Sunday, March 20, 2011

Mitäs me kiipijät


Olemme remontin aikana ottaneet tavaksi hoitaa parisuhdettamme ja pinnaamme Grouponin ja LivingSocialin alennuskuponkien avulla, ja käydä silloin tällöin yöpymässä jossain oikein fiinissä hotellissa. Lauantaina kävimme uusien portaiden kunniaksi teeskentelemässä olevamme hienompaa väkeä kuin olemmekaan arvokkaan perinteikkäässä Claremont-hotellissa. Sinne ovat seudun varakkaammat herrat tuoneet rakastajattarensa jo vuodesta 1915 asti. Kävimme kylpyläosastolla hierottavana, höyrytettävänä ja porealtaassa, nautimme raffineeratusta ilmapiiristä ja huonepalvelun tarjoilemasta aamiaisesta. Nyt jaksaa taas rytistellä.

Edellinen evakkoreissu tehtiin Grouponin avulla San Franciscon hienoimpaan hotelliin, Fairmontiin. Sen 600 neliön penthousessa ovat yöpyneet niin Walesin prinssi kuin Madonna ja tukku presidenttejä. Sviittiin kuuluu marokkolaistyylinen biljardihuone, kaksikerroksinen kirjasto, ja 60 ihmisen istuttava illallissali. Ja oma keittiömestari ja palveluskunta. Ja Ferrari ja kuljettaja. Ei tarvitse sitten tylsästi taksia metsästellä. Ei meillä ihan niin hienoa huonetta ollut, mutta aika komea kumminkin. Emme meinanneet malttaa tulla sieltä huoneesta edes syömään ollenkaan, kun siellä oli näinkin valtava ylellisyys kuin TOIMIVA LÄMMITYS. Minä istuin vessassa lukemassa kirjaa ihan siitä riemusta, että perse ei jäätynyt pyttyyn kiinni.

Portaikko on käyttökunnossa. Sen alaosaa käännettiin 90 astetta, ja näin saatiin tilavampi ja hengittävämpi sisäänkäynti jossa mahtuu riisumaan märkiä jalkineita ja ulkovaatteita. Portaikon yläosan kulma muuttui, ja muodostaa nyt aika selkeän arkkitehtonisen elementin keittiöön. Se onkin johtanut aatoksiamme uuteen suuntaan. Sekä Alexin että meidän mielestä tilan avoimmuus ja virtaavuus kutsuu modernimpaa toteutusta kuin mitä olimme alunperin suunnitelleet. Saattaa olla että jätämme portaikon kokonaan avonaiseksi, ja rakenteen näkyviin aika lailla noin kun se on nytkin. Ja otamme ehkä muutenkin kurssin selkeämpään, nykyaikaiseen suuntaan.

Juttelimme "Bay Area Modern"-tyylistä, joka kehittyi 60-luvulla kun Case Study-henkinen, selkeä California Modern- arkkitehtuuri sai San Franciscon ympäristössä vaikutteita hippipuuseppien orgaanisesta, mutta vahvasti perinteisiin työtapoihin nojaavasta muotokielestä. Syntyi selkeälinjaista, mutta lämpimän elämänmakuista puuarkkitehtuuria. Minun silmääni se miellyttää tavattomasti. Suunnittelimme että portaikon alaosaan rakennettaisiin jokaiseen rappuseen kaksi vetolaatikkoa, joissa voi säilyttää kenkiä. Sen tyyppinen kekseliäisyys kuuluu hippipuuseppäkulttuuriin, jota voisi toisinaan myös syyttää spedeilystä. Entinen naapurimme David on taitava puuseppä ja aika kova hippikin, joten pyydämme ehkä hänet nikkaroimaan vetolaatikoita. (Sausaliton taloveneistä muuten moni edustaa hippipuusepäntyötä parhaimmillaan, niitä vuokrataan matkailijoillekin lyhytaikaiseen majoitukseen. Suosittelen!)

Keittiö on alkanut kutsua luokseen puisia, selkeälinjaisia kaapinovia valkoisten sijaan, ja ehkä mustaa työtasoa. Vuolukiveäkö? Alex vähän uhkaili että keittiön yläpuolella oleva portaikon osa tehtäisiin ainakin osittain lasista, mutta ans kattoo nyt.

Huomenna jatkuu taas timpuriporukalla hommat. Vasaran varressa on kolme Castaneda-nimistä kaveria, Augustin, Roberto ja Fernando. Augustin ja Roberto ovat veljekset, mutta Fernando on kai jotain eri Castanedoja. Harmi että ensi viikolla ei ole mitään sähköhommia, joudun odottelemaan pari viikkoa että saan taas ihailla kuolettavan komeaa sähkömiehen apulaista.

3 comments:

 1. Kenkälaatikoiden sijoittaminen portaikkoon on hyvä idea. Monerni ilmava tyyli niin, että portaikkorakennelma näkyy on mysö hyvä idea.

  ReplyDelete
 2. Hyvä idea laittaa portaikkoon kenkien säilytyslaatikot. Kengät ovat lähellä, mutta pois näkyvistä.

  ReplyDelete
 3. Tuo ”California Modern”
  Näyttää minusta samankaltaiselta kuin 60-luvun puolivälissä syntynyt, Amerikasta Suomeenkin rantautunut minimalismi.
  Englannissa tuo synnytti mm. Morris Minin ja Twiggyn.

  Ludwig Mies van der Rohe: »Vähemmän on enemmän»
  Buckminister Fuller: »Tehdä enemmän vähemmällä»
  Hilton Kramer: »Mitä minimaalisempaa on taide, sitä maksimaalisempia ovat selitykset.»

  —i—

  ReplyDelete

Hei, kerro nimesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...