Friday, May 13, 2011

Millaista siellä Googlella oikein on olla töissä?

Yksi elämäni odottamattomimpia episodeja oli se, kun sattuman kautta päädyin Googlelle töihin. Sinne etsittiin suomenkielistä oikolukijaa juuri silloin kun minä muutin Kaliforniaan, ja siellä töissä oleva tuttavani suositteli minua kyseiseen toimeen. Haastatteluprosessi oli pitkä ja eestiläinen yksityisetsivä soitteli entisille opettajilleni ja työnantajilleni ja tarkisti etten ollut valehdellut, mutta lopulta kaikki oli selvää ja aloitin työt. Ensin tein ulkoistettuna alihankkijana sivutoimisesti pelkkää oikolukua, mutta sitten minut otettiin taloon sisään kielispesialistiksi. Lopulta olin tilivastaavana ja hoitelin 120 ulkoisen oikolukijan koulutusta, muokkasin heidän toimenkuvaansa ja kyykytin heidän projektipäälliköitään. Minulla on sellainen reilu meininki- kyykytystyyli, että kaikki on kivaa ja mukavaa niin kauan kuin hommat hoituu. Jos ei hommat hoidu niin minusta paljastuu aika nopeasti aika tiukka täti. Näin sitä oppii itsestään työyhteisössä.

Google on vähän niinkuin olisi kylpylälomalla samalla kun käy töissä. Mountain Viewin pääkonttorilla voi käydä vesijumpassa, hieronnassa, kuntosalilla tai tanssitunnilla, siellä on kymmenkunta työpaikkaruokalaa joista saa ilmaiseksi eri maiden keittiöiden gourmet-ruokaa, pikku kahvila josta voi hakea ilmaista lattea ja smoothieita, ja mikä parasta, rantalentopallokenttä jossa vireän näköiset nuorukaiset pelaavat ilman paitaa tätä mitä esteettisintä urheilulajia. Perjantaisin saa ostereita, merikorvaa tai hummereita, ja kerran kuussa firman suurimmat pomot vastaavat työntekijöiden kysymyksiin aiheesta kuin aiheesta. Lady Gaga, Tina Fey, Bono, Barack Obama ja kaikki muut mahdolliset maailman julkkikset käyvät vierailemassa. Niihin tilaisuuksiin voi joko mennä livenä paikan päälle, tai seurata niitä monitorista jos on työkiireitä joista ei voi irroittautua.

Nuo ulkoammatilliset seikat eivät ole oikeastaan edes parasta Googlessa, vaan se, että siellä on töissä niin uskomattoman tasokasta porukkaa. Ryhdytpä juttelemaan kenen tahansa satunnaisen heppulin kanssa hississä, niin kaverilla on ainakin pari-kolme patenttia ja tohtorintutkinto Harvardista, tai hän on juuri palannut Afrikasta edistämästä lasten lukutaitoa, tai virkavapaalta koska hän oli välillä Barack Obaman kampanjapäällikön apulaisena, tai hän on ollut jossain vaiheessa olympiaurheilija. Minulla oli tiimissäni työkavereita 60 maasta. Istuin suu auki illanvietossa pöydässä, jossa palestiinalainen arabian kielispesialisti (joka on arabiankielen professori arvostetussa yliopistossa) ja israelilainen hepreantuntija (joka on palkittu kirjailija) keskustelivat siitä miten helvetillisessä pisteessä asiat ovat tällä hetkellä ja sopivat tapaamisen Gazaan seuraavaksi kesäksi. Normaalisti joutuu avaamaan radion ja kuuntelemaan NPR:ää että saa nauttia vastaavista, näkemyksellisestä keskusteluista - minulla oli se ilo lähes päivittäin työpaikalla. Vieläkin tulee tippa linssiin kun muistelen kielispesialistien kansainvälisiä tapaamisia Dublinin sumussa. Meitsin joukkue voitti aarteenetsinnän, ja arvatkaa kuka ratkaisi nerokkaasti viimeisen tehtävän?

