta ja kulttuuria.

Sitten korostan heti että vitsi vitsi, onhan meillä toki kirjallisuutta ja kulttuuria. Muumit ja ängriböödsit löytyy.

Suomessa rakastetaan suomalaista kulttuuria, jossa romantisoidaan sitä miten Suomessa on vaikeaa. Vaikeaa olla suomalainen mies, vaikeaa kun on työttömyyttä, vaikeaa olla lapsiperhe, vaikeaa olla kaikkea mahdollista silloin kun on saanut lottovoiton syntyä valkoihoisena ihmisenä Suomeen. Ja se vasta vaikeaa on kun oli se Talvisota.

Maailman tasolla, muihin maihin verrattuna, Suomessa ei ole muita vakavia ongelmia kuin se että suomalaiset ovat väkivaltaisia juoppoja sukupuoleen katsomatta, ja jo varhaisesta iästä lähtien. On kansainvälisesti ainutlaatuiset neuvolat ja mittaukset ja koulut ja systeemit, mutta suomalaisista lapsista ei silti millään kyetä kasvattamaan aikuisia ihmisiä joilla olisi normaalit käytöstavat, terve suhde alkoholiin, ja vähäinen halu tappaa toisia ihmisiä teräaseilla ja kutsua heitä n:llä alkavilla sanoilla jotka eivät kuulu sivistyneeseen kielenkäyttöön. Ehkä lapsilisistä pitäisi tehdä tulossidonnaisia: jos 16-vuotiaana näyttää että sulopallerosta on tulossa väkivaltainen kusipää jolla ei ole käytöstapoja, kaikki fyffet vaan takautuvasti perintään.

Provosoin. Älkää suuttuko. En ole ihan tosissani.

Aina löytyy puolustus. Suomalaiset miehet ovat väkivaltaisia juoppoja, koska on niin kovin vaikeaa olla suomalainen mies. Suomalaiset äidit hakkaavat lapsiaan enemmän kuin muiden maiden äidit, kun on niin vaikeaa olla suomalaisen miehen vaimo. Suomalaisen on pakko juoda niin hirveästi, kun on niin vaikeaa ja niin pimeääkin. (Miten Suomeen muuttaneet ulkomaalaiset, joista osa on peräisin ihan oikeasti vaikeista oloista, selviävät vähemmällä juomisella, se on hämärän peitossa.) Mutta sehän tässä on pääasia, että Suomeen ei pitäisi päästää kovin paljon ulkomaalaisia, kun meillä on ennestään niin kovin paljon näitä vaikeita vaikeita ongelmia, kuten se, että hakkaamme kännissä ulkomaalaisia.

Ja nyt on sitten vielä tämä, että näiden kaikkien vaikeuksien lisäksi jotkut ulkomaalaiset kehtaavat sanoa suomalaisia rasisteiksi! Ei mikään ihme jos vähän viina maistuu ja nyrkki heiluu. Se on ihan ymmärrettävää, kun on psyyke murskana kun joutuu kohtaamaan tällaisia kauheita ennakkoluuloja kiittämättömiltä tahoilta.

Suomalaisella ja ruotsalaisella on se ero, että ruotsalainen on poispilattu kermaperse joka on mielestään täysin oikeutettu poispilattuun kermaperseyteensä, ja vähän säälien toivoo että muillakin alkaisi joskus mennä yhtä kivasti. Ja myöntää avoimesti että poispilatun kermaperseyden lisäksi ruotsalaisiin kansanvitsauksiin kuuluu rasismi ja kirjoittaa siitä aiheesta maailmanmenestyskirjoja. Suomalainen on taas poispilattu kermaperse joka ei suurin surminkaan myönnä olevansa poispilattu kermaperse, saatikka sitten rasisti, vaan todistelee vaan että kaikki johtuu siitä että meillä on niin VAIKEAA. Ja jos et myönnä että vaikeaa on niin saat turpaan saatana.

Suomessa on ollut vaikeaa viimeksi pulavuosina. Suomessa on oikeasti ihan helppoa elää. Turvallista (jos ei saa toiselta suomalaiselta, esimerkiksi perheenjäseneltä, turpaansa) ja helppoa ja mukavaa. Työttömänä olo ei esimerkiksi ole missään kivaa, mutta on se nyt Suomessa kuitenkin kivampaa kuin monessa muussa paikassa, kuten vaikka täällä Amerikan Yhdysvalloissa. 

Mitä, vaadinko nyt siis sosiaaliturvan alasajoa ja fasistina väitän että Suomessa on liian helppoa ja oleskeluyhteiskuntamaista?

En vaadi, enkä väitä. Väitän vaan että voisi olla aika pikku hiljaa kasvaa aikuiseksi ja myöntää että Suomessa on tosi helppoa ja kivaa, ja se on kiva ja hyvä juttu, ja siitä pitäisi pitää kiinni, koska se on parempi kuin että olisi vaikeaa ja kurjaa.

Elämänmyönteisin ja terveitsetuntoisin suomalainen elokuva mitä ehkä on koskaan tehty, on hieno ja vaikuttava dokumenttielokuva kehitysvammaisten punkbändistä. Katsokaa se maanantaina 7.1. telkkarista jos ette ole vielä nähneet. Se elokuva näyttää oikein konkreettisesti, miten hienoa ja arvokasta on että on hyvinvointiyhteiskunta jossa tehdään erilaisuudelle tilaa, koska siihen helvetti vieköön on ihan hyvin varaa.

Ja koska on oikeasti ihan hyvin varaa, ja koska suomalainen elämä on monella tapaa kivaa ja helppoa, niin voisi vähän yrittää rentoutua, lakata hakkailemasta niin kovasti ihmisiä, ja hellittää hieman siitä käsityksestä että suomalainen AINUTLAATUISEN sisukas, mutta ah niin hauras, mutta ah niin vahva, mutta ah niin vaikutteille altis, mutta ah niin puhdas ja aito kansallisidentiteetti on koko ajan jonkun helvetillisen uhkan alla ja älkää nyt kritisoiko ja vaatiko meiltä liikoja kun meillä on niin vaikeaa ja se Talvisotakin oli.

Suomen maabrändivaltuuskunta oli raportissaan todennut että suomalaisten pitäisi vaan olla reippaasti omia itsejään ja riemuita omasta erikoislaatuisuudestaan ja hassunkurisuudestaan. Minä olen eri mieltä. Minusta meidän suomalaisten on korkea aika vähän kyseenalaistaa sitä, mitä se meidän "oma itsemme" oikeasti kansainvälisellä tasolla ja pienenevässä maailmassa tarkoittaa. Ja vaatia itseltämme ja toisiltamme vähän muitakin saavutuksia kuin saappaanheittokilpailut.

379 comments:

 1. Kiitos. Jos olisin Facebookissa, tykkäisin ja jakaisin.

  ReplyDelete
 2. Just. Suomessa on sään tuomia haasteita normielämälle, autot ovat niin kalliita että tarvitsee käyttää julkisia, ja lähes ilmaiseen terveydenhoitoon on jonoja. Siinä tulee äkkiseltään mieleen mitä haasteita suomalaisilla noin keskimäärin on. Itseä harmittaa 8 ulkomaanvuoden jälkeen se, että "saavutettuja etuja" ei osata arvostaa yhtään. Pelkkää valitusta siitä, että kaikki tuet ovat niin pieniä (äitiyspäiväraha, opintotuki, you name it). Kun suurimmassa osassa maailman maita tuollaiset tuet ovat ihan tuntemattomia. Kouluista jaksetaan marista, vaikka koulut ovat oikeasti hyviä, kun mihinkään muihin maihin vertaa. Kaikkien näiden vuosien jälkeen just luin eilen sanomalehdestä juttua kouluruuasta, ja tajusin yllättäen että niin, sehän ei ole ilmaista eivätkä sitä syö täällä kaikki. Ja kuka suomalaista kouluruokaakaan osaa arvostaa. Saati ilmaista yliopistoa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. "Suomessa on sään tuomia haasteita normielämälle"

   Kyllä, kuten tsunamit, tulvat jotka huuhtovat kokonaisia kaupunkeja mereen, maanjäristykset ja tulivuorenpurkaukset?

   Delete
  2. No, kyllähän puoli vuotta pimeää/kylmää/märkää jne. on pieni ikävä juttu tässä suomalaisessa muuten OK elämässä. Maahanmuuttajienkin mielestä :). Mutta onhan siitä aina selvitty!

   Delete
  3. Luitko tuota viestiä, mihin vastasit, loppuun asti? Siis tämä jälkimmäiselle anonyymille.

   Delete
  4. Joku ei ymmärrä sarkasmia...

   Delete
  5. Hirveää kun tarvitsee käyttää julkisia kulkuneuvoja :D Joskin Suomen julkinen liikenne voisi olla parempi.

   Tosta olen samaa mieltä, että julkinen terveydenhuolto on huonossa jamassa, mutta sitä saa mitä tilaa. Jos kansa äänestää oikeistoa tuhoamaan hyvinvointiyhteiskuntaa, niin kansa saa oikeistoa tuhoamaan hyvinvointiyhteiskuntaa.

   Suomalainen koulutusjärjestelmä on hyvä, muttei se tarkoita sitä, ettei sitä voisi kehittää. Ainakin itseni tasapäistävä peruskoulujärjestelmä kyllästytti laiskaksi jo ennen 10 vuoden ikää ja sitä "oppia" vastaan on joutunut koko aikuiselämänsä alisuorittajana taistelemaan.

   Delete
  6. Kiitoksia keskustelusta ja palautteesta :)

   Delete
  7. I do not speak finnish, but I have seen your article posted many times in facebook, could you trasnslate it into english please because it seems to be very interesting.

   a foreigner

   Delete
  8. You could copy/paste it into google translate, I tried it and it came out fairly good.
   You will understand the message well.

   Delete
 3. Kauanko olet asunut poissa Suomesta? Aiotko joskus palata takaisin?

  ReplyDelete
 4. Olen ollut poissa vissiin seitsemän vuotta. Aion palata, haluaisin kovasti, mutta tämänhetkinen elämäntilanne tekee siitä hieman vaikeaa. Suunnitelmissa on kyllä jossain vaiheessa.

  ReplyDelete
 5. Hyvin osuvasti ja tarkkanäköisesti kirjoitettu!

  Tätä olen ihmetellyt itsekin, mitä tuossa kirjoitit... Suomessa hallitsee melankolia ihan liikaa yhteiskuntamme ilmapiiriä ja sillä me teemme itsellemme hallaa. Mutta sen verran minun on pakko vajota stereotypiaan, että hammasta purren luin vertauksen ruotsalaisiin... ;-)

  Ai niin, ihan turhaan pyytelet niin kovasti alussa anteeksi! ;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kun luit tekstin ja annoit palautetta!

   Delete
  2. Oikein kirjoitettu, kyllä meissä on enemmän parempia puolia kuin huonoja, ja kaikkihan me ollaan onneksi yksilöitä joten ei toi koske mua :) Heh, vitsivitsi.
   Hyvää tarinaa ja jatkoa odotellessa hyvää alkanutta vuotta.

