Saturday, January 5, 2013

Kiitos keskustelusta!

Tämän T-paidan voi tilata täältä. 
Kommentteja tuohon suomalaista identiteettiä ja rasismia käsittelevään tekstiini on tullut niin paljon, että en enää pysty vastaamaan niihin. Blogger ei enää suostu lataamaan kommentteja sen jälkeen kun käytän vastaustoimintoa, tai jos suostuu, niin siihen menee pitkä aika. Laitan siis kiitokseni kommentoijille tänne erilliseen postaukseen.

Netti ja blogit ovat vuorovaikutusväline, ja blogi ei ole mitään ilman osallistuvia lukijoita. Kiitos kuuluu siis, niinkuin sanotaan, koko joukkueelle.

Tänne pienen porukan remonttiblogiini on parin viime päivän aikana löytänyt tiensä ennalta-arvaamaton määrä lukijoita. Kokemus on ollut minulle aivan päätähuimaava, kun en osannut sellaista yhtään odottaa. Minulle ei ole oikeastaan ikinä tapahtunut mitään tällaista. Kiitos oikein paljon kaikille jotka ovat tekstejäni lukeneet. Niistä moni on kirjoitettu ajatellen, että lukijat ovat lähinnä omia tuttujani ja tutuntuttujani. Osa on vähän henkilökohtaisiakin. Blogi tuntuu nyt itsestäni tosi erilaiselta, kun lukijoissa on enemmän itselleni ihan vieraita ihmisiä. Minua jännittää enemmän!

Kermapersetekstiäni on kuulemma jaettu ahkerasti Facebookissa, ja muuallakin. (Kiitos, Punk in Finland! California Uber Alles!) Kiitos siitä kaikille jotka ovat jakaneet. Tähän mennessä sitä on klikattu järisyttävät 71981 kertaa. Kommentteja on yli 300. (Päivitys 11.1.2013: kävijöitä on nyt yli 100 000.)

Melkein kaikki kommentit, kriittisetkin, on kirjoitettu ajatuksella, avoimesti ja keskustellen. Jokainen kommentti kertoo kirjoittajastaan paljon, ja pääosin todella hyvää. Suomalaiset, tuo ajattelevainen, kriittinen, mutta erilaisille näkökannoille avoin ja fiksu porukka!

Melkein kaikki olivat myös tajunneet tekstistä sen sarkastisesti muotoillun pointin: mikä hieno maa, niin hieno, että pitäisi olla kevyesti kanttia kohdata kritiikkiäkin eikä mennä heti sykkyrään.

Jos joku haluaa kommentoida niin että minä pystyn teknisesti vastaamaan siihen, niin pyydän ystävällisesti jättämään kommentin tähän postaukseen. Olen toistaiseksi julkaissut kaikki kommentit ja yrittänyt vastata kaikkiin. Voi kuitenkin olla että lopetan huorittelujen julkaisemisen, kun tämä blogi on kuitenkin minulle ihan harrastus ja tämän pitäisi olla kivaa. Huorittelujen deletointi on huomattavasti kivampaa kuin niiden julkaiseminen. Siitä saa oikein sellaisen räpsäkän tyydytyksen tunteen.

Mielellään saa haastaa vahvasti, kunnolliseen, kriittiseen keskusteluun. Pyydän siinä tapauksessa suomalaisen reiluuden nimessä käyttämään omaa nimeä ja identiteettiä.

30 comments:

 1. Huh :o Siis ihan Mielettömän huikeita lukuja! Suuren suuret onnittelut!! Valtavan upeaa saada aikaan näin mittava keskustelu, todella.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos paljon. Ihan tärisyttävää. Huh!

   Delete
 2. Hei,
  Kiitos kermapersekirjoituksen (joka oli mielestäni niin herkullinen, että luin sitä ääneen kotona muillekin!) innostuin ja olen lukenut vuodesta blogiasi alkaen 2010 alkaen taloprojektinne alusta siis.
  Mitä siitä, vaikka tekee yleistyksiä, nehän ovat jutun pointti!
  Ja ilman ko. juttua en oisi ehkä koskaan törmännyt blogiisi, joka on oikeasti virkistävää ja minusta mielenkiintoista luettavaa! Eniten minua kiinnostaa tuo kulttuuri, arjen kokemuksesi siellä ja sen analysointi. Minusta on mukava lukea suomalaisen näkökulmasta Ameriikan maasta, kiitos näistä lukuhetkistä, joita aion jatkaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi kiitos tosi paljon, ihanaa! Tämä blogi on minulle tärkeä äidinkielinen henkireikä ja vähän päiväkirjakin, on tosi hienoa jos joku muukin saa siitä jotain irti.

