Saturday, November 17, 2012

Huutava nainen yössä


Meidän kulmalla käy säännöllisesti töissä kolme eri prostituoitua, yksi valkoihoinen vähän vanhempi nainen joka on kuuro ja ilmeisesti jonkinlainen sekakäyttäjä, yksi afroamerikkalainen kolmekymppinen nainen joka vaikuttaa yleisterveydeltään hyväkuntoiselta vaikkakin aika kypsyneeltä hommaansa, ja yksi laiha, pahasti päihdeongelmainen nainen jonka oletan olevan kamputsealaisesta perheestä, mahdollisesti siinä maassa syntynyt.

Minulla oli tilaisuus arvioida hänen syntyperäänsä pari viikkoa sitten kun hän huusi tuolla ulkona ensin kaksi tuntia yhteen menoon kahden jälkeen yöllä, ja sitten taas kuudesta eteenpäin reilun tunnin verran, kunnes soitin ambulanssin häntä hakemaan. Hätäkeskuksesta kyseltiin että mitä tälle naiselle on tapahtunut, ja meinasin vastata niinkuin Louis C.K. standup-esityksessään että "What happened? America happened."

Nainen siis raivosi olemattomille henkilöille tai olennoille, ja kovaa raivosikin. Minusta se kuulosti kmeerin kieleltä, joka muistuttaa minun korvaani vietnamia, mutta on jotenkin kuivemman ja vähemmän melodisen tuntuista. En ole sataprosenttisen varma. Ehkä mielikuvaani värittää radiosta kuulemani reportaasi Kalifornian kamputsealaisyhteisöstä, jossa esiintyy muita aasialaisryhmiä enemmän kotoa karkailua, perheväkivaltaa ja muita sosiaalisia ongelmia. Pol Potin hirmuhallinnosta on niin lyhyt aika, että melkein kaikki aikuisikäiset kamputsealaiset ovat kokeneet sen henkilökohtaisesti. Ei mikään ihme jos on haavoja sielussa.

Tämä meidän kulman ehkä-kamputsealainen nainen näytti tosi nuorelta kun aloin nähdä häntä tässä ensimmäiset kerrat. Ehkä 18-vuotiaalta. Nyt, pari vuotta myöhemmin, häntä voisi pitää 45-vuotiaana. En tiedä miltä hänen elämänsä hänen omasta mielestään tuntuu, ja yritän olla projisoimatta omaa ahdistustani häneen. Varmaan hänestä ei tunnu pahalta ainakaan silloin kun hän on sekaisin metamfetamiinista tai crackista. Ehkä pitäisi toivoa hänelle suotuisaa huumeidenhankintaonnea. Minulla ei ole mitään neuvoja siihen, miten tämän ihmisen pitäisi toipua kaikesta mitä elämä on hänen tielleen heittänyt.

Usein tulee voivoteltua jotain kylpyammeen myöhästymistä tai remonttibudjetin ylittymistä tässä blogissa. Mutta pakko myöntää että joillakin naapureilla on sellainen tilanne että minun keskiluokkainen valitukseni on oikeastaan lähinnä irvokasta.

Ihmisen elämässä on paljon irvokasta. Siitä ei pääse mihinkään. Minulla ei ole tästä asiasta nyt mitään tämän viisaampaa sanottavaa.

Kuva: Crystal Morey

8 comments:

 1. Tosi mielenkiintoinen blogi sinulla! Olen jäänyt koukkuun het kättelyssä.

  En ole itse koskaan käynyt siellä päinkään palloa. Mahtavia nämä elämänmakuiset kertomukset elosta, arjesta ja kohtaloista siellä, ihan nojatuolikokemuksia.

  ReplyDelete
 2. Kiitos oikein paljon kannustavasta kommentista. Minulle tämän blogin kirjoittaminen on aika terapeuttista, mutta on tosi kiva jos joku muukin saa siitä jotain irti.

  ReplyDelete
 3. Minä lukisin mielelläni tämankaltaista kuvausta enemmänkin. Realismia siitä, millaisessa paikassa remonttia teette. Tuossa oikeassa reunassa olevan Oakland-kuvauksen lukemisesta kun jää vahvasti janoamaan lisää. Se on niin toinen maailma, missä sinä elät, kuin missä minä, esimerkiksi.

  Minusta on hienoa, että soitit ambulanssin. Mutta millaiset mahdollisuudet köyhällä, huumeita käyttävällä prostituoidulla on saada asianmukaista hoitoa? Onko hän huomenna taas kadulla yhtä sekaisin kuin ennenkin?

  ReplyDelete
 4. Susanna, kiitos kommentista! Tosi hienoa saada palautetta. Olen ehkä turhaankin yrittänyt varoa ettei tulisi liian negatiivista sävyä blogiin. "Taustaa"-, "Oakland"- ja "naapurit" -tägeistä saat näkymään ne postaukset jotka kertovat West Oaklandin arjesta. Muistaakseni blogin ihan ensimmäisessä ja toisessa postauksessa kirjoitin omista ensivaikutelmistani tästä paikasta.

  Motivoiduin kommentistasi tarkistamaan että tekstit on tägätty oikein ja nuo tosiaan toimivat - ryhdyn siihen heti! Ehkä kymmenen minuuttia menee.

  ReplyDelete
 5. Olen miettinyt, kun teen itse sekityötä, mutta siististi sisätiloissa ja minulta varataan aikoja, ei tarvitse tyrkyttää itseäni kadulla, että miten erilainen maailma on kadulla työskennellä. Ja miten paljon enemmän siihen liittyy elämänhallinna ongelmia yms.

  Mutta hyvin tiivistetty lause elämästä tuo viimeisin, sillä aina elämä on irvokasta. aina löytyy se, jolla on asiat vielä paskemmin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei, kiitos tosi paljon kun kirjoitit kommentin tänne! Toivottavasti tekstistä ei synny semmoinen vaikutelma että pidän seksityötä tämän naisen elämänhallinnan ongelmana. Kyllä ne hänen ongelmansa taitavat olla paljon aiempaa perua.

   Mutta seksityötä on varmasti hyvin monenlaista, niinkuin vaikka tarjoilijankin työtä. Kovasti riippuu työympäristöstä, millainen kokemus siitä työstä on. Toivottavasti tuossa meidän kulmalla käy reiluja tyyppejä asiakkaina, ainakin suurin osa.

   Delete
  2. Pääasia, ettei tulkita sitä niinpäin, että jos nainen harjoittaa tilapäisiä seksisuhteita, niin se johtaa psykoosiin. Tai, että nainen voi harjoittaa tilapäisiä seksisuhteita, jos hän on mielisairas.

   Tai voihan olla, että on hyvä tehdä ero miehen ja naisen välillä. Miehet ovat terveitä ja elinvoimaisia, jos pyrkivät moniin tilapäisiin seksisuhteisiin monien naisten kanssa, mutta naisilla asiat ovat päinvastoin.

   Eläköön se pieni ero.

   Delete

Hei, kerro nimesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...