Sunday, November 27, 2011

Parempi Occupyy pivossa kuin intiaani oksalla


Tusina Targetin telttoja nousemassa vallatulle tontille.

Oaklandin Occupy-leiri on nyt häädetty kolmeen kertaan. Telttaporukka alkaa varmasti olla aika väsynyttä, ja ulkopuolisen silmin vaikuttaa siltä että kaikkein vannoutuneimmat anarkistikaaderit, jotka ovat mitä ilmeisimmin kaapanneet Oaklandin Occupy- liikkeessä vallan, eivät välttämättä edusta strategisesti tarkkanäköisintä haaraa. Tosin he näyttävät olevan myös usein aika kovassa kännissä, mikä on ymmärrettävää tämän hetkiset sääolosuhteet huomioiden. Viime viikolla he säntäsivät "pelastamaan" pankille menossa olevaa asuintaloa täällä West Oaklandissa saatuaan jonkun tweetin jostain että tällainen olisi hyvä idea. Kukaan ei ollut ihan sataprosenttisen varma siitä, mikä kiinteistö on kyseessä ja kuka sen omistaa, mutta joku tyyppi sanoi puhuneensa omistajan, tai ainakin jonkun omistajan sukulaisen kanssa, ja jengi pisti teltat pystyyn tyhjälle tontille ja alkoi onnitella itseään hyvästä työstä. Tontin omistaja sai vihiä asiasta ja otti yhteyttä poliisin ja vaati häätämään occupeeraajat. Omistaja sattui olemaan rouva Gloria Cobb, Oaklandin vanhan ja arvostetun Oakland Post -sanomalehden omistajaperheestä. He ovat Oaklandin afroamerikkalaisten aatelia, ja koko tontinvaltaushomma alkoi vaikuttaa yhä isommalta virheeltä. Poliisi hääti taas kerran valtaajat.

Perjantaina oli sitten ostoshuumapäivä Black Friday, jolloin monet kaupat laittavat tavarat tuntuvaan aleen, ja ryntäyksessä yleensä aina kuolee vähintään yksi ihminen ikäänkuin kapitalismin alttarille. Emeryvillen Bay Streetin ostoskeskus sijaitsee vanhoilla Ohlone-intiaanien pyhillä mailla, ja ensimmäiset amerikkalaiset ovatkin jo kymmenen vuoden ajan järjestäneet näyttävän Black Friday -protestin siellä ostoskeskuksessa. He haluavat muistuttaa ihmisiä siitä, kenen tontilla tässä oikeastaan halvan tavaran perässä juostaan. Protestia osaavat odottaa niin ostoksilla olijat kuin kauppiaat, eikä sitä yleensä pidetä mitenkään huonona juttuna, koska ihan asiallisesta asiastahan siinä huomautetaan.

Occupyläiset liittyivät tänä vuonna protestiin, ja kävivät mm. jumittamassa Targetin ja Ikean jonot lastaamalla kauhean määrän ostoskärryjä täyteen retkeilyaiheista tavaraa ja hylkäämällä sitten kärryt kassajonoon. Lisäksi he jakoivat esitteitä jossa kerrottiin mm. että Ikean perustaja oli natsi ja Targetin tavarat on tehty riistotyövoimalla. Protestissa oli minusta hyvääkin, mutta toisaalta se oli aika paska temppu kaupan työntekijöitä kohtaan, jotka joutuivat laittamaan ne kaikki tavarat takaisin hyllyyn. Ja muuta vaikutusta tällä tempulla ei sitten oikein ollutkaan, mihinkään.

Arvoisa lukija huomaa varmasti, että minua alkaa vähän kypsyttää nuo Oaklandin anarkistit. Se johtuu siitä että en oikeasti usko siihen heidän vallankumoukseensa. Olen tosi innostunut Occupy-liikkeestä ja esim. Glass-Seagall Actin saattamisesta uudelleen voimaan, finanssialan tehokkaasta valvonnasta, ja verotuksen muuttamisesta järkevämpään suuntaan. Mutta minusta sillä ei ole oikein mitään tekemistä näiden asioiden kanssa, että kuittaillaan ostoksilla oleville taviksille, ja tehdään kaupan työntekijöiden vuoden kamalimmasta päivästä vielä kamalampi. Oaklandin anarkisteja ei kiinnosta verotuksen tai finanssialan uudistaminen pätkän vertaa, koska se vaan hidastaisi vallankumousta. Me moderaatit olemme tässä nyt militanttien kanssa vähän niinkuin pattitilanteessa. Olin paikalla silloin kun ensimmäiset teltat nousivat 19. kadun ja Telegraphin kulmaan Oaklandin toiseen Occupy-leiriin, ja ne kiinalaiset teltat tulivat muuten kaikki samasta isosta Targetin laatikosta. Että ihan vaan omasta silmästä voipi jokainen kaivella sitä malkaa.

Ainoa occupeeraaja jolle tällä hetkellä nostan vilpittömästi hattua on intiaanipäällikkö Running Wolf, joka on taas puussa. Hän oli aiemmin Berkeleyssä puussa yli kaksi vuotta, kun hän vastusti eräiden tammien kaatamista. Tammet sijaitsevat vanhalla intiaanien hautausmaalla, ja Berkeleyn yliopisto oli ajatellut rakentaa juuri siihen kohtaan uuden urheilukeskuksen. Ei se puussa olo sitten lopulta auttanut, puut kaadettiin, mielenosoittajia sakotettiin, ja paikalla on nyt rakennustyömaa. Running Wolf asettui ehdolle Berkeleyn pormestariksi - siis maasta käsin - mutta ei voittanut vaalia. Nyt hän on taas puussa tuolla Oaklandin kaupungintalon edessä. Hän on puusta käsin huudellut ideansa ja kysymyksensä Occupy Oaklandin General Assembly -kokousten aikana. Hän voi ihan hyvin pysyä siellä puussa taas vaikka miten kauan. Jossain vaiheessa olen ajatellut selvittää käykö hän välillä maan pinnalla kakalla ja pissalla, vai hoitaako nekin asiat jollain intiaanien puunoksatekniikalla.

No comments:

Post a Comment

Hei, kerro nimesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...