Ihmisillä on monenlaisia taustoja, ja onneksi Google tukee työntekijöitä firman kulttuurin omaksumisessa antamalla palautetta, järjestämällä koulutusta, ja tarjoamalla uravalmennuspalveluja. Minulle oli täysin uusi kokemus saada neljä kertaa vuodessa palautetta siitä miten työkaverini minut näkevät ja kokevat. Palautetta piti pyytää joka kerta neljältä eri työkaverilta, ja sitten yhdessä oman pomon kanssa käytiin läpi, mikä oli mennyt kivasti ja missä ei ollut mennyt ihan yhtä putkeen. Haluatteko tietää millaista palautetta sain? Se oli joka kerta aika samanlaista, eli sikäli ehkä todenmukaista: olen kiva työkaveri, kova tekemään töitä, hyvä ongelmanratkaisija, luova ajattelija ja taitava kommunikoija, mutta innostun liiankin helposti ja suhtaudun asioihin intohimoisesti. Silloin minulta saattavat unohtua diplomatiataidot. Eli suomeksi sanottuna jos joku asia on mielestäni ärsyttävän pöllösti, yleensä sanon sen.

Kaihomielin jätin lopulta Googlen taakseni, kun tajusin tulleeni valinnan paikkaan. Oli ollut haastavaa ja kiinnostavaa opiskella ekonomintaitoja ja paneutunua Indonesian lokalisaatioalan teknologiahaasteisiin ja puuttua bulgarialaisten kääntäjien keskinäisiin kahinointeihin. Mutta aikaa kirjoittamiselle ei enää oikein jäänyt. Oli pakko valita: jatkanko lokalisaatioalan uraputkeen, annan sille reilusti kaikkeni, ja teen kirjoitushommia sitten joskus eläkkeellä. Vai otanko taas vaihteeksi riskin. Kun lopulta olin valmis myöntämään tilanteen itselleni, valinta oli oikeastaan aika helppo. Nykyään teen kielispesialistin töitä erilaisille yritysasiakkaille, mutta yrittäjänä. Se on todella ihanaa hommaa. On ihan tolkuttoman hauskaa käyttää kieltä vaikuttamisen välineenä ja ratkaista kinkkisiä käännöspulmia. On hauska miettiä brändäämisen saloja ja copywritingin kulttuurienvälisyyshaasteita. Ja kääntäjien pomottaminenkin on aika viihdyttävää! Googlella vietetty aika oli kasvattava, eheyttävä ja terapeuttinenkin kokemus, ja sieltä jäi mukavia ystäviä. Helsingin konttorilla on töissä nerokkaita, huippukivoja tyyppejä, ja täällä Kaliforniassa taas me Suomi-Googlerit olemme muodostaneet oman pienen kerhomme. Kokoonnumme silloin tällöin puhumaan suomea, katsomaan jääkiekkoa, ja hoitamaan muita tärkeitä asioita.

Nyt minä olen taas identiteetiltäni kirjoitustyön ammattilainen, en Googleri joka kirjoittaa siinä sivussa. Se on hyvä identiteetti, tuttu jo 14-vuotiaasta. On taas aikaa käsikirjoitustöille, ja toivon että joku käsikirjoitukseni näkee vielä joskus myös päivänvalon. Ehkäpä minä jonakin päivänä kirjoitan jotakin draamamuotoista siitä, millaista on tehdä duunia pelkkien nerojen kanssa firmassa, jonka vaatimattomana tavoitteena on muuttaa koko maailma.

Kuvassa: Nokostenotto-pod Googlen pääkonttorilla.

25 comments:

 1. Mahtavaa lukea (ammattilaisen) tekstiä kinnostavista asioista ja näkökulmista. Kiitos!

  ReplyDelete
 2. Voi kiitos ilostuttavasta kommentista!

  ReplyDelete
 3. Eli sä olit vastuussa kun google translator antaa siansaksaa kun suomeksi kääntää tekstiä. Nytpähän tiedetään syy ja syntipukki tähän ongelmaan. Vähemmän rantalentiksen pelaajien kyttäämistä ja hummerin puputtamista niin eiköhän työtkin olisi taas maistunut paremmalta ;)
  Ootko tosissas, että sun meriittis oli jonku säälittävän aarteen löytäminen kun muut työkaverisi olivat tohtoreita tms.? Aika säälittävää egon nostatusta sanon vaan.
  Työelämässä alaisten kyykytyskin on kyseenalaista ja sä tunnuit siitä nauttivan? Ehkä se oli syy ettei työsuhdettasi enään jatkettu. Mainitsit kyykyttämisen sentään kahdesti!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jos lähetät nimesi ja osoitteesi, niin saat palkinnon tästä kommentista.

