Sunday, January 1, 2012

Miten eksyimme tuntihotelliin, sekä muita saunaretkiä

Photo credit: Albany Sauna's web page.
Olen uhrautuvasti ja pitkäjänteisesti viime vuosien aikana tutkinut kaikki julkiset saunat tässä kymmenen kilometrin säteellä, ja julkaisenkin nyt uuden vuoden kunniaksi tutkimusretkieni tulokset. Suomalaisen ei tarvitse kärvistellä ilman saunaa Pohjois-Kaliforniassakaan, ja samalla pääsee tutustumaan paikalliseen kuumavesipaljukulttuuriin niin kuin myös kaukaisten maiden kylpemistapoihin.

Eilinen uudenvuodenkylpy suoritetiin täällä Oaklandissa, Zen Springs -nimisessä laitoksessa. Se mainostaa aasialaistyylisiä yksityisesti vuokrattavia huoneita, joissa on poreallas ja sauna sekä "lepovuode". Vähän meitä hämmästytti perille päästyämme, kun tunnelmavalaistun "Autumn"-huoneemme sauna oli kylmänä ja amme tyhjä. 15 minuutin paljuntäyttöajasta menee lisämaksu, ja omistaja sanoi että saunoja ei pidetä päällä koska "niitä ei yleensä käytetä". Vasta siinä vaiheessa meillä alkoi sytyttää, minkälainen laitos oli kyseessä. Zen Springsistä saa myös erilaisia "hoitopaketteja", joiden yhteydessä "lepovuoteeseen" huomaavaisesti kiinnitetty pikkuroskis on varmasti hyödyksi. Radiossa on vain yksi toimiva kanava, josta tulee tällaista musiikkia. Sauna - semmoinen perus-pikkusähkösauna - saatiin lopulta lämpimäksi, ja kuusi kymppiä maksaneesta kylpyajasta suurin osa meni meiltä ruokottomaan vitsailuun ja hervottomaan hihittelyyn. Kertatäyttöinen poreallas on siitä kiva, että kun se lopulta on täysi, vesikuplien mukana ei pelmahda nenään kloorinhajua. Altaassa on veden alla pinkki lamppu, ja  yläpuolella tuikkiva LED-tähtitaivas luo "luksus"tunnelmaa huumorintajuisille.

Albany Sauna tuolla kuuden kilometrin päässä puolestaan tarjoaa ihan erilaisia kylpyelämyksiä. Sauna on suomalaisten vuonna 1937 rakentama ja perustama, ja perustuu erikoiseen keskuskiuassysteemiin. Laitoksen sydämenä on valtava kaasulämmitteinen kiuas. Asiakas vuokraa löylyhuoneen, johon kuuluu pieni pukuhuone. Löylyhuoneen seinässä on luukku joka avautuu keskuskiukaaseen. Luukun kautta voi heittää löylyä hienolla hanasysteemillä, ja höyry tulee samasta luukusta huoneeseen. Albanyssä on tuimat löylyt, höyry on melkein kirkasta ja erittäin kuumaa. Ei kannata siis innostua aluksi liikaa. Ilmankosteus on löylyhuoneessa ainakin itselleni oikein sopiva. Albany Saunasta voi vuokrata myös yksityisen kuumavesipaljun, tai yhdistää palju- ja saunakokemuksen. Paljut ovat taivasalla omissa aitauksissaan. Siellä on hieno istua sadesäällä, tai katsella kirkkaana iltana tähtiä. Albany Sauna on sieltä täältä ihanasti rempallaan, pääosa korjaustöistä lienee tehty 70-luvulla. Mutta siellä on puhdasta ja siistiä, ja henkilökunta ystävällistä ja avuliasta. Käymme Albany Saunassa usein hieronnassa, koska siellä on seudun ylivoimaisesti parhaat hierojat. En oikeastaan muista koska olisin elämässäni ollut paremmalla hierojalla. Albany Saunasta saa myös erilaisia kosmeettisia hoitoja, ja siellä myydään italialaista Farmacia Ss Annunziatan kosmetiikkaa, joka on kai harvinaista ja jonkinlaisessa kulttimaineessa. Tunnin saunominen maksaa 24 dollaria (per henkilö, huom.), ja palju saman verran.

Täällä Oaklandissa, Piedmont Avenuen mukavalla ostoskadulla, sijaitsee puolestaan Piedmont Springs. Siellä kylpyyn pyrkijä voi vuokrata käyttöönsä saunan, höyrysaunan, puisen porealtaan, tai yhdistelmähuoneen jossa on poreallas ja pikkusauna. Höyrysauna oli oikein hyvä ja höyrykäs. Piedmont Springsin tavallisissa saunoissa taas on suomalaisittain pöljät löylynheittosäännöt. Saunan seinällä oleva kyltti julistaa että löylyä saa heittää vain kolme kertaa tunnissa yhden pienen kauhallisen, koska muuten hentorakenteinen Harvian kiuas saattaa kerrassaan syttyä palamaan! Minä olen yleensä ottanut pukukopista muovisen roskiksen löylyämpäriksi ja heitellyt vettä kiukaalle tarpeelliseksi katsomani määrän. Vielä en ole onnistunut räjäyttämään Harviaa. Piedmont Springsin seinille on maalattu italialaishenkisiä maisemia, ja sieltä on saatavana myös hierontaa ja erilaisia yleisimpiä kasvo- ym. hoitoja. Minulla oli ainakin oikein hyvä hieroja, ja minusta tämän paikan ilmapiiri on myös mukavan pakoton ja rentouttava. Kylvyn jälkeen voi helposti kävellä vaikka syömään johonkin Piedmont Avenuen monista hyvistä ravintoloista. Oma suosikkini on keskihintainen vietnamilaisfuusioruokala Xyclo, mutta ihan Piedmont Springsin lähellä sijaitsee myös esimerkiksi Commis, järkyttävän hieno villiluomulähiravintola jolla on kaksi Michelin-tähteä.