   Delete
 3. Mahtava kirjoitus (ja koko blogi)!

  Onneksi suomalaisia kiinnostaa aina mitä heistä ajatellaan ja julkisesti sanotaan, niin että sait jutullesi julkisuutta, ja minä löysin hauskan blogisi. Älä nyt vaan pelästy ja lopeta kirjoittelua. Äkkiä tämä unohtuu. Täällä alkoi taas uusi kausi sketsiohjelmasta, ja se kiinnostaa ihmisiä enemmän. Voidaan turvallisesti nauraa virolaisille, turkulaisille, hoono-soomea puhuville, tamperelaisille ja junteille.




  ReplyDelete
  Replies
  1. Arvaa harmittaako kun en täällä näe Putousta :)

   Kiitos paljon.

   Ihan valtaosa kommenteista on ollut todella positiivisia ja kannustavia, ja tottakai se on selvää että joku ei tykkää. Enhän minä itsekään kaikesta tykkää.

   Aion jatkaa ihan samalla mallilla kuin ennen enkä usko että tulevat saumauslaasti- ja pakkeliaiheiset postaukseni saavat yhtä innokasta vastaanottoa :)

   Kiva jos tykkäsit. Kauan tätä on jo tullut tehtyä ihan omaksi iloksi.

   Delete
  2. Eikös Putous näy tänä vuonna netin kautta? Itse katselin sitä 2011 netistä Sunnyvalessa...

   Mut huippuja lukuja sait tekstilläsi aikaan! Onnea siitä! :)

   Delete
 4. Minäkin löysin tänne Facebook-linkityksen kautta.

  Tykkäsin sun kirjoitustyylistä ja kiinnostuin blogista, koska remontointi on oman taloprojektin kautta lähellä sydäntä ja toisaalta sun kuvaama elämänmeno siellä Ameriikan maassa kiinnostaa (siis ihan oikeasti jonkun kokema elämä, ei mikään leffaversio).

  Ja siitä kermaperse-tekstistä: Sehän oli mitä loistavin kannanotto Suomeen ja suomalaisuuteen! Kaikille ei vain (itse-)ironia uppoa, mutta toisaalta eipä sitä jokaista voikaan miellyttää.

  Huorittelijat lopettanee hölmöilynsä aika nopeasti, kun innostus hiipuu ja jäljelle jäämme me, jotka olemme oikeasti kiinnostuneita sun blogista ja aiheista.

  Hyvää alkanutta vuotta sinne kauas!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos tosi paljon! Kirjoitinkin jo uuden tekstin ihan toisesta aiheesta, toiveena että mielensäpahoittajat pikku hiljaa siirtyvät muualle.

   Delete
 5. Tämä kommentti liittyy aikaisempaan kirjoitukseesi "Suo, kuokka ja poispilattu kermaperse".

  En oikein ymmärrä, mikä tässä tekstissä on niin erinomaisen hyvää. Kärjistetyn pakinan kirjoittaminen on paljon helpompaa, kuin rakentavan kritiikin antaminen. Kaiken lisäksi alun varoitukset tuhoavat pohjan provosoivaltakin tekstiltä. Mitä järkeä kirjoittaa provosoivasti, jos kertoo alussa ettei ole tosissaan?

  Ainoa syy miksi kukaan tykkää tästä tekstistä on se, että siinä haukutaan suomalaisia. Mielestäni mikään ei ole yhtä suomalaista, kuin vedota siihen, että "se on tyypillistä suomalaista". Ja nykyään erittäin harvoin (jos koskaan) tällä viitataan mihinkään positiiviseen. En usko, että missään muussa kulttuurissa pohditaan, ja etenkään haukutaan, omaan maahan liittyviä tapoja ja ihmisten luonteenpiiretitä yhtä paljon. Haluaisin nähdä samanlaisen omaa kansaa haukkuvan kirjoituksen esimerkiksi saksalaisen, italialaisen, hollantilaisen tai englantilaisen kirjoittamana. Uskon, että valtaosa kommenteista olisi eri mieltä kanssasi. Täällä sen sijaan useimmat kommentoijat vain ylistävät kirjoitusta lainkaan erittelemättä, miksi se oli hyvä ja mikä oli hyvää.