   Delete
  3. Hyvä kirjoitus - kiitos tästä. Hyvin samanlaisen kuvauksen Suomesta kuulee usein muidenkin suomalaisten suusta, kun kiertelee muita maita: "kylmä, ryypätään, ollaan ujoja, rehellisiä ja hakataan vaimot ja lapset".

   Minua kyseinen kuvaus on aina hiukan ärsyttänyt, koska se kuvaa tavallaan vain toista puolta kansasta. Sitä alemman keskiluokan amis-mopo-duunari-juntti "yhteiskuntaluokkaa". Suomessa on kuitenkin iso korkeasti koulutettujen, hyvin käyttäytyvien ja kansainvälisten ihmisten joukko (johon sinäkin mitä ilmeisimmin kuulut), joka harvemmin mainitaan Suomesta puhuessa. Ehkä sekin on osa suomalaista kansallisluonnetta, että "vitsinä viljellään stereotypioita".

   Siinä tietysti ärsyttää se, että kun Englantilaisista on stereotypia "the English gentleman" eikä se, ehkä jopa suomalaista perusjunttia pahempi, englatilainen jalkapallo huligaani-duunari, niin suomalaiset aina kertovat itsestään ulkomailla juuri sen(tietysti paikkaansa pitävän) juntti- stereotypian.

   Kirjoituksesi oli siis kyllä totta. Sitä vain toivoisi, että saisi ne suomen juntitkin kasvatettua "suomalaisiksi herrasmiehiksi", joita meiltä kuitenkin onneksi löytyy.

   Delete
  4. Korkea koulutus ei takaa hyvää käytöstä, eikä duunarius tee kenestäkään elukkaa.
   Jos sinua kuitenkin ärsyttää elää duunareiden kanssa samassa maassa, niin hakeudu politiikkaan teemalla "duunarit ulos Suomesta".

   Sinuna menisin nurkkaan häpeämään.

   Delete
  5. No, ei tässä tekstissä ihan ehkä kaikki nyanssit välittyneet vielä suomalaisesta kansanluonteesta, mutta ehkä pitää täydentää sitä jatkossa.

   Eihän se koulutus tosiaan takaa käytöstapoja eikä alkoholinkäytön hallintaa. Olen ollut parissa palveluammatissa jossa asia on tullut selväksi :)

   Toki nurkkaan ei minun puolestani tarvitse mennä kenenkään, eiköhän siellä ole jo tarpeeksi tullut itsekunkin oltua.

   Delete
 6. Ihan huippu provo! :)

  Pitääpäs pistää mieleen ja katsastaa tuo dokkari, kiitos vinkistä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Juu, katso ihmeessä, hieno leffa.

   Delete
 7. Tuo Kovasikajutun ottaminen esimerkiksi on sinänsä ehkä vähän ironista, ottaen huomioon, miten paljon ihmisoikeusrikoksia ja ihan arkipäivän ableismia (suomalaisesta rasismista sentään puhutaan, ableismista ei koskaan) suomalaisiin vammaisiin kohdistuu. Itselläni tämä oli yksi tärkeimpiä syitä ulkomaille muuttoon.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen samaa mieltä että ableismista ei keskustella riittävästi. Toivottavasti Kovasikajutusta olisi siinä asiassa jotakin apua.

   Delete
 8. "lapsista ei silti millään kyetä kasvattamaan aikuisia ihmisiä joilla olisi normaalit käytöstavat, terve suhde alkoholiin"

  Sairaan suhteen alkoholiin on aiheuttanut muinainen raittiusliike. Kannattaa tutustua historiaan. Ihme kyllä on, että kaikkia niitä sairaita ja ahdistavia rajoituksia ja kieltoja pidetään vieläkin sukupolvesta toiseen yllä. No tuo on tietenkin vain yksi sivujuonne, mutta myös tavallaan suomalaisten sisäistä rasismia: suomalaisia pidetään alempirotuisina :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Raittuisliikkeitä ja kieltolakia löytyy muualtakin, esim. Yhdysvalloista 1920-1933 (kannattaa katsoa mainio HBO:n sarja Broadwalk Empire). Kunpa vain keksisimme mistä tämä suomalainen kännikulttuuri on lähtöisin ja miksi se jatkuu sellaisenaan? Ikuisuuskysymyksiä.
   Souris

   Delete
  2. Kiitos tekstin lukemisesta, ja näkökulmasta. Turmiolan Tommihan se.

   Delete
 9. Hauskin asiakirjoitus, mitä olen lukenut vuosikausiin :D

  ReplyDelete
 10. Jokaisen suomalaisen tulisi asua jossain vaiheessa lintokodosta pois jotta näkee mitkä asiat täällä on huonosti ja mitkä hyvin. Omalla kohdallani ajattelen ainakin näin: tarvitsen tauon tästä kaikesta jotta osaan arvostaa sitä mitä saan, perspektiiviä tarvitaan... Saa olla maahanmuuttajakriittinen ja haluta parempia tukia jne jne, totta kai. Mutta se miten muutoksia/parannuksia vaaditaan, tapa on väärä: pitäisi käyttää maalaisjärkeä, olla suvaitsevainen sitä naapuriakin kohtaan, jakaa omasta hyvästään välillä, tyytyä siihen vähäänkin välillä.
  Hyvä että uskallat sinäkin hämmentää soppaa. Nostan hattua myös Umaayalle joka tuntee tämän yhteiskunnan todella hyvin, että avasi sanaisen arkkunsa ja mahdollisesti tuo jotain järkeä tämän maan politiikkaan ja olemiseen ylipäätään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kun käytit aikaasi tekstin lukemiseen ja rohkaisevan palautteen antamiseen, siitä tulee hyvä mieli.

   Delete
 11. Paas palaten pikaisesti ja ryhdy kansanedustajaksi > ministeristeriksi! Kirjoituksesi perusteella omaat vahvan Fin-tuntemukset, joita ei nykyisillä istuvilla ole!

  ReplyDelete
  Replies
  1. En mistään hinnasta rupea politiikkaan! :D Mutta kiitos kohteliaisuudesta.

   Delete
 12. No nyt on huono provo :) Abu-Hanna oli vuosia virassa, jossa olisi voinut auttaa maahanmuuttajien asemaa. Hän ei sitä kuitenkaan tehnyt. Ja joka käänteessä hän vetää natsikorttia ja rasismia esiin oli kyseessä mikä tahansa suomalainen ilmiö. Uskomattoman paljon rasismia on osunut nimenomaan hänen perhettään kohtaan. Huikeasti kansallista keskiarvoa enemmän :)

  Älkää nyt suuttuko, mutta se nainen ei ole ihan täysillä valoilla liikkeellä ja edustaa vain itseään, ei koko Suomea :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mitähän kumman virkaa arvon Anonyymi mahtaa tarkoittaa?

   Delete
  2. Kiitoksia palautteesta ja keskustelusta.

   Delete
  3. " Uskomattoman paljon rasismia on osunut nimenomaan hänen perhettään kohtaan. Huikeasti kansallista keskiarvoa enemmän :) "

   No hänen perheessään nyt on kansallista keskiarvoa enemmän etnistä taustaa. Suomessa syntyneet valkoihoiset, kas kummaa, säästyvät yleensä rasismilta.

   Delete
 13. Suomi on helppo ja mukava yhteiskunta, mutta suomalaiset ovat jotenkin perseestä? Vai miten tää meni?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä sekin on ihan validi tulkinta! Jokainen tulkitsee ja peilaa tekstiä omista lähtökohdistaan. Kiitos kun käytit aikaasi palautteen kirjoittamiseen!

   Delete
 14. Hieno kirjoitus! Samaa mieltä kanssasi :)

  ReplyDelete
 15. Aivan loistava kirjoitus! Toivottavasti kirjottelet kolumneja johonkin lehtiin/muuhun mediaan! Jos et, harkitse vakavasti - tämä kirjoitus on paras kannanotto ko. aiheeseen mitä mediassa on pyörinyt. Reilua, rehtiä tekstiä eikä mitään lätinöitä ja jossitteluja. Avot!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos paljon rohkaisevasta palautteesta. Kirjoittaisin toki oikein rahaa vastaan juttuja, jos joku palkkaisi :)

   Delete
 16. Päivän naurut, kiitos! :) Suomi on kuin teini-ikäinen nuori...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos. Teininuorisossa on paljon hyvää! :)

   Delete
 17. No provosoit ja stereotypiat luot ja kirjoitat napakasti ja vauhdikkaasti...Hyvä kirjoitus sinänsä, mutta ehkä muutos on jo ollut menossa, meitä on jo moneen junaan ja osa jää asemallekin. Hyvä, että keskustelua on ja jokainen saa miettiä omaa kantaansa ja sen todellisuutta ja nähdä itsensä muihin ja muunlaiseen ajatteluun, siitä se muutos aina lähtee, kun törmää muuhun kulttuurin. Siinä on mahdollisuus, omasta itsestä se lähtee ja asia on meidän kaikkien yhteinen. En näe asiaa synkkänä, vaan tästä mennään eteenpäin joka tapuksessa, haluttiin tai ei. Se on pakko, sillä maailma muuttuu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei kannatakaan synkistellä. Kiitos kun luit tekstin, ja kirjoitit palautetta. Etiäpäin, sano se mummokin. Siellä lumessa.

   Delete
 18. Alkoholin kulutus suomessa on jo kääntynyt laskuun, eivätkä suomalaiset koskaan päässeet tunnettujen juoppokansojen, kuten ranskalaisten, englantilaisten, portugalilaisten tai etelä-korealaisten kulutusmääriin =( Tämä puhumattakaan todellisista suurkuluttajista, kuten virolaisista, venäläisistä, unkarilaisista jne...

  Väkivaltaakin suomessa on kovin vähän esim. ruotsiin tai hollantiin verrattuna, joten senkään määrällä on aika hankala ylpeillä.

  Suomalaisilta on viety väkivalta, viina ja nokia =(

  Mut hienoa itseruoskintaa ja tuhkanripottelua kuitenkin, vaikka faktaa ei nyt pohjalla juuri nimeksikään ollut.

  ReplyDelete
 19. Hieno kirjoitus! Ja pitkään Ruotsissa asuneena sanoisin, että Suomi-Ruotsi vertaus on 'spot on' ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hah! Kiitoksia paljon tekstin lukemisesta, ja että vaivauduit antamaan palautetta.

   Delete
 20. En ymmärtänyt muuta kuin, että juttu oli kärjistetysti kirjoitettu ja josta pyydettiin jatkuvasti anteeksi! Onko tuskallisen vaikeaa olla oikeassa vai väärässä?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Elämä on. Kiitos että luit tekstin, ja kirjoitit palautetta!

   Delete
 21. Hyvä teksti! Joskus lähelle näkee vasta, kun menee riittävän kauas. t. nimim. likinäköinen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Puut, metsä, ja niin edelleen. Kiitos oikein paljon ystävällisestä palautteesta.