   Delete
 4. Hyviä kirjoituksia sulla, mutta pilkkusäännöt on kyllä ammattikirjoittajalta ja -kääntäjältä kumman hukassa... Toivottavasti tämä on vain jonkinlainen tietoinen tyylivalinta. Minun lukemistani pilkkujen puuttuminen häiritsi ja vei huomiota asiasisällöltä.

  ReplyDelete
 5. Mä tuota uusinta kermaposkitekstiä lukiessa oikein ilahduin, et vau, joku osaa näin kaunista kieltä - ihanaa! Mutta selvisi syykin. Kauniin kielen lippu nousi juuri salkoon, alan välittömästi lukijaksi ja faniksi ja sanasisaattajaksi. T. Kääntäjä-drop-out hymy korvissa

  ReplyDelete
 6. Hei! Tällaisessa kymmenen lauseen virkkeitä sisältävässä hersyvässä blogitarinassa on ihan ok jättää joitakin pilkkuja pois, jopa relatiivipronominien edestä. Aivan kuten on ihan ok käyttää kommentoidessaan on ihan ok -sanontaakin vaikkapa ilman lainausmerkkejä. Liikutaan kuitenkin puhutun ja kirjoitetun kielen välimaastossa. Isketään tarinaa lähes livenä toiselle puolelle maailmaa, ja illallistakin pitäisi ehtiä laittamaan.

  Kirjoituksesi ovat hyviä, ja olen lukenut niitä ääneen miehellenikin! Erityisesti tekstiä ensimmäistä kertaa suoraan ääneen lukiessa on helpompi hahmottaa lauseiden keskinäinen hierarkia, kun jokaikistä lausetta ei ole pilkottu säntillisesti pilkuin. Kielen kehitystä seuraava suomen kielen pilkkusäännöstö on ruvennut sallimaan pilkun pois jättämisen juuri muun muassa siksi, että tärkeät lauseet korostuisivat vähemmän tärkeiden joukosta.

  Pidä kynä kädessä!

  t. Kaikkiin kanaviin suoltava viestintäpäällikkö ja suomen kielen maisteri

  ReplyDelete
 7. Jep - mulla vähän kävi sama juttu kuin Petralla - eli tykästyin tuohon kermaperse-juttuun - oli pakko tsekata, että oliko tuo vain "onnenkantamoinen" - ei todellakaan ollut. Tämäkin oli erittäin tasokas ja viihdyttävä kirjoitus näin raskaan ekan työviikon päätteeksi - itsekin suomalaisessa teknologiayhtiössä töissä ja teen työtä eri kulttuuritaustaisten ihmisten kanssa mitä ihmeellisimmissä maissa. Ja vielä iso peukku siitä, että päätit tehdä sitä mistä oikeasti nautit. T. Vesa Helsingistä

  ReplyDelete
 8. Hei!

  Mäkin tänään löysin sen kermapersejutun jälkeen tänne. Aion kahlata läpi monenmonta kirjoitusta, koska todellakin kirjoituksesi ovat kiinnostavia, informatiivisia ja niissä näkyy kyky havaita ajanilmiöitä. Kiitos blogistasi. Minäkin luin ääneen miehelle, vaikka se ei aina sitä niin ihastutakaan ;) Rovaniemeltä terveisiä!

  ReplyDelete
 9. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 10. Mua alkoi nyt oikeasti vähän itkettää tämä kaikki rohkaiseva palaute. Kiitos ihan hirveän paljon. Sitä kun kirjoittaa, niin aina toivoo että joku saisi siitä jotain irti, ja se merkitsee ihan todella paljon kun saa kuulla, että niin on käynyt.