  Olen siis täysin eri mieltä lopputuloksesi kanssa: suomalaisten nimenomaan tulisi unohtaa tuo jatkuva itsekritiikin viljeleminen ja suoranainen itsensä halveksuminen. Ajattelemme aivan liikaa sitä, mitä muut meistä ajattelee. Oman kansan saavutuksista ja teoista saa ja pitää olla ylpeä, teemme sitä paljon vähemmän kuin monet muut kansat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi, kiitos palautteesta! Olen vähän eri mieltä - uskon että mitä parempi-itsetuntoinen porukka, sen ronskimpaa komediaa omista virheistä ja kykyä keskustella niistä vetämättä hernettä nenään. Katsopa englantilaista tai amerikkalaista laadukasta komediaa - kaikkihan se on itseen suuntautuvaa pilkkaa.

   Omille virheille nauraminen on siitä mukavaa puuhaa, että aina voi luottaa siihen että niitä tulee lisää.

   Delete
  2. PS. Myönnän toki että ihan hyvin voin olla väärässä. Eipä siinä sitten mitään sen vaarallisempaa ole tapahtunut, kuin että kirjoitin yhden väärässä olevan blogikirjoituksen. Eikä sinullekaan tapahtunut mitään sen hengenvaarallisempaa kuin että vapaaehtoisesti luit sen.

   Delete
  3. Ei tapahtunut mitään vaarallista enkä pahoittanut mieltäni. Saat kirjoittaa blogiisi mitä haluat eikä tekstisi minua ärsyttänyt, vaan ihmisten suunnaton ylistys siitä kuinka hyvä kirjoitus oli, vaikka siinä ei juuri muuta tehty kuin listattu stereotypioita. Et varmaan itsekään ajattele, että tuo mikään suurmestariteos olisi, vaan vain yksi päivitys muiden joukossa blogiisi, jota omaksi iloksesi kirjoitat?

   Kirjoitat kyllä sujuvaa ja hyvää tekstiä, jota on helppo lukea. Tuo uusin päivityksesi oli todella mielenkiintoinen. Rohkea päätös asua tuollaisessa paikassa, tsemppiä jatkoon!

   Delete
  4. No juu, enhän minä sitä päätä mitä joku muu kirjoittamisistani sanoo. Ihan huumorilla kirjoitin oman rehellisen reaktioni. Nopeastihan ne menevät aina ohi nämä nettikohinat, että mitä niitä sen kummemmin miettimään.

   Kiitos kannustuksesta.

   Delete
 6. Kiitos mielenkiintoisesta blogista, jonka tyylin en toivoisi muuttuvan, vaikka lukijamäärät nousisivatkin. Ja mikseivät nousisi, kirjoitat hyvää suomea, oivaltavia tekstejä ja huumori on kohdallaan. Netti on liian täynnä suosittuja blogeja, joissa kirjoitetaan ankeaa kieltä. Keep up the good work, kuten sielläpäin tavataan sanoa. Ja huorittelijat deletoi välittömästi! Tämä on sinun blogisi ja sitä saat suojella saastalta. Hyvää uutta vuotta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Teen parhaani. Mulla on rankka duuni ja melkein kolmen tunnin päivittäiset työmatkat, että nyt kun joululoma loppuu niin ehkä vähän joutuu jakamaan resursseja harkitusti. Mutta yritän jatkaa kirjoittelua.

   Delete
 7. Hei, myös minä löysin tänne sattumalta facebook-linkin kautta ja jäin heti hyvällä tavalla koukkuun kirjoitustyyliisi. Lämmin kiitos, että kirjoitat niin hauskasti, osuvasti, avoimesti ja rehellisesti! Jään innolla lukemaan blogiasi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kiitos. Ihanaa kun ihmiset viitsii lukea.

   Delete
 8. Kermaperse julkaisun bongasin facebookista kaverin postauksesta ja siitä intoutuneena lisäsin sut mun luettavien blogien listalle :) Hauskaa ja mielenkiintoista luettavaa !