   Delete
 22. Niin ja olihan meillä vielä se öljykriisi! Helkkari kun ei päässyt kylpyyn, piti tyytyä siuhkuun....

  Jussi 52

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai niin, sekin vielä! :) Kiitos paljon kommentista!

   Delete
 23. Osuit naulojen kantoihin! Ihmettelen vaan, miten voit elää siellä älyttömistä älyttömimpien maassa. Se kivääriyhdistyskin? Teehutsuliike? Mormoonit, toisaalta pitäähän se olla kilpailua kristinuskojen kanssa. Mutta että nekin ihmiset otetaan vakavasti. Hullu tämä maailma!

  VanhaMies

  ReplyDelete
  Replies
  1. No, täällä Oaklandissa on aika erilainen meno. Tämä New York Timesin artikkeli valaisee sitä aika hyvin, jos sattuu kiinnostamaan: http://www.nytimes.com/2012/08/05/magazine/oakland-occupy-movement.html?pagewanted=all&_r=0

   Kiitos palautteesta!

   Delete
 24. Minäkin suosittelen katsomaan ko. dokumentin. Tunnen bändin laulajan hyvinkin, ja joka kerta kun itse sorrun epäolennaisuuksiin, sattuu Kari kävelemään vastaan ja muistuttaa olemassaolollaan ja jutuillaan, jotta loppujen lopuksi kaikista vaikeuksista huolimatta mitä meillä itsekelläkin on, ja minulla, on kovasikajuttu olla kuitenkin Suomessa suomalainen :)

  ReplyDelete
 25. En löytänyt pakinastasi minkäänlaista pointtia. Suomalaisten "oman itsemme" kyseenalaistaminen? Miksi?

  Kaikki nuo tarkoituksella tai tarkoituksettomasti kärkevästi kirjoittamasi stereotypiat ovat laatuaan sellaisia, joita esiintyy joka ikisen maan ja kansan keskuudessa. Meillä ne vaan nostetaan jonkilaisiksi peikoiksi, joilla suomalaisuudesta tehdään hävettävä ominaisuus. Esimerkiksi: tilastot kertovat että kaikki suomalaiset ovat juoppoja, mutta kuinka moni meistä tuntee ihka oikean alkoholistin? Veikkaanpa että todella harva. Toki jokaisesta suomalaisesta kaupungista ja kauppalasta löytyy se tietty lähiö, jossa tuolit lentävät ikkunoista ja Turmiolan Tommin jälkikasvu kyhjöttää naapuritalon rappukäytävässä, mutta totuus on että kyseinen kansanosa on todella pieni vähemmistö. Pääosa suomalaisista on hiljaista, ujoa kansaa ulospäin, mutta kun pari rouvaa kokoontuu keittiöön kahville hersyy siellä raikuva nauru, ja kun rouvien puolisot potkiskelevat ulkosalla autonrenkaita valtaa kuiva huumori sijaa myhäilyltä. Siinä on minun setäni, enoni, tätini, serkkuni. He eivät ole trendikkäitä cityasujia, vaikka osaavatkin pukeutua ja käyttäytyä. He ovat tavallisia suomalaisia, sitä oikeaa Suomen kansaa, joka saa mielestäni olla tasan niin ujoa ja ihan tismalleen niin omia saavutuksiaan vähättelevää kuin haluaa. SE on sitä suomalaista kulttuuria, eikä siinä ole mitään väärää eikä pahaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä kommentti!

   Delete
  2. Jaa.. mä tunnen ihan liiankin monta juoppoa, jopa omasta suvusta. 2 tätiä on kuollut viinaan. Usean ystävän sukulaisia tai lähituttuja kokenut saman kohtalon. Kyllä Suomessa juodaan AIVAN liikaa. Ja olen itse siellä trendikkäässä cityssä asuva henkilö, en mikään "siellä tietyssä lähiössä" kasvanut ihminen.

   Delete
  3. Oioioi, pakko tarttua tähän! En tiedä olenko täysin eri sosiaaliluokasta kuin sinä Nina, vai mikä kumma tekee eron, mutta minun tuttavapiirissäni kaikki tuntevat alkoholisteja ja erittäin suurella osalla niitä on myös sukulaisissa. Voi tietysti olla, että määritelmämme "ihka oikeasta alkoholistista" poikkeavat toisistaan.

   Delete
  4. Kiitos tekstin lukemisesta, ja palautteesta!

   Delete
  5. Itse en kyllä näe ympärilläni tällaista valittajien joukkoa, vaan normaaleja suomalaisia imisiä, jotka ansaitsevat elantonsa, elättävät perheensä, kasvattavat lapsensa ja harrastavat yhdessä. Mutta stereotypioita voi kirjoittaa mistä kansasta tahansa, joten en näe tässä stoorissa mitään erinomaista loistokkuutta :)

   Delete
  6. Päinvastoin, tekstissä oli todella monta erinomaista pointtia! Useimmat suomalaiset tuntevat varmasti monta alkoholistia. Ja jokainen ulkomailla asunut tietää, että tämä järkyttävä kännäily ja sen hyväksyvä kulttuuri on räikein asia mikä iskee silmille kun tänne palaa.

   Sivistystä voi mitata monella mittarilla ja kännisyyden aste on yksi, jossa me kyllä ryvetään pohjasakassa.

   Delete
 26. Kiitos kirjoittajalle!

  Eniten itseäni tällä hetkellä ihmetyttää se, että asiat ovat JOKO TAI, automaattisesti toisensa pois sulkevia. On suomalainen ja on ulkomaalainen, on suomalaisuutta kritisoivia ja on sitä puolustavia. Jollakin ihme logiikalla etiopialaisen Suomessa syntynyt ja kasvanut lapsi ei koskaan voi olla suomalainen, eikä suomalaisuutta kritisoiva voi nähdä suomalaisuudessa mitään hyvää. Millä tavalla nämä asiat sulkevat toisensa pois?

  Suomalaisena olen päässyt juuri osaksi upeaa neuvolasysteemiämme ja olen siitä äärettömän kiitollinen! Raskauttani seuraavat ammattilaiset ja he antavat apua ja neuvoja aina, kun niitä tarvitsen - täysin ilmaiseksi. Vauva sai tervetuliaislahjaksi maailmaan kaiken kattavan äitiyspakkauksen ja mikä hienointa, tilini ei tule olemaan täysin tyhjä siksi, että jäin raskauden aikana (ja sen vuoksi) työttömäksi. Kiitos suomalaisen hyvinvointimallin, saan tästä huolimatta maksettua vuokrani ja lapsellani on lämmin koti ja ruokaa. Kaikki muu on extraa, jota ei oikeasti tarvitse eikä näin ollen tarvitse kaivatakaan. Ja myös suomalaisena voin hyödyntää kirpputoreja, neulaa ja lankaa saadakseni perheelleni vaatteita. Minun ei ole tullut missään vaiheessa mieleeni vaatia ulkomaalaisilta tai ylipäätään keltään tukia pois, jotta minä suomalaisena ja väärin kohdeltuna, korkeasti koulutettuna työttömänä saisin enemmän. Mistä minä tiedän, mitä kaikkea muut ovat joutuneet kokemaan, itse olen aina voinut hyvin!

  Suomessa puolestaan kritisoin monia asioita: kieroutunutta politiikkaa, korruptiota jota ei muka ole, ihmisten epätasa-arvoa... Ja se, että meillä on nämä asiat paremmin kuin suurimmassa osassa maailman muita valtioita, ei sulje pois sitä etteikö epäkohtia meillä voisi korjata. En voi sietää suomalaista juoma"kulttuuria" eli kännien vetämistä ja örveltämistä, mielestäni kaikkialla muualla ollaan juomisen suhteen sivistyneempiä. Vieraanvaraisuus ja oikea ruokakulttuuri puuttuu monilta suomalaisilta täysin, ja siksi mieluiten olen tekemisissä ulkomaalaisten kanssa.

  Suomalaisilla on paljon opittavaa ja korjattavaa, mutta siitä huolimatta meillä on paljon hyviä ja todella arvokkaita asioita, joista tulee ehdottomasti pitää kiinni. Ja niistä on ihan ok olla ylpeä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onnea perheenlisäyksestä, ja kiitos palautteesta! Ollaan ylpeitä suomalaisuudesta, ja niin vahvoja että kestetään kritiikkiäkin! :)

   Delete
  2. Kiitos tästä kommentista. Olen etsinyt hengenheimolaista tässä juupas-eipäs-hullunmyllyssä. Löysin.

   Delete
 27. Hieno kirjoitus! Monta erittäin tarkkaa ja hyvää havaintoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No kiitos oikein paljon. Huh huh, en osannut odottaa yhtään näin paljoa palautetta ja lukijoita.

   Delete
 28. Minä väitän että minulla on pääsääntösesti yleensä aina kivaa. Vaikka en sitä jokaiselle erikseen ilmoitakaan. Kun en ole niin ekstrovertti kuin ehkä Amerikkalaiset ystävämme. Mutta väitän myöskin että Suomi on maa, ei ihminen. Maassa asuu aina monenlaisia ihmisiä ja valitettavasti niistä äänekkäimpien mukaan joskus vedetään johtopäätöksiä. Ja jos Suomi olisikin ihminen, niin se sietäisi kyllä erilaisuutta. Täällä on iät ja ajat heilunut pitkin pitäjiä kaikkea laukkuryssän ja kauppasaksin väliltä ilman että ovat turpaansa saaneet. Etelän satamissa ja pohjoisen rajatokissa on hoidettu kaupankäyntiä vähän kaukaisempienkin naapureiden kanssa, vuosisatoja. Kieltä ja perimää tutkimallahan siitä parhaan kuvan saa.

  Mutta se, että stereotypiseen Suomalaiseen luonteeseen nyt ei kuulu huutaa, paukuttaa kattiloilla ja liputtaa jokaista erikseen tervetulleeksi - eihän suurin osa eri mieltäkään olevista sitä ääneen sano - ei suinkaan ole rasismia. Eikä Abu-Hanna kyllä niin väittänytkään, vaikka eräistä vastauksista niin voisi päätelläkin. Mut aika kivaa analyysiähän tän tiimoilta nyt pukkaa taas. YLE varmaan järjestää tulevalla viikolla Suomi-Illan, loppuu se tutkiva keskustelu sitten taas siihen Räsäseen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mahtavaa että on kivaa! Toivottavasti Suomeen mahtuu myös muutama tällainen kattilanpaukuttelija :)

   Kiitos tosi paljon että luit tekstin ja kirjoitit palautetta.

   Delete
 29. Ihan kiva kirjoitus. Totta puhuen alkaa koko aihe väsyttämään, eikä läpi poratusta aiheesta oikein saa enää mehevää palaa irti.

  Pekka Pekkala kirjoitti terävästi ja ytimekkäästi samalta mantereelta käsin näin: http://www.hs.fi/kotimaa/Suomalaiset+ovat+outo+sekarotuinen+kansa/a1305632275089

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, luin sen Pekkalan tekstin muutama päivä sitten. Kiitos myös, että luit läpikaluttua aihetta käsittelevän tekstini, ja kirjoitit palautetta.

