Sunday, October 2, 2011

Maailmanvallankumous tänään viideltä, omat eväät mukaan


Olenkin tässä ihmetellyt, koska amerikkalaisilta loppuu huumorintaju kasvavien tuloerojen, pankkitukien ja poliitikkojen tyhjänpuhumisen kanssa. Ekonomien toimesta on tieteellisesti todistettu, että kun keskimääräinen nettotulo on tarpeeksi kauan tarpeeksi pieni, eriarvoisuus suurta, ja ihmiset työttömänä pitkiä aikoja, kumouksellisen toiminnan todennäköisyys kasvaa merkittävästi. (Joku Marx-setähän tällaisia jo höpisi aikoinaan, mutta nyt ovat London School of Economicsin professorit päätyneet samaan oikein markkinatalouden perspektiivistä, joten tottahan sen silloin täytyy olla.) Ensin tulee kuulemma äärioikeistolaisuuden aalto ja sitten porukka herää siihen että ai niin ammattiliitot. Ihan aikataulussa on menty, siis.

Harva on niin ponteva ja järjestelmällinen kuin huumorintajunsa menettänyt amerikkalainen. Siinä rupeaa nimittäin nimilistat viuhumaan, puhelinringit soimaan ja twitterit sutisemaan hyvin äkkiä. Vanhat 60-luvun aktivistit (joita kouluttivat aikoinaan vanhat 30-luvun aktivistit) heräävät ompeluseuroistaan ja patikkakerhoistaan että mitä? Ai maailmako pitää taas muuttaa? No odota, virkkaan ensin tämän patalapun loppuun. Tarvitseeko tuoda voileipiä? Otanko Martin Luther Kingin kootut kirjoitukset mukaan?

Silloin kun käsikirjoittajat lakkoilivat Hollywoodissa, satamatyöläisten liittolaiset kävivät tuomassa kinkkuvoileipiä. Nyt kun nuoriso istuu etuvartiona Zucottin puistossa, heille on jo organisoitu ruokalähetykset ja pizzakuljetukset ja ympäröivät ravintolat ovat tarjonneet vessansa kapinallisten käyttöön. Minäkin lähetin sinne käsintehtyjä macaroon-keksejä, rahaa ja vegaanisia lehtikaalisipsejä. Minulla ei ole yhdysvaltain kansalaisuutta, vaan Green Card, joten en saa äänestää täällä. Verorahani toki silti kelpaavat puolustusbudjetin jatkeeksi. Osallistun siis demokratiaan oma-aloitteisesti keksipohjalta.

Kyynikot vitsailevat hikisistä hipeistä, mutta he ovat yhtä väärässä kuin Barack Obaman mahdollisuuksista aikoinaan kuittailleet lappusilmät. Nyt on zeitgeistissä se hetki, kun länsimaat ottavat kohta kurssin vasemmalle, joksikin aikaa, ennen taas seuraavaa kurssinmuutosta. Innokkaan, asiansa ehkä hieman sekavasti esittävän nuorison takana on maininki joka on kasvamassa hyökyaalloksi.

Selkeästi suurin osa yhdysvaltalaisista haluaa Bushin veroleikkaukset pois rikkailta, terveydenhuoltoa kaikille, pohjoiseurooppalaiset tuloerot, ja tehokkaan valvonnan finanssialalle. Heidän demokraattisesti valitsemistaan poliitikoista ei näytä olevan näitä asioita hoitamaan, ja silloin topakka amerikkalainen ottaa asiat omiin käsiinsä ja lähtee mielenosoitusmarssille. Pelästytetään sitten niitä sen verran, että edes jotakin hoitavat. Kyllä tässä varmaan jonkinlaisia mellakoitakin voi vielä tulla, mutta myös laillisesti järjestettyjä, isoja, vakavastiotettavia mielenilmauksia. Pohatat luulivat teekutsumeiningeillä kanavoineensa mielenilmaukset heille paremmin sopivaan suuntaan, mutta vallanpitäjät tunnetusti aina luulevat kaikenlaista ennen kuin pääsevät varsinaisesti juoneen mukaan. Vertaa Egypti.

Mekin laitoimme oman virtuaalisen mielenosoituskylttimme näille sivuille, sen näkee tuossa kuvassa. (Ja täällä.) Ei tässä varmaan ihan sitä innokkaimpien lupaamaa maailmanvallankumousta olla tekemässä - eikä varsinaisesti haluamassakaan - mutta nyt on planeetallamme tällainen hetki että tavalliset kansalaiset ovat katsoneet aiheelliseksi muistuttaa vallan kahvassa olevia olemassaolostaan. Että kyllä tässä voidaan hankaliksikin ruveta.

No comments:

Post a Comment

Hei, kerro nimesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...