  ReplyDelete
 9. Mainiota tekstiä! Kiitos!

  Olen työskennellyt koko aikuisikäni alkoholin parissa ja valitettavasti tunnistan kärjistyksistäsi suomalaisten suhteen alkoholiin. Sen suhteen ainakin reaktiosi on hyvin kohdallaan.

  Miksi meillä jo ensimmäisistä alkoholikokeiluista lähtien alkoholilla on vain yksi tehtävä: Humalluttaa niin, että estot ja vitutus (Mistä se muuten tulee se ainainen vitutus? Pimeästä? Kylmästä? Mistä?)häviävät ja velat muuttuvat saataviksi? Eikö ole mitään muuta tapaa nähdä alkoholia? Ruokajuomana? Mahtavien makuelämysten tuottajana?

  Meidän suhteemme alkoholiin täytyy muuttua ja on hyvä, että siitä puhutaan...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kannustavasta kommentistasi. Joskus mietin että onko se alkoholi, mikä pitäisi nähdä toisella tavalla... vai stressi, ahdistus ja sosiaalinen jännitys? Alkoholia nautitaan kuitenkin usein lääkkeeksi, varsinkin stressiin ja masennukseen, vaikka se on hyvin salakavala lääke ja alkaa nopeasti pahentaa niitä oireita mihin sitä otetaan.

   Pitäisi ottaa rennommin eikä päkittää niin kauheasti eikä ottaa omia epäonnistumisia ja virheitä niin vakavasti. On muuten taitolaji, niin väitän. Vaikka ei olisi saanut hyviä malleja kotoa ja kulttuurista, niin oppia voi kun opettelee kärsivällisesti.

   (Puhun tässä nyt alkoholikulttuurista, enkä tarkoita että esim. genetiikalla ei olisi mitään osuutta alkoholismisairauden kehittymisessä. Uskon että ilmapiiri jossa ollaan vaikuttaa sairauden syntyyn jossakin määrin.)

   Delete
  2. Olen täysin samaa mieltä kanssasi myös yleisestä asennemuutoksesta. Jopa niin, että suomalaisessa yhteiskunnassa ja julkisessa mielipiteessä täytyisi saada aikaan muutos, joka sallii inhimillisyyden ja virheet, eikä vaadi kaikilta koko ajan 110% suoritusta.

   Jos saisimme muutettua sekä yleisiä asenteita elämää kohtaan että suhtautumista viinaan, niin vähenisi se kännääminen ja toisten hakkaaminen kännipäissään. Mut teepä noihin muutos nyt sitten...

   Delete
 10. kuvitin tämän inspiroituen tekstistäsi :D koulujuttu http://khossh.deviantart.com/art/Finnish-melancholia-353070581

  ReplyDelete
 11. Apua, en kestä! Tämä on ehkä imartelevinta mitä mulle on koskaan tapahtunut, Minä käyttäisin tätä kamalan mielelläni blogissa, jos vaan mitenkään saisin?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei hienoa että olet tuota mieltä. 8) Saat toki käyttää sitä! Jos haluat vesileimattoman kuvan niin voin lähettää kuvan sulle jotain kautta?

   Delete
 12. Tai itseasiassa laita mulle vaikka jotain osotteeseen veera.arstio@gmail.com ni voin sitä kautta sit lähetellä!

  ReplyDelete
 13. Hei Sussu. Luin tämän jutun taas uudellleen pienen tauon - ja on edelleen niin loistava ja paikkansapitävä. Teen töitä pääosin arabikulttuurien parissa kaupustellen suomalaista huippuosaamista. Ja todellakin voimme käyttää kulttuurimme erikoispiirteitä vahvuutena - ja hei kulttuuritörmäyksiä tulee jokaikinen päivä - se on osa vuorovaikutusta ja niihinkin pitää osata suhtautua positiivisesti. Tsemppiä sinne! t. Vesa Helsingistä PS. Ja Veeralle kiitos hienosta kuvasta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos mielettömän paljon. Siitä että luit uudelleen, ja siitä että kirjoitit tämän palautteen. Suu korvissa mennään taas uuteen päivään!

   Delete

Hei, kerro nimesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...