   Delete
 30. Tämä on yksi parhaimpia lukemiani vanhan kaverini Umayyan juttuun liittyviä kirjoituksia. Itsekin olen asunut sekä Suomessa että USA:ssa sen verran, että koen olevani jossain määrin ulkopuolinen molemmissa maissa. Melkein tekisi mieli kääntää englanniksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos oikein paljon palautteesta. Mun mies usein lukee näitä google translatorin avulla, kokeilin sitä itse äsken ja meinasin kuolla nauruun :)

   Delete
 31. Ai miten riemastuttava kirjoitus! Kiitos! <3

  ReplyDelete
 32. KIITOS! Kirjoituksesi on viikon valopilkku ja antaa toivoa! Naurua! Iloa! Ja oikeasti ajattelemisen aihetta. Terveisin Suomen Lahesta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi kiitos. Olen aivan häkeltynyt palautteen määrästä.

   Delete
 33. Hei!
  Teen töitä lasten kanssa ja ehkäpä siitä johtuen maailmankuvani ja Suomi-kuvani on hippasen valoisampi. Meillä on todella laadukasta päivähoitoa ja myös kouluissa asiat kohdallaan; kunnon välineet, koulutetut opettajat, lähiympäristön monipuolinen kulttuuri ja luonto, kouluruoka (vaikkakin nykyään teollisia puolivalmisteita)ym. Kunhan vielä opimme ottamaan asiat vähän kevyemmin, kun viimeisestä sodastakin on jo aikaa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, kiitos paljon kun luit tekstin ja annoit palautetta.

   Delete
 34. Loistava pakina. Kiitos!

  ReplyDelete
 35. Moi. Sulla varmaankin on tuon kuvassa olevan firman lupa käyttää heidän logojaan moisessa kuvassa :). Laitoin heille palautetta asiasta, lakimiehet varmaankin olevat yhteydessä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei anonyymi!

   Kyseessä on Voiman tekemä vastamainos, kirjoittaja ei siis suinkaan ole taiteillut sitä itse. Ja itse ainakin kokisin asian niin, että jos Valiolla on oikeus myydä meille viimeisen pisteeseen saakka prosessoitua maitoa, niin kansalaisella on oikeus kritisoida yhtiötä toimistaan. Maidon prosessoinista löytyy ihan kiva tietopaketti esim. osoitteesta http://www.kemikaalicocktail.fi/2012/05/kuollut-maito/

   Ihanaa että kaltaisiasi suuryhtiöiden puolenpitäjiä löytyy vielä! On tärkeää että näitä viattomia yhtiöitä suojellaan meidän pahansuopien kansalaisten kiusaamisyrityksiltä. Jatka taistoa sinä jalomieli!

   Delete
  2. ei ole vissiin sulla parempaakaan tekemistä?

   Delete
  3. Kiitos valaisevasta palautteesta kuvan suhteen. Jään odottelemaan lakimiesten soittoja! :)

   Delete
  4. Sinä se oletkin tooooosi viisas, ovela ja uhkaava suomalainen.
   http://www.feissarimokat.com/2012/05/likainen-mieli-on-ikuinen-ilo/

   Delete
  5. Ah myönnän erheeni. En tiedä menikö kommenttini pointti sinulta ohi vai etkö lukenut sitä lainkaan. Joka tapauksessa, kuvan alkuperällä ei ole tämän asian kannalta mitään merkitystä, niin kauan kun se ei ole kirjoittajan tekemä :)

   En väitä olevani uhkaava tai ovela, mutten myöskään näe miten kuvan sekoittaminen toiseen vaikuttaa näihin ominaisuuksiin..

   Delete
 36. *isompi peukalohymiö*

  ReplyDelete
 37. Kiitos! Erittäin naseva kannanotto ja hauskasti kirjoitettu! Tätähän tämä täällä Suomessa! Hyvää jatkoa sinne rapakon taa!!
  Tarja

  ReplyDelete
 38. :)
  Keskustelen joka vuosi ainakin kymmenien suomalaisten nuorten ja aikuisten kanssa heidän suomalaisesta identiteetistään, koska se kuuluu työhöni äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana. Heistä ainakin yhdeksällä kymmenestä on hyvin positiivinen asenne suomalaisuuteen, suomen kieleen, suomalaiseen kirjallisuuteen - ja useimmilla myös ulkomaalaisiin. En ole tippaakaan huolissani. PH

  ReplyDelete
 39. Naulan kantaan! Olen itse ollut poissa Suomesta vasta puolisen vuotta mutta nyt jo huomannut samoja asioita, niin paljon kuin Suomea rakastankin.
  Aikuisena kaikilla olisi kivempaa, uskoisin. Mutta suomalainenhan on myös sellainen, että mieluummin pitäydytään siinä vaikeassa ja kurjassa kuin aletaan mitään ainakaan itsessään muuttaa kun sittenhän asiat voisivat muuttua johonkin sellaiseen joka ei ole tuttua ja totuttua, hui!

  ReplyDelete
 40. Mun mielestä Suomalaiset eivät ole kovinkaan ystävällisiä. Tasapuolisia kyllä, mutta heidän kanssaan on vaikea ystävystyä. Olen asunut täällä nyt jo niin pitkään, että olen tähän tottunut, mutta kaikki ulkomaalaiset ystäväni ovat onnettomia.

  ReplyDelete
 41. Todella suomalaista pyydellä anteeksi. Mielipide on mielipide ja näkökulma on näkökulma. Miksi sitä tarvitsee anteeksi pyydellä? Ei tässä maailmassa jokaisen ääntä saa puolelleen vaikka kuinka kieli ruskeana konttaisi perseeltä perseelle.

  Itse muutin juuri takaisin Koreasta kahden vuoden jälkeen. Minun mielestäni Suomessa eläminen ei ole vaikeaa. Päinvastoin se on paljon helpompaa kuin monessa muussa maassa. Meillä on toimiva koulutusjärjestelmä joka on vieläpä ilmainen. Eräässä vertailussa toiseksi sijoittuneessa Koreassa julkinen koulutusjärjestelmä on vain muodollisuus. Sen lisäksi kaikki kenellä on varaa opiskelevat instituuteissa normaalikoulupäivän jälkeen iltamyöhään. Lapsilla ei ole aikaa leikkiä, mikäli perheellä on varaa laittaa heidät kouluun. Valmistuttuaan koulusta nuoria odottaa raaka kilpailu muiden työttömien ja vastavalmistuneiden kanssa niistä (hakijoihin suhteutettuna )vähistä konglomeraattien työpaikoista joissa voi päästä kohtuullisille tienesteille. Muut joutuvat matalapalkkaisten PK-yritysten palkkalistoille. Riippumatta kennen palkkalistoilla olet yksi asia on kuitenkin varma: keskimääräinen työpäivän pituus on 51,3 tuntia viikossa. Ei ihme, että myös Korea on sijoittunut korkealle itsemurhatilastoissa. Nuorten elämää ei yhtään helpota se, että Korealainen kulttuuri on hyvin vanhoillinen (konfutselaisuudesta periytyneet tavat). Nuoret tottelevat vanhempiaan ja tekevät mitä käsketään. Valituksia ei suvaita. Sama pätee myös työpaikoilla pomo-alainen suhteessa.

  Lisäksi juominen Koreassa ei ole omasta tahdosta kiinni vaan työporukan kanssa on mentävä ulos työpäivän jälkeen ja juotava myöskin viikolla, eikä se ole syy jäädä pois töistä seuraavana päivänä. Lisäksi ylityökorvaukset ovat vieras käsite eikä esim. lapsia suunnittelevan naisen kannata unelmoida urasta. Myös naisen euro on Koreassa Suomea paljon vähemmän. Eli siis kyllä Suomi on edelleen hyvä paikka sekä miehille että naisille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olipa todella mielenkiintoista lukea korealaisesta kulttuurista. Kiitos. Kuulostaa meiningiltä, johon olisi suomalaisena vaikea sopeutua!

   Juu no, ehkä siinä anteeksipyynnössäkin oli vähän ironiaa :)

   Ja sitten siinä oli semmoinen idea, että vähän varoitin osaa blogin lukijoista. Suurin osa on tähän asti ollut tuttujani, jotka kyllä tuntevat sarkasmini, mutta sitten pienempi osa on minulle vieraita ihmisiä jotka lukevat tätä lähinnä remontti- ja lifestyleblogina. Heitä halusin varoittaa, että tämä on nyt vähän erilainen teksti, kun heillä saattoi olla aika erilainen odotus.

   En yhtään osannut odottaa että niin moni reagoisi ja lukisi, olen tässä koko Amerikan aamun ollut suoraan sanoen aivan puulla päähän lyöty, ja katunut joka ainoaa henkilökohtaista paljastusta jonka olen tässä blogissa esittänyt. Toivottavasti jengi ei selaa sen pidemmälle ja löydä niitä! :)

   Kiitos tosi paljon tästä ajatuksia herättävästä palautteesta. Minulle on aina hirveän mielenkiintoista kuulla jonkun suomalaisen ajatuksia ulkomailla elämisen jälkeen.

   Delete
 42. Suomalaisilla on todellakin ihan hullu suhde viinaan. Viina tekee monet hulluksi ja väkivaltaiseksi. Viinanjuonti kaikkeen angstiin on vaan hirveen suosittua vuodesta toiseen vaikka kansanterveys siitä todistetusti kärsii ja ongelmat kasvaa. Suomalainen itserakkaus ja itsekkyys on ihan maailman kärkiluokkaa, mutta sitä ei passaa ääneen sanua. Itsekkyys ja viinanjuonti sopii todella hyvin yhteen. Kasvatamme täällä uutta itserakasta ja itsekeskeistä kermapersesukupolvea. Ne, joilla menee kohtuullisen hyvin, joutuu ihan pakosti sisustamaan samannäköset talonsa samanlaisilla söpöillä tavaroilla, matkustamaaan samoihin kohteisiin ja pakottaa lapsensa harrastamaan samoja hyväksyttyjä juttuja näyttääkseen vitun siistiltä saman yhteiskuntaluokanjengin silmissä. Ne, joilla menee huonommin, pätee esim. rikoksilla ja muulla kusettamisella ja päihteilee ittensä ja lapsensa sekasin. Ja kenellekkään ei sais sanoa, et älkää nyt hyvät ihmiset ajatelko vaan itteenne, ajatelkaa lapsianne ja tulevaisuutta, joka ei näytä kovin ruusuiselta, kun ei noi kakarat kunnioita ketään tai mitään enää. Miksipä niin tekisivätkään?

  ReplyDelete
 43. Kiitos tästä kirjoituksesta, raikas!