  Minulle tällä on vielä semmoinen erityismerkitys, kun asun vieraassa maassa ja saan kommunikoida omalla äidinkielelläni aika vähän. Se on aivan valtavaa, kun saa omalla kielellä keskustella ja kirjoittaa!

  Blogin pito on kyllä siitä hienoa, että sitä palautetta sitten saa näin välittömästi ja aidosti.

  Pilkkusäännöistä sen verran, että en näitä blogitekstejä yleensä kovin kauaa hio tai oikolue, että sikäli nämä ovat aivan raakilemaisia. Täytyy kuitenkin noita palkkatöitäkin tehdä. Ja tyylilaji on toki puhekielenomainen, siitäkin syystä että ennen tätä kermapersevyöryä kirjoitin tätä blogia oikeastaan lähinnä tutuilleni.

  ReplyDelete
 11. Vitsit mä ihastuin näihin sun teksteihin! Vaikka itse kirjoittelen blogia vain poneilusta ja lukemani blogitkin koskevat useimmiten vain pelkkää hevoselämää, oikein yllätyin miten MINUA, 20-vuotiasta heppatyttöä, kiinnosti tämänlainen blogi. Luin useita postauksiasi ja tämä oli tuon kermaperse-postauksen lisäksi ihan ykkönen. Kiitos lukukokemuksista!

  ReplyDelete
 12. No onpa mahtavaa! Kiitos paljon. Oikein mukavaa alkavaa hevosvuotta. (Vaikka tästä taitaa kyllä tulla Käärmeen Vuosi kiinalaisessa horoskoopissa.)

  ReplyDelete
 13. Kiitos, olipa mukava lukea kokemuksistasi

  ReplyDelete
 14. Vielä yksi kermaperseilystä innostuneena tänne eksynyt ilmoittauu! :D
  Jatka samaan ja malliin ja onnea käsikirjoittajan uralla!

  ReplyDelete
 15. Kiitos kiitos, hirmuisen paljon. Onnea siinä hommassa tarvitaankin.

  ReplyDelete
 16. Samoin yksi lisää kermaperseilystä innostuneena tänne eksynyt ilmoittauu, näin näitä viihdyttäviä blogeja löytyy. Vielä kun osais löytää tilaus nappulan että saisi blogpostit emailiin. Mukavaa luettavaa. Terveisiä Lähi Idästä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin, nyt on tilausnäpyköitä lisätty, toivottavasti ne olivat toivotun laisia. On muuten tosi että hyvin kiinnostavia blogeja löytyy suomenkielisestä blogimaailmasta. Minullakin on tuossa linkitettynä muutama, mutta lisää saa aina ehdottaa! On niin kiva lukea ihmisten aitoja kokemuksia ja mietteitä.

   Delete
 17. Kermaperseilyllä jatkuu ;) Olen nyt jo lukenut muutamia vanhempia tekstejä ja varmasti tulee luettua vielä loputkin! Kivoja, mielenkiintoisia juttuja ja tietenkin hyvin kirjoitettuja :)

  ReplyDelete
 18. Kävimpä kurkistamassa kirjoituksiasi. Pidin. Kahlailen niitä vielä lävitse. Kiva kun jaksat jakaa kokemuksiasi. Saanko ottaa lainauksen tästä kirjoituksestasi omaan blogiini? Otsikoksi tulee varmaan jotain "duuni unelmia / unelmia duunista / otteita unelma duunista / työpaikka kuin unelma "?

  Jatkan lukijanasi! *halaus*

  ReplyDelete
 19. ps. lainaisin tuota "mountain view"-kappaletta ja linkittäisin blogiisi. ps. tätä ei tarvitse julkaista, just FYI basis

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi, lainaa vaan, kiitos kun kerroit ja kommentoit!

   Delete
 20. hei vau, tosi mielenkiintoinen blogi, mahtavaa! löysin blogisi juuri ja jään kyllä lukijaksi.

  kiinnostaisi kovin tietää, että millaisella koulutustaustalla olet päätynyt tällaiseksi kielen seka-ammattilaiseksi? kiinnostaisi kovin itseänikin...

  ReplyDelete

Hei, kerro nimesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...