Wednesday, October 26, 2011

Rakkautta ja Anarkiaa, Oakland EditionKävimme äsken Frank Ogawa Plazalla, jonka mielenosoittajat ovat nimenneet Oscar Grant Plazaksi poliisin pari vuotta sitten ampuman nuoren miehen kunniaksi. Mielenosoittajat ajettiin sieltä pois eilen voimatoimin, mutta he ovat nyt palanneet. Kaupunginjohtaja on epämääräisesti lupaillut että rauhanomaisiin mielenilmauksiin ei enää puututa.

Poliisin ylimitoitettu voimankäyttö, ja erityisesti nuoren Irakin sodan veteraanin vakava vammautuminen poliisin ammuksesta, ovat nopeasti aiheuttaneet Oaklandin kaupungin johdolle todellisen PR-katastrofin. Kaupunginjohtaja Jean Quanin Facebook-sivulla on tällä hetkellä 9838 kommenttia joissa tuomitaan jyrkästi kaupungin ja poliisikunnan toiminta. Viime yön ja tämän aamun aikana moni ihminen ympäri maailmaa kuuli Oaklandista ensimmäisen kerran, ja valitettavasti se tapahtui nyt tällaisessa valossa. Kaikki tämä sen jälkeen kun suosittu poliisipäällikkö Anthony Batts erosi pari viikkoa sitten virastaan, turhautuneena kaupungin johdon yleiseen kyvyttömyyteen. Poliiseja saapui tänne viime yönä 16 eri kunnasta, sekä liikkuvasta poliisista, ja nähtävästi heidän toimintaansa ei viime kädessä johtanut oikein kukaan. Scott Olsen makaa nyt koomassa sairaalassa.

Tänään puoli kymmenen aikaan illalla aukiolla ei ollut näkyvissä yhtään poliisia, mutta iloisia, helpottuneita oaklandilaisia sitäkin enemmän. Monet eri ikäluokat, etniset ryhmät ja yhteiskuntaluokat tuntuivat olevan edustettuna, mutta suurin osa porukasta näytti olevan opiskelijoita. Siellä oli parhaillaan General Assembly menossa, ja seurasimme miten kolmetuhatpäinen porukka jaettiin hujauksessa 20 henkilön ryhmiin äänestystä varten. Anarkistit ovat kyllä aiemmankin kokemukseni mukaan maailman järjestelmällisimpiä ja tehokkaimpia henkilöitä. Ihan henkeä salpasi se helppous, millä kaikki sujui, vaikka äänentoistona oli vain se New Yorkistakin tuttu "people's mike". Niinkuin aina kaikissa Oaklandin miekkareissa ja mellakoissa, myös berkeleyläisen Bob Avakianin maolainen kommunistipuolue oli vahvasti edustettuna. He ovat puoliammattimaisia mellakoitsijoita ja poliisiprovokaattoreita, mutta nähtävästi heidän militanttisiipensä on saatu ainakin toistaiseksi rauhoittumaan.

Äänestyksen tuloksena oli, että marraskuun 2. päivänä on Oaklandissa yleislakko. Mielenosoittajat, nuo kirjaimelliset protestantit, jäivät sinne suunnittelemaan jatkoa toiminnalleen. Occupy Wall Street- liike on General Assemblynsä demokraattisella päätöksellä päättänyt lahjoittaa Occupy Oaklandille 20 000 dollaria uusien telttojen ja muiden vermeiden hankkimista varten.

Täytyy sanoa että vaikka tuo Avakianin porukka ei ole mitenkään sydäntäni lähellä, niin oli aika hieno kokemus. Meistä molemmista tuntui Johnin kanssa että mitään ihan tällaista ei ole tapahtunut aikaisemmin. Nämä nuoret ihmiset ovat keksimässä uutta yhteiskunnallisen vaikuttamisen muotoa, joka on samaan aikaan uusdemokratian testilaboratorio.

Kyllä tässä tulee vanhalle hämylle ihan melkein tippa linssiin.

(Tässä Facebook-albumissa on hienoja kuvia Occupy Oaklandista keskiviikkoillalta.)

No comments:

Post a Comment

Hei, kerro nimesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...