  ReplyDelete
 44. Oikein lystikäs kirjoitus, mutta; miksi tuo alun "provovaroitus" - oletko sinäkin pohjimmiltasi sellainen järkevä ja pedantti "saksalainen", joka haluaa varmistaa lukijan nyt taatusti ymmärtävän tämänkin kirjoituksen olevan hieman huumoriin päin kallellaan, sillä vielä pohjimmaisimmalta suomalaismentaliteetiltasi osaat ennakoida meidän kaikkien suomalaisten "pahoittavan mielensä" ilman vitsihauskavaroitusta?...

  Mutta ihan vakavasti; venäläinen taide ja kulttuuri kuoli 1917 - tai oikeastaan joitain vuosia vallankumouksen alkuvuosien vapautuneisuuden jälkeen - ja suomalainen kulttuuri ja taide ylittää reippaasti venäläisten saavutukset mitä tulee 1900-lukuun. Enkä ole edes patriootti.

  ReplyDelete
 45. Ihan kivasti kirjoitettu pikku pakina ja liioiteltu anteeksipyytelykin toimii tavallaan pakinamaisena provokaationa. Mutta tuossa kohdassa: " Suomalaiset miehet ovat väkivaltaisia juoppoja, koska on niin kovin vaikeaa olla suomalainen mies. Suomalaiset äidit hakkaavat lapsiaan enemmän kuin muiden maiden äidit, kun on niin vaikeaa olla suomalaisen miehen vaimo", jäät kiinni kirjoituksen taustalla piilevästä feministisestä stereotypiasta, että suomalaisen naisenkin vaikeus johtuu suomalaisesta miehestä. Onko tästä ihan oikeasti olemassa jotain faktaa, että suomalainen mies suhteessa vaikka niihin kultturelleihin venäläisiin tai vaikka Virolaisiin miehiin olisi jotenkin erityisen enemmän lähisuhdeväkivaltaan taipuvampi tai päihderiippuvaisempi?

  Väitän, että Suomessa naisen asema yhteiskunnassa ja perheessä on hyvin paljon tasa-arvoisempi, kuin vaikkapa Venäjällä tai Yhdysvalloissa. Siitäkin huolimatta, että naisten palkkaeurosta ja lähisuhdeväkivallasta puhutaan julkisuudessa jatkuvasti. Esim. siinä uskonnollisessa kulttuurissa, johon Abu-Hanna kuuluu ei voi puhua miehen ja naisen tasa-arvosta edes samana päivänä Suomeen verrattuna. Jos olisit kirjoittanut samoin kuin suomalaisesta miehestä, että "...kun on niin vaikeaa olla suomalainen nainen...", niin pakinasi olisi ollut uskottavampi. Ja en muuten usko, että suomalaiset naiset hakkaavat lapsiaan enemmän kuin muiden maiden äidit, mutta kärjistyksenä se kuuluu pakinan tyyliin, kuten suomalaisen miehen väkivaltaisuus ja juoppouskin.

  Siitäkin olen samaa mieltä, että Suomen ongelmat ovat yhtä pieniä moniin muihin maihin verrattuna, kuin Suomi itse kansakuntanakin on. Talvisodan käyttäminen yhtenä pakinan elementtinä on myös rohkeaa, koska ilman talvisodan torjuntavoittoa ja jatkosodan myötä tehtyjä poliittisia päätöksiä Suomella olisi voinut olla Viron kohtalo osana Neuvostoliittoa. En tiedä olisiko se sitten ollut toivottu asia kaikkien niiden mielestä, jotka haluavat nykyään väheksyä talvisodan merkitystä osana suomalaista historiaa ja kansallista identiteettiä. Ironia talvisodan osalta menee ehkä hieman ohi, koska tuskin talvisodan takia Suomessa on niin vaikeaa. Pikemminkin ositain talvisodan ansiosta Suomessa elämä on niin "kivaa ja helppoa", kuten pakinan johtopäätöksissä todetaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tottakai, enkä mitenkään halua vähätellä sodassa olleiden uhrauksia. Piikkini suuntautui talvisotadiskurssiin, ei itse talvisotaan!

   Kiitos oikein paljon tekstin lukemisesta, ja siitä että kirjoitit ajatuksella palautetta. Hyvä keskustelu on terveellistä.

   Delete
 46. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 47. Mua semisti harmittaa, että kyseinen kirjoittaja sattuu asumaan ulkomailla, koska oon melko varma, että suurin osa jättää noteeraamatta kuinka loistava tämä kirjoitus on ja siirtyy suoraan sättimään kuinka se on helppo huudella sieltä kaukaa. Mutta sanottakoon nyt silti, että ihan huipputeksti, pitkästä aikaa freesi blogikirjoitus jossa on kunnon asiasisältökin. Se on aina hyvän kirjoittajan merkki kun sarkasmi ei pistä vituttamaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi kiitos. Sarkasmi on mulla todella piintynyt tapa. Onneksi se ei ainakaan kaikkia harmita, ainakaan aina :)

   Delete
 48. Kiitos kaikille kovasti kommenteista ja lukemisesta. Kyllä minusta Suomessa oikeasti on suurimmaksi osaksi ihanaa ja ihmiset todella hulppeita ja mukavia, kuten sanottu tämä oli vaan yksi näkökulma!

  Petri Sainio ja muut anteeksipyytelystä kommentoineet: kiitos palautteesta, joka onkin ihan aiheellinen. Yritin siinä alussa vähän varoittaa niitä jotka tätä blogia ovat yleensä lukeneet, kun täällä ovat tekstit yleensä enemmän remontti- ja lifestyleaiheisia, ja näitä poleemisia kirjoituksia on täällä todella vähän. Että nyt tulee vähän erilainen kirjoitus. En osannut odottaa että näin monta ihan uutta ihmistä lukisi tämän jutun!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mistä kummasta nämä kaikki tänne löysivätkään? Tavallisesti kommentteja on pari hassua, nyt kymmenittäin!

   Delete
  2. Tätä tekstiä on kai jaettu Facebookissa aika paljon. Olen ihan häkeltyneenä lukenut palautetta ja katsellut blogitilastoja ja miettinyt, onkohan tämä unta? :)

   Delete
  3. Facebook-kaverin linkistä minäkin tänne löysin, ja vaikuttaisi siltä, että alunperin juttu on alkanut levitä YLEn virallisen - siis yhden niistä monista - Lärvikirjasivuston kautta.

   Yleensähän Suomessa puhutaan vain yhdestä asiasta kerrallaan, mutta nyt siis kahdesta; Umaaya Abu-Hannan kirjoituksen pohjalta netti on räjähtämispisteessä ja rikkana rokassa on Salen ilmoitus palkkionsa alentamisesta ja siitä räjähtänyt palkanalennusintoilukeskustelu.

   Joku Pärstäkirjassa jo totesinkin, että näistäkin keskusteluista voidaan vetää vain se johtopäätös, että tässä maassa ei ole yhtään oikeata ongelmaa...

   PS: Mun RSS-lukija räjähtää tämän blogin kommenttien määrän seurauksena!;)

   Delete
 49. Iso kiitos Sussu! Laitoin jakoon ja ihmiset jakoivat eteenpäin. Tein uudenvuodenlupauksen: En yleensä koskaan ole mistään mitään mieltä, mutta kirjoittamistasi asioista olen kanssasi samaa mieltä. Suomesta puuttuu suhteellisuudentajua. Siksi päätin, että en enää kuuntele yhtään White Whinea, vaan muistutan, että meillä on kansakuntana asiat hyvin ja suurimmalla osasta tuttavapiiristä asiat ovat erinomaisesti. Ei ole kansallinen tai henkilökohtainen ongelma, jos ratikka on myöhässä tai joogatunti peruttu ilmoittamatta. Terveen aikuisen päivän ei pidä kaatua siihen. Meillä on moni asia paremmin kuin missään ja siitä on lupa puhua ääneen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos oikein paljon lukemisesta, palautteesta ja jakamisesta.

   Delete
 50. VOI VITTU..se oli ainoota mitä tästä kirjoituksesta keksin !! Mitä luulet sinä siellä Yhdysvalloissa asuvana kermaperseenä with pappa betalar, että nyt kun olet noin universaali ja tiedät ruotsalaisten ja venäläisten asiat noin hyvin, niin varmasti osaat kirjoittaa myös asiantuntevasti ja osaat kertoa mm. venäläisistä asiantuntevasti. Sitä et muuten tehnyt. Ruotsalaisista osaa sitten kuka tahansa kirjoittaa, että näin. Et varmaankaan ajattele myöskään suomalaisten perusturvasta samalla tavalla, kuin ne, jotka sitä saavat ja heitä on liian paljon. HEI HALOO TÄÄLLÄ ON LAMA !! KUINKA KEHTAAT !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hehe... Tämä kommentti on kuin huutomerkki mainion blogisi perään... :p

   Delete
  2. Tää oli eka kohta, jossa oikeesti repesin. Tää kommentti oli vielä hauskempi kuin itse kirjoitus. :D

   Toivottavasti tää sun kommentti oli sarkastinen provo eikä mielipiteesi. Ihan sama - repesin anyway.

   Delete
  3. Kiitos paljon palautteesta ja keskustelusta kaikille anonyymeille. Ja ekalle anonyymille, tervetuloa omalla nimellä mukaan! Silloin on kritiikissä enemmän, sanottaisiinko, munaa.

   Delete
 51. Hyvä kirjoitus! Venäläissaksalaiseen koktailiin olisin lisännyt vielä hieman ruotsalaisuutta. Tämä mikstuura sanoisi tästä kirjoituksesta, että erinomainen tarina, mutta olet unohtanut suomen pilkkusäännöt totaalisesti, mikä tekee lukemisesta hieman kivuliaan. Huumoria! Ja totta toinen puoli.

  Suomi on vielä erinomainen maa elää, mutta vastuuttomuus kasvaa ja leviää. Entistä pienempi porukka elättää Suomea ja kasvava määrä lusmuilee kaikenlaisten tekosyiden kera. Aina syytetään yhteiskuntaa tai jotain muuta sen sijaan, että kannetaan oma normaali vastuu. Amerikan-asukkina ymmärrät tämän vielä paremmin. Kasvava määrä vanhemmista ei enää viitsi edes kasvattaa lapsiaan. Porukka on muuttumassa pullamössöksi ja vastuuttomuudesta on tullut hyväksytty toimintatapa. Meno on muuttunut ns. kreikkalaiseksi ja samalla kritisoimme kreikkalaisia.

  Väkivaltaisuudesta ja viinasta: Erittäin harva tutuistani on joutunut esim. kotiväkivallan uhriksi. Onkohan tässä myös ripaus legendaa? Viinaakin olen itse juonut yli 30 vuotta, mutta kertaakaan en ole joutunut ryypätessä väkivaltaisiin tilanteisiin. Toki suomalainen juo viinaa aika avoimen reilusti, mutta kyllä amerikkalaistenkin vainoharhainen asenne alkoholia kohtaan (= kolmas paukku on jo alkoholismia) on myös outo ilmiö.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oikein paljon kiitoksia tekstin lukemisesta ja ajatuksella kirjoitetusta palautteesta.

   Delete
  2. Sussulle kiitos hyvästä kirjoituksesta.