Berkeley Saunassa taas on tuuhea hippitunnelma ja seudun halvimmat saunahinnat. Tiibetinbuddhalainen alttari ja solisevat pikku suihkulähteet koristavat punapuusisusteista aulaa. Aulasta voi ottaa ilmaiseksi teetä ja mandariineja mukaan saunaan, joka oli ehkä pikkuisen matala ja ilmaton minun makuuni. Kiuas oli kyllä isompi kuin esim. Piedmont Springsin vettä kestämätön mini-Harvia, ja siitä lähti ihan hyvät löylyt. Mutta ainakin se sauna, jonka me vuokrasimme, tuntui olevan maan alla eikä pukukopissa ollut ikkunoita. Siitä tuli ehkä vähän kerrostalon kellarisaunamainen tunnelma. Berkeley Saunassa ei onneksi urputeta löylynheitosta. Sieltä voi vuokrata myös puisen porealtaan, mutta niitä taitaa olla vain yksi, enkä ole koskaan onnistunut vuokraamaan sitä kun soittelen aina aika lyhyellä varoitusajalla. Hierontatarjonta on Berkeley Saunassa monipuolisempi kuin muissa edellämainituissa paikoissa.

Suomalaisten saunojen ja kalifornialaisten puuporepaljujen lisäksi täällä meidän seudulla on erittäin monipuolinen aasialainen kylpytarjonta. Koreassa ja Japanissahan on erityisen rikas kylpyläperinne, ja sikäläiset siirtolaiset ovatkin perustaneet tänne oman kulttuurinsa mukaisia kylpylaitoksia. San Franciscossa sijaitseva korealainen Imperial Spa oli minusta tosi hieno kokemus. Siellä on naisten ja miesten päivät erikseen, joten uimapukua ei tarvitse käyttää. Kylpylässä voi helposti viettää koko päivän vaihdellen höyryhuoneesta savisaunaan tai jadehuoneeseen, ja sieltä taas porealtaaseen ja kylmäaltaaseen. Korealaiseen kylpykulttuuriin kuuluvat tehokkaat pesijät, jotka hinkkaavat joka ainoan kuolleen ihosolun ihmisestä irti. Oaklandissa on ainakin yksi korealainen kylpylä, Venus Day Spa, mutta sitä en ole vielä kokeillut. Silicon Valleyn suunnalla on paljon korealaisia, ja siellä on montakin kuuluisaa korealaista kylpylää: Lawrence Health Center, Family Medical Health Center, ja Dynasty Health Spa. Korealaisissa kylpylöissä on usein myös suolahuoneita, joista on kuulemma apua allergioihin ja hengitystiesairauksiin.

Yksi San Franciscon kuuluisimmista paljualan instituutioista on japanilainen kylpylä Kabuki Springs and Spa, joka sijaitsee luonnollisesti Japan Townin alueella. Siellä en ole myöskään vielä itse käynyt, mutta aion kyllä vakaasti mennä. Kabukissa on viikoittain miesten päiviä, naisten päiviä ja yksi yhteispäivä, jolloin uimapuku on pakollinen varuste. Asiakkaiden käytössä on lämpimiä ja kylmiä altaita, sauna ja höyrysauna. Kabukista saa myös monipuolisia hoitopalveluita - shiatsua, kuorintoja, vyöhyketerapiaa, hierontoja, kasvohoitoja ja akupunktiota. Kaikki jotka ovat Kabukissa käyneet, kehuvat rauhoittavaa ja meditatiivista kokemusta maasta taivaaseen.

Täällä San Franciscon seudulla voi järjestää itselleen helposti kylpyläloman ilman että täytyy lähteä kotoa yöksi minnekään. Meillä on tapana käydä porepaljussa tai saunassa suunnilleen kerran viikossa. Paljuissa lojuminen ja muut hoidot ovat niin perus-Kaliforniakokemuksia, että niitä kannattaa minusta myös matkailijan ehdottomasti kokeilla.

3 comments:

 1. Moikka!

  Kiva kun jaksat päivitellä blogiasi, innolla aina odotan seuraavaa postausta :) Hyvää uudenvuoden alkua koko perheelle!

  T. Anonyymi, Oulu

  ReplyDelete
 2. Paljon kiitoksia ystävällisestä ja kannustavasta kommentista, ja oikein hyvää uutta vuotta sinnekin!

  ReplyDelete
 3. Terve. Asuimme UC Villagessa Albanyssa, ja kävimme myös testaamassa Albany Saunan noin vuosi sitten. Oikein mieluisa kokemus.

  ReplyDelete

Hei, kerro nimesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...