   Anonyymille: Tiedän useita jotka ovat olleet viinapirun vallassa ja lyöneet, sekä useta joita on lyöty. Ei siis ihan pelkkää legendaa, ainakaan keskiluokkaisessa Suomessa. Paljon riippuu millaisia tuttavuuksia taipaleellaan kohtaa, miltä se väkivallan olemassa olo vaikuttaa...

   Delete
 52. Tuohon, tässäkin blogautuksessa huumorin varjolla, leviteltyyn stereotypiaan suomalaisten väkivaltaisuudesta voisin sanoa pari asiaa:
  http://www.tiede.fi/blog/2009/11/30/sofi-oksanen-on-vaarassa/
  ja
  http://www.tiede.fi/blog/2010/01/04/tilastoja-vakivallasta

  ReplyDelete
 53. Itse asiasisällössä ei ole mitään vikaa, oikeaoppista ironiaa ja hauskaakin. Kommentoin itsekin ajoittain kolumneja kirjoittavana, että tiivistämisen varaa olisi aika paljon. Saman asian olisi voinut mahduttaa kärkevämmällä ilmaisulla ehkä noin puoleen, jolloin useammat lukisivat tekstin kokonaan. Enkä ymmärrä miksi mielipiteitään (joita blogit tietysti ovat) pitäisi pyydellä noin vuolaasti anteeksi heti alkumetreillä...

  Toivon, että blogisti ei pahastu rakentavasta kritiikistä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terve, en pahastu aiheellisesta kritiikistä tietenkään! :) Jos puolustelu sallitaan, niin en ole tätä blogia sillä lailla ammattimaisesti pitänyt, vaan ihan harrastuksena ja aika paljon tutuille. Minulla ei ole täällä mitään mainoksia eikä muitakaan tulolähteitä, eikä sellainen ole ollut tarkoituksenakaan. Meininki on ollut puhekielistä, enkä ole käyttänyt tekstien oikolukemiseen tai viilaamiseen oikeastaan yhtään aikaa. Minusta nämä tekstit ovat kaikki oikeastaan raakileita. Osa aika henkilökohtaisiakin. Tämä valtaisa trafiikkipiikki on nyt ollut ihan yllätys, ja kieltämättä on vähän sellainen olo kuin olisi jäänyt housut kintuissa kiinni!

   Delete
 54. Hauska ja hyvä juttu :). Kiitos!

  ReplyDelete
 55. Kuva on joidenkin suomalaisten koulutyö, ei oikea mainos.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos. Ajattelinkin että ei se oikea voi olla...

   Delete
 56. Jotain ihan hauskaa todentapaistakin mutta tuo itsesääliosio menee mielestäni metsään. Oletko lukenut Mielensäpahoittajan? Siinä se suomalaisuus kiteytyy, eikä itsesäälin häivääkään...

  ReplyDelete
 57. Maitotyttö-kuva on kuulemma jonkun mainosalan opiskelijan harjoitustyö, joka sitten päätyi netissä ihasteltavaksi xD En siis ole varma todenperäisyydestä, mutta tämä on ainoa huhu, jonka olen kuullut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos. Tuolla ylempänä joku kommentoija mainitsi myös Voima-lehdestä. Parodia siis on kyseessä.

   Delete
 58. Tuolla kirjoituksella et ainakaan vähentänyt noita ilmiöitä. Oletko koskaan kuullut, että hyvällä saa enemmän kuin pahalla.
  En niinkään moiti kirjoitustasi, vaan yleistä asennetta Suomessa ja sitä suuntaa johon se on menossa.
  Yleinen asenne meillä Suomessa on, että ei saisi olla tavallinen. Pitäisi olla jotain hienoa tai kansainvälistä. Kaikki eivät ole sitä eivätkä haluakaan olla.
  Meiltä on osittain käytännössä syyllistämällä ja suvaitsevaisuuteen vetoamalla viety demokratia ja sananvapaus.
  - Esimerkki demokratian viemisestä on se, kun kaksi vasemmistoliiton kansanedustajaa piti vaalilupauksensa, Heidät erotettiin eduskuntaryhmästä.
  - Sananvapautta rajoitetaan sillä, kun joku on "väärällä" tavalla eri mieltä, Hänet leimataan heti vähintäänkin juntiksi, usein suvaitsemattomaksi ja toisinaan, määrätyissä tapauksissa rasistiksi.
  - Nuo edellä kuvatut ovat väärää vallankäyttöä ja sitä, että arvostelija yrittää nostaa itseään muita paremmaksi. (En taaskaan arvostele tämän blogin kirjoittajaa, vaan ihmisten suuren osan asennetta Suomessa.)
  ...
  Myönnän että kirjoituksesi on osittain totta, mutta siinä on liikaa yleistyksiä.
  Yrität tasapäistää ihmisiä ja vaadit heitä määrättyyn muottiin. Et salli oman tien kulkijoita sillä suurempikin joukko, vaikka kulkisi samantyyppistä tietä, on oman tiensä kulkijoita.
  (Itse olen löytänyt oman tieni niin hyvin, että tulen yleensä hyväksytyksi.)
  Kirjoituksessa yleistettiin ihmisiä huonoiksi. Otetaan tasapainon vuoksi vastakohta, hyväntekijät, joita on karkeasti kahdenlaisia, todellisuudessa välimuotoja:
  - Mitä enemmän ihminen haluaa olla hyvä ja hyväksytty, sitä vähemmän hän näkee hyvät tekonsa kokonaisuuden kannalta. Hän saattaa näennäisesti hyvää tehdessään kokonaissaldon kannalta tehdä huonoa.
  - Kun hyvän teon motiivina (alitajuisenakaan) ei ole hyväksytyksi tuleminen, voi mieli vapaana nähdä paremmin kokonaisuuden.
  - - -
  Edelläoleva siksi, kun joku saattaa kirjoituksen perusteella lisää tavoitella hyväksytyksi tulemista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kun luit tekstin, ja kirjoitit palautetta!

   Delete
  2. Kyllä Suomessa saa olla tavallinen! Huono käytös vaan ei kuulu tavallisuuteen. Kasvava määrä suomalaisia ei tätä tajua ja mm. kirjoittaa törkykirjoituksia julkisilla keskustelupalstoilla ja sitten ihmettelee, miksi tätä törkyä paheksutaan.

   Suoittelen kokeilemaan työntekemistä (sossun ja valittamisen sijaan) tai fokusoituna vaikkapa poliitikon hommia, jos kerran kaikki polittikot ovat niin huonoja. Kunnallisvaltuuston voi päästä lähes nollabudjetilla, jos vain on sanomaa. Pelkkä parvekkeelta huutelu on laiskaa!!

   Delete
 59. Moi Sussu, yritin katsella täältä, että miten kirjoittajaan saisi yhteyden, mutta en löytänyt muuta keinoa kuin näiden kommenttien kautta. Huomasin, että olemme melkein naapureita! Asun siis West Oaklandissa 15th streetillä aviomieheni kanssa :) Jos kaipaat suomalaista seuraa joskus niin tervetuloa kahville. T: Aino

  ReplyDelete
 60. Sulla on tosi miellyttävä blogi!

  ReplyDelete
 61. Moikka Sussu,

  Huomasin blogiasi lukiessani että mehän olemme melkein naapureita :) Asun aviomieheni kanssa 15th Streetillä West Oaklandissa. Jos joskus kaipaat suomalaista seuraa niin tervetuloa kahville!

  ps. Hyvä kirjoitus!

  Terkuin,

  Aino :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siis ei voi olla totta! Aivan mahtavaa! Kai me jo viikonloppuna kahvit juodaan? :)

   Delete
  2. Tottakai juodaan! Jos haluat tavata mieheni Ianinkin niin lauantai on parempi sillä sunnuntaina hän menee purjehtimaan. Mutta muuten siis käy kumpi tahansa päivä. Ja siis tervetuloa koko perheelle!

   Yhteystiedot löytyvät: ainohorsma.com

   Delete
 62. loistavasti kirjoitettu! bongasin blogisi ystävän kautta ja taisin jäädä heti koukkuun! :) -miuku

  ReplyDelete
 63. Mun mielestä tämä kirjoitus puolusti paikkaansa, vaikka tosi ärsyttävää, että blogikirjoittaja pyytelee koko ajan anteeksi...siinäpä ongelma haluaa olla mieliksi useampaan suuntaan, ehkä. Se suotakoon. Blogin kirjoittajalla on oma vapaus. Se on hänen oma tonttinsa.

  Mutta me suomalaiset!? Asuin pois Suomesta useita vuosia, n. 6 kun sitten halusin tulla jäädä Suomeen, se oli tosi hankalaa. Takaisin sopeutuminen kesti lähes 10 vuotta! Oli vaikeaa olla koska ihmiset olivat niin sulkeutuneita, ja arkoja, ehkä ei niin kiinnostuneita muista ihmisistä. Vaikea sanoa, mutta typerintä mitä suomalaiset voivat tehdä, on olla sodassa omia lähimmäisiään vastaan. Sen kautta moni asia tulee vaikeammaksi. Siis yritä rakastaa lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Ihan oikeesti. Se että tämä palestiinalaistaustainen on vihainen monille asioille, ei tee Suomesta epämiellyttävää paikkaa. Ihan uskomatonta miten suuren julkisuuden tämä asia on saanut. - Kaikkea hyvää kaikille ja erityisesti tietysti tämän blogin kirjoittajalle, itsekin asustelin New Yorkissa ja ihan oikeesti Amerikka on Amerikka ja Suomi on Suomi. Siinäpä se ihana juttu piileekin, jos sen haluaa nähdä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Kaisa, kun luit tekstin ja kirjoitit ajatuksella palautetta!

   Delete
 64. Aivan loistava kirjoitus! Terveisiä ja tsemppiä täältä talven pimeydestä sinne Ameriikkaan! t. Vesa Helsingistä

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kiitos. Mukavaa kun vaivauduit kirjoittamaan palautetta.

   Delete
 65. Ahaha :D Loistavaa! Sai nauraa vedet silmissä. Siis jos provosoinnilla ja asioiden kärjistämisellä saadaan Suomalaiset puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä niin lisää näitä! Lisää mattieskohytösiä ja ulko-suomalaisia ja maahanmuuttaja-ulko-suomalaisia ja ihan ketä tahansa kynän varteen!
  Kiitos tästä.

  ReplyDelete
 66. Olipa virkistävää törmätä blogiisi. "Kyllä suomalainen tietää" -kirjoituksesi tavoin olen usein ihmetellyt, kuinka vähäisessä määrin ihmisten maailmankuva 2000-luvulla liittyy faktaan tai edes kokemukseen. On esim. aivan turhaa yrittää väittää näille David Copperfieldin TV:stä nähneille, että 1800-luvulla ihmisten elintaso nousi siinä määriin, että Euroopan väkiluku viisinkertaistui, koska he eivät enää kuolleetkaan nälkään ja tauteihin kuten aiemmilla vuosisadoilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Heikki, että luit tekstin, ja kirjoitit omalla nimelläsi ajatuksella palautetta! :) Oikein mukavaa alkanutta vuotta.

   Delete
 67. No eipä tarvitse kuin vilkaista tätä masentavaa ja säälittävää Facebook-ryhmää, niin näkee läpileikkauksen rasistisesta Suomesta, joka todellakin on olemassa:

  https://www.facebook.com/pages/Auttakaamme-Maahanmuuttaja-Rikolliset-Takaisin-Kotiin-3/231553413935?ref=ts&fref=ts&__req=k .

  Valheellisen ja harhaanjohtavan ryhmäkuvauksen taakse joku anonyymi 'looseri' on onnistunut piilottamaan oikean rasismipesäkkeen, jossa järkevien kommenttien kirjoittajat tyrmätään ja haukutaan maan rakoon.
  26.045 käsittämättömän vihaista ja surullista ihmistä liikaa - eikä tässä edes kaikki, vaan ainoastaan naamakirjailijat.
  Nuoria miehiä ja naisiakin - oikeat isänmaan "toivot".

  Facebook ei ilmeisesti raportoinnista välitä (ehkä kieliongelma). Samoin ei mikään suomalainenkaan taho, oli syy sitten resurssien tai keinojen puute tai kenties myös välinpitämättömyys.

  Eli kyllä Suomessa rasismi saa kukoistaa, aivan kuten Abu-Hanna sanoo.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Huh huh. Ehkä on hyvä että asiat nousevat alitajuntojen syövereistä näkyviin Facebookiin, mutta ei se ole kyllä mitään lasten katseltavaa.

   Kiitos kommentista.

   Delete
 68. Loistava teksti! Ja niin totta... Vaikka pakinamuotoon onkin kirjoitettu. Totta toinen puoli... Ehkä vähän enemmänkin. ;) Kiva kun joku uskaltaa kirjoittaa jotain, mitä moni ajattelee, mutta ei uskalla sanoa ääneen. Kiitos! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No kiitos, Markus, ystävällisestä kommentista. Myönnän että vähän pelotti julkaista tätä. Enkä laisinkaan osannut odottaa tällaista trafiikkipiikkiä ja kommenttivyöryä. Olen tolaltani!

   Delete
 69. Eipä ole tarvinnyt enää miettiä, onko Suomessa asenne muuttunut, kun tuttuni sanoi Breivikin massamurhaamisen jälkeen, että "mitäs rupesivat muslimit hillumaan Norjassa". Hän piti tekoa oikeutettuna ja ihmetteli, kun hänen asennettaan kyseenalaistettiin. Ns. ihan tavallinen koulut käynyt muissa asioissa järkevä "pulliainen" oli oppinut, että tällainen asenne on ok. Netti on täynnä törkeitä vihakirjoituksia, joista kirjoittajat ovat ylpeitä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi apua. Oli varmaan vaikea suhtautua siinä tilanteessa mitenkään järkevästi. Kiitos kun kommentoit, ja luit juttuni.

   Delete
 70. mielenkiintoista keskustelua.. lukaisin kommentit läpi ja mietin tässä että kyllä Suomessa asuu ihan järkevää porukkaa, ajattelevaista eikä tyhmää. mutta ihan oikeesti kun mietitään niin me suomalaiset saadaan olla ihan keskenämme täällä! Isompia kaupunkeja lukuun ottamatta porukka asuu hajallaan ja tätä niin sanottua erilaisuutta ei näe samalla tavalla kuin muualla.

  olin puoli vuotta vaihdossa saapasvaltiossa ja kyllä se toi perspektiiviä, kaikkien niiden ihmisten kautta jotka tapasin. ne ilmeet, kun kerroin että suomessa kaikki koulut ovat ilmaisia..! ihan yleisenä neuvona; käykää tuulettumassa, tyypit.

  olen kuitenkin sitä mieltä että rasismi on ongelma ja 'leijonapäisyys' myös.

  joku mainitsi mielensäpahoittajan tuolla edellisissä ja talvisodasta oli puhe - mielestäni mielensäpahoittajassa oli hienosti siitä miten sodankin muistelemisessä keskitytään kärsimyksessä pyöriskelyyn. en usko että kukaan oikeasti vähättelee talvisotaa tai siellä taistelleita, mutta tästä aiheesta puhuttaessa tuntuu että iso osa porukkaa ei näe sävyeroja mielipiteissä tai näkökulmissä. juurikin se joko-tai.

  suomalaisuutta on vaikea arvostella, kun tapana on pyydellä anteeksi olemassaoloaan mutta silti ollaan aina oikeassa. kaikki on niin hirvittävän hyvin että kaikki on huonosti!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Anna, ajatuksella ja laajakatseisesti kirjoitetusta kommentista. Tämä on ollut kyllä ihan mieletöntä, lukea näitä kommentteja ja saada osallistua keskusteluun. Suomalaiset ovat ajattelevaista porukkaa!

   Delete
 71. Paras juttu pitkään aikaan, lähetä tää johonkin lehteen vielä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Enpä tiedä... tämä blogikirjoittajan vapaus on aika ihanaa! :) Kiitos ystävällisestä ja kannustavasta palautteesta.

   Delete
 72. Hehhehee! Tämä oli paras juttu aikoihin! Lisää näitä virkistäviä tuulahduksia ummehtuneeseen keskusteluun!

  Täydellistä maata ei olekaan, eri mailla on vain erilaiset hyvät ja huonot puolet. Tällaista yksinkertaista asiaa eivät kaikki ymmärrä. (Tosin kuulemma Uusi-Seelanti on lähellä täydellistä, mutta sehän on kaukana, joten ei sittenkään!)

  Tässähän ilta vierähtää kun luen postauksiasi! Hilirimpsis ja tsädäm! Inspiroivaa uutta vuotta sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi kiitos, tsädämit sinnekin. Uusi-Seelanti kuulostaa kaikin puolin ässältä kyllä...

   Delete
 73. Hehhehee! Tämä oli paras juttu aikoihin! Lisää näitä virkistäviä tuulahduksia ummehtuneeseen keskusteluun!

  Täydellistä maata ei olekaan, eri mailla on vain erilaiset hyvät ja huonot puolet. Tällaista yksinkertaista asiaa eivät kaikki ymmärrä. (Tosin kuulemma Uusi-Seelanti on lähellä täydellistä, mutta sehän on kaukana, joten ei sittenkään!)

  Tässähän ilta vierähtää kun luen postauksiasi! Hilirimpsis ja tsädäm! Inspiroivaa uutta vuotta sinulle!

  ReplyDelete
 74. Osu ja uppos! Kiitos hykerryttävästä tekstistä! Ehkä entisenä ulkosuomalaisena nykyisenä paluu(maahan)muuttajana erityisesti. Kun on tullut joskus joitain stereotypioita itsekin jaeltua... Erityisen hauskaa on mainita "hiljaisesta ja juoposta"-kansasta, kun itse on aina suuna päänä ja nyttemmin myös absolutisti.

  Kuriositeettina mainittakoon, että en katsonut kirjoittajaa ensin ja kun linkin jakoi miespuolinen FB-kaverini, niin jotenkin lukijana kuulin miehen äänen ja lopuksi yllätyin kun huomasin, että kirjoittaja onkin nainen :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos oikein paljon lukemisesta ja palautteesta. Olen saanut ennenkin sellaista palautetta, että kommunikointityylini on miesmäinen. Ei se varmaan pelkästä kiroilustakaan johdu. Olen joskus jotain fiktiotekstiä kirjoittanutkin mies-minäkertojana.

   Se on se pieni sisäinen transsuni :)

   Delete
 75. Koskeeko tämä juttu myös kirjoittajaa, eli onko Sussu halvan miehen venäläinen? Vai onko hän suomalaisuuden ulkopuolella?

  Toinen kysymys, saako samanlaisia juttuja kirjoittaa somaleista tms.?

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin, tätä ensimmäistä kysymystä osasinkin odottaa, ja vastasin siihen tekstin toisessa kappaleessa.

   Niin Suomessa kuin Yhdysvalloissa vallitsee tietääkseni sananvapaus, että jokainen saa kirjoittaa varmasti sitä minkä sydämessään kokee oikeaksi ja rehelliseksi.

   Delete
  2. Itsestään saa jokainen kirjoittaa mitä lystää. ;)

   Delete
 76. Hyvä kirjoitus suomalaisen mentaliteetin tylsymisestä.
  Meidän tulisi todellakin herätä eikä vain nurista siitä miten meillä on asiat hyvin. Niillä kansoilla jotka ovat saaneet elää hyvinvoivia aikoja on yllättävän paljon masentuneisuutta haasteiden puutteen vuoksi. Sitä sitten puretaan erilaisiin ääripäihin (kulttuuria luoviin sen katoamisen vuoksi) tai lamaannutaan pumpuliin. Suomalaisuus on muuttumassa, siitä pula-aikaan kaipaavasta (osittain traumaattisesta) kansasta monikulttuuriseen kosmopoliaan.
  P.H

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, olen samaa mieltä, että kasvukipujahan nämä. Nuo nuoremmat ovat todella kosmopoliittisia tyyppejä, ja me keski-ikäisetkin yritetään räpiköidä parhaamme mukaan. Kiitos kommentistasi!

   Delete
 77. Minäkin fb:n linkin kautta tänne eksyin. Jep, asia ollut taas tapetilla.. Jotenkin haluan vain yrittää tiivistää ja sanoa, että rasismia on, joka paikassa, myös Suomessa. Kaikki eivät ole rasisteja. Maahanmuuton ongelmista täytyy käydä keskustelua ilman sen leimautumista "vihapuheeksi" tai rasismiksi. Myös se on muistettava, että meitä ihmisiä haukutaan ja syrjitään ulkonäön vuoksi tavalla jos toisella. Oletpa esim. obeesi, lyhytkasvuinen tai vammainen,se vaikuttaa kohteluusi. Rasismikortin nostaminen on myös ikävä asia normaaleissa arjen tilanteissa, kun vähemmistön edustaja kokee tulleensa itsensä takia "syrjityksi", vaikka todellisuudessa jokin muu asia on asiaan vaikuttanut. Nämä asiat ovat pirun herkkiä ja vaikeita käsitellä, aina tuntuu, että joku loukkaantuu. Mutta itse ainakin pyrin tasapuoliseen ja ystävälliseen kohteluun, jos itsekin sitä saan. Mukavaa päivänjatkoa!
  Hellu

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos että luit tekstin, ja kirjoitit ajatuksella palautetta.

   Delete
 78. Kiitos mainiosta ja hauskasta kolumnista.Martti Innanen aikoinaan sanoi suomalaisen olevan ihmisen ja ryssän ristisiitos.
  Terveisin,Johannes Eskelinen,Kerava

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos huumorintajuisesta palautteesta, Johannes! :)

   Delete
 79. Kyllä, kuva on aito ja tehty erästä kouluprojektia varten joskus. Ja kyllä. Tunnen kuvan tytön.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on aika vaikuttava. Jos tunnet tekijää, annan mielelläni kreditin. Tai toki poistan kuvan jos sen käyttö ei tunnu sopivalta/reilulta.

   Delete
 80. Hyvä teksti, mutta älä ensi kerralla pyytele niin paljon anteeksi joka välissä. T. ulkomaalainen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pannaan korvan taakse! Kiitos palautteesta. Ja anteeksi kun pyysin anteeksi! :D

   Delete
 81. Andy Mc Coyn ratkaisu rasismiin oli joskus se, että kaikki Suomen teinit pakotetaan ulkomaille ?vuodeksi?.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Andy McCoylta kyllä kannattaisi kysyä useammin ratkaisuja yhteiskunnallisiin kysymyksiin! :D

   Delete
 82. Hauskasti kirjoitettu. Itse en tosin nää kaikkia suomalaisia vaimonhakkaajina...
  Teeman, jonka olisin nostanut esille, olisi ollut hiljaisuus ja ujous. Kun ei se kommunikointi näytä onnistuvan ilman juopottelua. Siitä minun mielestä johtuu se koko "vaikeus" ja ahdistus. Mielestäni voisi laittaa koko kansan viestintäkurssille! Aina ollaan hyssyttelemässä, jos suun avaa esim. julkisissa kulkuvälineissä tai muissa julkisissa paikoissa. Vähemmästäkin alkaa ahdistaa jos ei saa puhua silloin kun haluaa ja jos näyttää tunteitaan julkisesti niin katsotaan kuin hullua tai vähintäänkin joku mummo ehtii kyllä kertoa että se on sopimatonta "meidän kulttuurissa"...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos palautteesta. En minäkään kaikkia suomalaisia väkivaltaisina näe, mutta kansainväliset vertailutilastot teollistuneista länsimaista ovat aika rujoa katsottavaa.

   Kommunikointipa se juuri on tärkeää! Kiitos siis paljon kun sinäkin sitä harjoitit, ja kommentoit ajatuksella ja avoimesti!

   Delete
 83. Mielestäni se Umayya Abu-Hannan kirjoitus tuntui osittain epäilyttävältä, en siis täysin usko tuota kaikkea mitä hän kirjoitti. En tiedä, mistä tunne tuli, mutta näin luulen. Lisäksi teksti oli niin vihan liekeissä kirjoitettu, että se kääntyi omaa tarkoitustaan vastaan. Minusta tuntuu hullulta, että niin moni suomalainen tarttuu nyt innoissaan tuohon kirjoitukseen raamattunaan. Ei tuo ollut ainoa ulkomaalaisen kirjoittama arvostelu tai kokemus Suomesta ja suomalaisista.
  Ehkä elän laput silmillä nyt kaikkien ihmisoikeustaistelijoiden mielestä, mutta en tunne ihmisiä, jotka "työkseen" vihaavat ulkomaalaisia ja maahanmuuttajia. Olen asunut erilaisissa lähiöissä ja nyt kaupungin keskustan tuntumassa. Tunnen ihmisiä, joilla on ennakkoluulonsa, mutta tiedän, että he eivät lähtisi huutelemaan kaduille niistä.Pyrin itse hyvään käytökseen kaikkien kanssa. Oma isäni on suhteellisen rasistinen, äitiäni hakkaava juoppo, joten minulla on malli sellaisesta ihmisestä, jollaiseksi en itse halua tulla, enkä halua lapsiani sellaisiksi epävarmoiksi pelkureiksi kasvattaa.
  Minusta joka maassa on tietty määrä ääliöitä ja kusipäitä, joille ei mahda mitään. Niitä vaan puskee joku kone ulos sisuksistaan. Siksi tuntuu väärältä, että kirjoitus, joka on Hesarissa julistanut koko Suomen olevan kauhea paikka elää, ja suunnilleen joka suomalaisen olevan rasisti, on nyt juhlittu artikkeli kaikkien itseään ihmisoikeusaktivisteiksi mieltävän, luultavimmin valkoisten kullanmurujen mielestä.
  Mielipiteitä on monia (heh heh) , ja siksi mekin kiistelemme täällä nyt melko sattumanvaraisen mielipideotannan jälkimainingeissa.Joltain muulta kysyttäessä kokemukset suomalaisista voisivat olla hyvinkin erilaiset.
  Ja mitä tulee omiin muroihinsa kusemiseen, niin kyllä, Suomessa tapahtuu paljon perheväkivaltaa, alkoholin väärinkäyttöä, itsetuhoisuutta ja masennusta. Ihan yhtälailla jossain muussa maassa vaikkapa huumeongelmat ovat ihan eri luokkaa kuin täällä. Ja sitä kautta niistä johtuvat ongelmat.
  Kyllä, minäkin välillä mietin täältä muuttamista johonkin muualle. Jotta näkisi paremmin lähelle. Se, että meillä on aikaa keskittyä pohtimaan tällaisia asioita, kertoo siitä, että meidän ei tarvitse pelätä joka päivä, ei tarvitse kärsiä nälkää, eikä tehdä töitä pennipalkalla yötä päivää.
  Hyvää alkavaa vuotta sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos tosi paljon tästä ajatuksella kirjoitetusta palautteesta. Varmaan tämä keskustelu tulee vielä jatkumaankin, niin mediassa kuin tavallisessa arjessa ihmisten kesken. Useimmilla ihmisillä kuitenkin varmasti on empatiakykyä samaistua siihen miltä huutelu tuntuu, ja luontainen halu kohdella toisia ihmisiä niinkuin toivoisi itseään kohdeltavan.

   Näin ainakin haluan uskoa.

   Delete
 84. Mainio blogi, loistava bloggaus, kiitos.
  Kohtalon Junes kyseli aiemmin että voiko samanlaista juttua kirjoittaa somaleista? Miksipä ei joku somali tai somalialainen voi kirjoittaa vastaavaa Somaliasta ja somalialaisista. Ties vaikka olisi jo kirjoittanutkin, itse en osaa somaliaa enkä viitsi ruveta googlettamaankaan että josko. Vai haluaako Kohtalon Junes kirjoittaa vastaavan ja nimenomaan somaleista?
  Jk. Noin muuten, hämmentävän monesta sinänsä kehuvastakin kommentista sattuu silmään kehnoisehko luetun ymmärtäminen...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos oikein paljon kannustavasta kommentista.

   Jokainen ihminen lukee ja peilaa omaan senhetkiseen ajatusmaailmaansa, ja tulkitsee sitä kautta. Sitähän se on, tämä kommunikaatio. Kärjistetyistä pakinatyylin jutuista pakkaa jäämään nyansseja pois, niin ovat vielä helpommin tulkittavissa.

   Olen kyllä ihan puulla päähän lyöty kommenttien määrästä, avoimmuudesta ja keskustelevuudesta. Aivan mieletön päivä ollut, kun näitä on saanut seurata. Minulle ei ole ikinä tapahtunut mitään tällaista.

   Delete
  2. Niin, taisit kyllä kirjoittaa itsesi kerralla ns.maahanmuuttokriittisten (Isäm maan puolustajien) Ikuiselle Mustalle Listalle... mutta Hyvät yö... tai siis päivän jatkot, isse kuuntelen illan viimeiset vintage tangot ja painun pehkuihin.

   Delete
 85. Hyvä kärjistys, ja provokaatio - eikä liian kaukana suomalaisesta tosielämästä. Jospa opeteltais puhumaan, ottamaan puheeksi, ja kuuntelemaan. Suomessa vaietaan kuoliaaksi. Siis nyrkki kyllä puhuu - ja viinan ohjaamana useimmiten vielä. Ymmärtää, että jos ei muilla kielillä uskalla tai onnistu puhua, mutta kun ei sillä rakkaalla omalla äiskän kielelläkään. Mikä siinä on, ettei voi edes yrittää...ja siksi esim. parisuhteetkin menee nurin. Yrittäähän suomalaiset niin montaa muuta juttua, pidetään yritteliäinä edelleen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sisulla täytyy vaan jaksaa yrittää! Jos ei koita, nin ei voita, sanoi Juti aikoinaan.

   Kiitos paljon lukemisesta ja kommentista.

   Delete
 86. Miusta tää ei ollu hauska,provosoiva tai mitään muutakaan. Tää on joku suomalais-amerikkalaisen kotirouvan aivopieru. "Hitsi kun tekis mieli jollain ärsyttää niitä loskassa tarpovia hölmöjä,niiqudaah!"(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kun kuitenkin käytit aikaasi kommentointiin!

   Delete
 87. Siis niin hyvä teksti. Ja kuulostaa siis niin tutulta. Ajattelin ihan samalla tavalla kun asuin, tittidii, Venäjällä. (Joka on oikeastaan aika sama kuin Amerikka, sen vähäisen kokemuksen perusteella mikä minulla Amerikasta on.)

  Nyt olen taas täällä kotomaassa, asun remontin keskellä yhden insinöörin ja kahden tyttären kanssa ja mietin, että toivottavasti en ikinä unohda sitä, kuinka raahasin lenkkimakkaraa ja ruisleipää lentokentällä. Se muisto saa henkilöt, jotka haluavat maahanmuuttajien syövän lanttulaatikkoa, näyttäytymään melko oudossa valossa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mielenkiintoinen vertaus! Pitäisi joskus oikein keskustella aiheesta!

   Remontin järkyttävyys kokemuksena on varmaan melko universaalia kuitenkin. Ja ulkosuomalaisille se ruisleivän raahaaminen. Sitä täytyy tänne meillekin oikein kalliisti postilähetyksenä tilata! :)

   Onneksi täällä ei ole kukaan vielä tullut huutamaan että syö hampurilaista maahanmuuttaja.

   Delete
 88. Nyt on niin pimeää ettei millään jaksa lukea tätä ketjua kokonaan masentumatta täysin. Mediapeliä, sanoisi Paavo. Tekstissä on paljon asiaa mutta silti saan allergisen reaktion tästä Suomalaisuus-on-niin-sitä-tyylistä. Asia johtuu siitä että nykään TUNTUU niin kovin helpolta herkutella jokaisella valituksella minkä sattuu löytämään: Suomalaiset eivät ole tyytyväisiä koska joku valittaa.

  Nyt tekeekin mieli heittää ilmoille kysymys että olisiko kuitenkin niin että suomalaiset eivät ole kauheasti "vaikeampia" kuin muut mutta ehkä tuovat epätyytyväisyyttä esille hieman matalammalla kynnyksellä? Toki, turhia valittajia on liikaa- ärsyynnyn monesta helposti. Esimerkkinä toimikoon vaikka tämä blogi: En jaksa ymmärtää miksi jonkin kehittävän sijaan pitää valittaa kuinka suomalaiset ovat kehnoja. Tässä(kin) lopputulos on se että meidän pitää miettiä... Ehmm...

  Taidankin päättää oman ajatusketjuni toteamalla että no voi vittu(!), lopettakaa valittaminen, blogien kirjoittaminen ja toimikaa oikein (todellisessa maailmassa)!

  ReplyDelete

Hei, kerro nimesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...